Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Slast stiže iz dubina: Kozice su u službi zdravlja, ali i ljepote

Slast stiže iz dubina: Kozice su u službi zdravlja, ali i ljepote
4

U račićima slatkasta okusa na Mediteranu se uživa od davnina, a dostupnost cijele godine omogućava vam da ih i iskušate u jelima, poput rižota ili sezonskih salata

Crveni račići uvijek privuku naš pogled u ribarnici, ali će većina kontinentalaca za njima rijetko posegnuti jer nisu sigurni kako ih pripremiti. A to su znali već i antički narodi koji su uživali u slatkastom okusu tih račića pripremljenih na sto načina, a stari su ih Grci voljeli omotane u smokvino lišće. 

Niz je recepata za jela s kozicama ostavio u svojoj kuharici Rimljanin Apicius, ali današnjim zaposlenim ženama dovoljno je reći da ih mogu pirjati, pohati i peći na roštilju, dakle, pripremati gotovo na sve poznate kulinarske načine.  Isplati se uključiti i kozice u prehranu,jer su bogate vrijednim omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i štite od mnogih teških bolesti, a minerali i vitamini koje sadrže proljepšat će vam kosu i kožu. 

Mnogi su se naviknuli na kozice, ili gambere, kako ih neki zovu, kad su postala popularna jela s tjesteninom, a one se s njom lijepo slažu. Stoga ih većina jede samo u umacima za tjestenine ili u rižotu u kojem su najčešće pomiješane u mješavinu koja se često naziva plodovima mora. No to su jela koja vam neće “reći“ ništa o tim slatkastim račićima, ako se ne odvažite kušati ih u drukčijim kombinacijama. 

Mnogim su gastroljupcima najdraže svježe kozice s gradela. Tako njihov okus, uz kap, dvije dobrog maslinova ulja, najbolje dolazi do izražaja. Ali kao i njihove poznatije srodnike, škampe, možete ih pripremiti na buzaru i poslužiti uz široke rezance ili palentu. Onima koji misle da je riječ o neuglednim sitnim račićima treba napomenuti da oni mogu biti i veći. 

Tako naši susjedi Talijani razlikuju te račiće prema veličini: one najsitnije, do pet centimetara, nazivaju gamberettima i obično ih poslužuju za predjelo, malo veće gamberelle najčešće koriste uz druge pržene morske plodove; izrazito crvene gambere najčešće poslužuju samostalno, samo uz neki umak na bazi majoneze, a najskuplji i najcjenjeniji su gamberoni, velike sočne jadranske kozice za koje mnogi kažu da okusom podsjećaju na jastoga.  Najjednostavniji je način uživanja u toj morskoj deliciji tako da ih samo propirjate na maslinovu ulju uz dodatak malo češnjaka i primiješate salati od rikole i parmezana, ili da ih iskoristite za ukusan rižoto.          

Svježina je pola okusa

Iako možete pripremati i smrznute ili već pretpripremljene kozice, samo one posve svježe sadrže bogat okus koji se najviše cijeni. Nikad ne kupujte kozice koje nisu svijetle ljuske, čvrsta tijela i bez mirisa. 

Toplo-hladna salata s kozicama  

Sastojci: 250 g smrznutih krupnijih kozica, glavica zelene salate, vezica peršina, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja čašnjaka, avokado, limeta, sol, papar  

Priprema: 

1. Kozice odmrznite i nakapajte s malo limetina soka. U tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i na njemu kratko popržite češnjak, samo toliko da pusti miris, ali pazite da ne zagori jer će inače postati gorak. Na češnjak stavite kozice i pirjajte ih nekoliko minuta. Pred sam kraj pirjanja primiješajte nasjeckani peršin i izvadite račiće na stranu.  

2. Zelenu salatu operite i ocijedite je od vode, najbolje u sušilici za salatu.  Rukama natrgajte na manje komade i stavite kao podlogu u zdjelice za posluživanje.  

3. Avokado ogulite i narežite na manje kriške te ga stavite u zdjelicu na salatu. Prelijte mješavinom žlice maslinova ulja, soka pola limete te posolite i popaprite prema ukusu. Na avokado i salatu položite vruće  pirjane kozice i odmah poslužite.  

Špageti s cherry rajčicama i kozicama

Sastojci: 200 g kozica, 10 cherry rajčica, 3 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 1 suha ljuta papričica, malo bijelog vina, 2 stabljike bosiljka, sol, papar, 400 g špageta  

Priprema: 

1. Svježe kozice srednje veličine operite, škarama razrežite oklop na leđima, te izvadite repove.  U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i stavite na nj češnjak da pusti miris. Dodajte repove račića i pirjajte desetak minuta. Potom dodajte ljutu papričicu bez koštica i polovice cherry rajčica te ih propirjate, pazeći da se ne raspadnu. Dolijte malo bijelog vina.   

2. Pred sam kraj kuhanja primiješajte natrgane listiće bosiljka te posolite i popaprite prema želji. Skuhajte špagete tako da ostanu čvrsti u sredini i ocijedite ih, ali sačuvajte i malo tekućine u kojoj su se kuhali. 

3. Kuhane špagete umiješajte u gotov umak s račićima i promiješajte. Dolijte i malo vode u kojoj se kuhalo tijesto te rasporedite po tanjurima. Prije posluživanja svaku porciju ukrasite listićima bosiljka.

Kozice na crveno

Sastojci: 450 g očišćenih kozica, manja glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 rajčice, 5 sušenih rajčica, vezica peršina, grančica majčine dušice, 1 dl crnog  vina, limun, 2 žlice maslinova ulja 

Priprema: 

1. Kozicama maknite tamnu nit i nakapajte ih limunovim sokom. U tavi zagrijte djevičansko maslinovo ulje i na njega stavite nasjeckani češnjak i luk. Popržite kratko, pazeći da ne zagori.  Dodajte narezane suhe rajčice, a potom i svježe te pustite neka se sve skupa pirja dok se rajčice ne raspadnu. Potom primiješajte kozice.

2. Pirjate kozice u umaku nekoliko minuta pa ih podlijte vinom i  dodajte listiće majčine dušice i nasjeckani peršin. Probajte umak, pa ga prema želji dosolite i popaprite. 

3. Tako pripremljene kozice možete poslužiti kao zanimljivo predjelo, a poslužite li ih uz rižu ili tjesteninu i kao glavno jelo. Ako vam ostane kozica, iskoristite ih za ukusnu salatu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33
Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život
POSLUŠAJTE IH

Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život

Jungova učenja nas pozivaju na unutarnju refleksiju, samospoznaju i prihvaćanje. Njegova mudrost ostaje relevantna i danas, jer nas podsjeća da je istinski smisao ravnoteži te razumijevanju sebe i drugih
Oni koji se nisu osjećali voljenima kao djeca često kao odrasli pokažu ove osobine
DJETINJSTVO BEZ LJUBAVI

Oni koji se nisu osjećali voljenima kao djeca često kao odrasli pokažu ove osobine

Postoji duboka veza između iskustava iz djetinjstva i ponašanja odraslih. Posebice u slučajevima kada je nedostajalo ljubavi i privrženosti, učinci se često odražavaju u odrasloj dobi