Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Skrivene značajke u avionima: Znate li da postoji gumb za više prostora, skriveni rukohvat...

Skrivene značajke u avionima: Znate li da postoji gumb za više prostora, skriveni rukohvat...

Sve ove značajke imaju svrhu kada je riječ o putovanju zrakoplovom, uključujući zaobljenost prozora zrakoplova i postojanje sjedala okrenutih unatrag

VIDEO

Kada putujete avionom, najbitnije je stići na odredište i da je putovanje bilo dovoljno udobno. Ali ako pogledate oko sebe, mogli biste primijetiti nekoliko značajki aviona za koje niste ni znali da postoje. Sve ima svrhu kada je riječ o putovanju zrakoplovom, uključujući zaobljenost prozora zrakoplova i postojanje sjedala okrenutih unatrag.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Čarobni gumb za dodatni prostor

Jeste li uspjeli uhvatiti mjesto uz prolaz? Ne samo da možete ustati bez puzanja preko ljudi, nego također možete učiniti svoje sjedalo dodatno prostranim pritiskom na gumb, zahvaljujući jednoj od najboljih tajnih značajki aviona.

Provjerite ispod naslona za ruke sjedala koje je uz prolaz i opipajte gumb u blizini šarke. On će vam omogućiti da podignete naslon za ruku kada ga pritisnete. Budući da je u zrakoplovima često hladno, ovo će vam čak dati više prostora da se umotate u deku.

Skriveni rukohvat

Stjuardese ne dodiruju strop samo iz zabave dok hodaju, već radi ravnoteže. Naime, dno pretinca iznad glave ima nazubljeno područje koje omogućuje bolje prianjanje prilikom hodanja niz avion u pokretu. Sljedeći put kada budete trebali ustati, posegnite iznad glave, za bolji balans.

Želite izbjeći turističke horde po Europi? Izbjegnite uobičajena mjesta i otkrijte skrivene bisere
Želite izbjeći turističke horde po Europi? Izbjegnite uobičajena mjesta i otkrijte skrivene bisere

Tajni prostor za spavanje

Dugi let dovoljno je težak za putnike, ali zamislite da ste pilot ili stjuardesa koja pokušava izdržati 14-satno radno vrijeme. To je iscrpljujući posao, tako da neki avioni, poput aviona Boeing 777 i 787, imaju tajne prolaze koji osoblju omogućuju dodatni prostor za odmor. Zaključana vrata blizu prednjeg dijela zrakoplova ili vrata koja izgledaju gotovo neprimjetno, zapravo su ulazi u krevete koji su skriveni debelim zavjesama.

Kuke na krilima

Zavirite li kroz prozor u Airbusovo krilo, možete uočiti žute izbočine s rupama u sredini na inače glatkoj, bijeloj površini. Naime, i one imaju smisla. Jer ako dođe do hitnog slijetanja na vodu, krila će biti vrlo skliska za putnike koji pokušavaju doći do tobogana na napuhavanje koji će se otvoriti. Kako bi pomogli putnicima da siđu bez pada, ovi detalji omogućuju kabinskom osoblju da provuče uže kroz jednu kuku i pričvrsti ga za sljedeću.

Trokut iznad prozora

Svaki od tih sitnih trokuta, koji se nalaze bočno, iznad sjedala, poravnat je s rubom krila zrakoplova.

Zato, ako stjuardese trebaju provjeriti letvice ili zakrilca aviona, pokretne dijelove na krilu, znat će točno kamo ići za najbolji pogled. Ako vam je muka od kretanja u avionu, možda biste se trebali preseliti na sjedalo između trokuta.

Naime, krila su gravitacijsko središte aviona, pa bi vam sjedenje između njih omogućilo najlakšu vožnju.

Rupe na prozorima

Pogledajte pažljivo prozor aviona i uočit ćete nešto čudno: malu rupu na dnu. Pogledajte još bolje i shvatit ćete da je, za razliku od drugih prozora, ovaj napravljen od tri stakla, a rupa je u srednjem.

11 najljepših plaža u Europi po Vogueu - jedna je i u Hrvatskoj!
11 najljepših plaža u Europi po Vogueu - jedna je i u Hrvatskoj!

Naime, tome je uloga da zaštiti unutrašnjost od naglog pada tlaka tijekom uspona u atmosferu. Kako se zrakoplov uspinje, vanjski tlak znatno opada, ali kabina je dizajnirana tako da održava ugodan tlak. To ostavlja veliku razliku u tlaku unutar i izvan aviona. Vanjski prozor preuzima najveći dio tog pritiska, a rupa u srednjem staklu pomaže uravnotežiti razliku tlaka. Unutarnji prozor služi samo za zaštitu srednjeg.

Pepeljare u kupaonicama

Pepeljare u kupaonici baš i nisu skrivene, ali ako ste ih vidjeli, vjerojatno ste se zapitali zašto ih avioni (uključujući i novije) još uvijek imaju. Iako je pušenje zabranjeno kada ste u zrakoplovu, još uvijek je uobičajena praksa da ih postave.

U slučaju da pušač prekrši pravila i odluči pušiti u kupaonici, cigaretu će baciti u pepeljaru umjesto da je baci u smeće i potencijalno izazove požar.

Skrivene lisice

Ako putnici postanu neposlušni, stjuardese ih imaju pravo obuzdati. Naime, takve se stvari ne dešavaju samo u filmovima.

Vanjsko zaključavanje toaleta

Kupaonica nije tako privatna kako se možda čini. Iako zaključavate vrata iznutra, izvana postoji gumb koji se nalazi ispod znaka za toalet. Naime, taj gumb će omogućiti stjuardesama da otključaju vrata izvana u slučaju da se putniku u toaletu nešto desilo, piše RD.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna