Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Savjeti stručnjaka: Evo kako da vam boja za kosu dulje traje

Savjeti stručnjaka: Evo kako da vam boja za kosu dulje traje

Kako održati friško obojenu kosu takvom dulje vremena, bez da boja izblijedi? Donosimo vam savjete stručnjaka kako boju održati postojanom bez novog posjeta frizeru

VIDEO

Nema ništa bolje od izlaska iz salona sa svježe obojenom kosom. Bilo da radite nove pramenove ili samo pokrivate nekoliko sijedih, nova boja može učiniti da se osjećate kao najbolja verzija sebe.

No, probuditi se tjedan dana kasnije i vidjeti da vam je boja izblijedjela je najgora noćna mora. Pogotovo jer je bojanje kose postalo prilično skupo i provedete satima u stolici kod frizera, što znači da znanje o tome kako produljiti postojanost boje kose neće koristiti samo vašim pramenovima, već i vašem novčaniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ne pere kosu VIDEO

U prosjeku, trajna boja trebala bi trajati četiri do šest tjedana prije nego što počne blijediti. Pitate se kako da vaša boja na kosi bude postojanija?

Ojačajte zdravlje kose prije bojanja

Zdrava i njegovana kosa bolje će primiti boju. Dakle, ako vam je kosa oštećena, dovedite ju u najbolju moguću formu prije bojanja. Možete koristiti hidratantne proizvode za povećanje vlažnosti ili isprobati tretman koji pomaže popraviti polipeptidne lance unutar vaših vlasi, kaže Tracey Cunningham, koloristica slavnih i globalna ambasadorica marke Olaplex. Tretmani za izgradnju veze su u biti vrlo koncentrirani dubinski regeneratori koji djeluju na popravljanje oštećenja.

Pričekajte nekoliko dana prije pranja

Nakon što ste se ofarbali, pričekajte malo prije nego što skočite pod tuš na šamponiranje kose. Iako pranje kose sljedeći dan neće nužno uništiti boju, čekanje može dati bolju šansu da se boja dulje održi. Jedan ili dva spreja šampona za suho pranje kose mogu oživjeti kosu kojoj je potrebno pranje.

Izbjegavajte pretjerano pranje kose

Kad smo kod pranja, razgovarajmo o učestalosti. Vjerojatno ste čuli da svakodnevno šamponiranje može isušiti pramenove. Zapravo, pretjerano pranje kose jedna je od najvećih grešaka u pranju kose koje možete učiniti.

Ta navika svakodnevnog pranja također može brže izblijediti vašu boju. 

- Obojenu kosu treba prati svaka dva do tri dana – a ako vaša kosa može dulje izdržati bez pranja, to je još bolje - kaže Cunningham. 

Budite oprezni s tvrdom vodom

Bez obzira na vašu rutinu pranja kose, pazite da također obratite pozornost na vodu. Tvrda voda sadrži klor, minerale i kalcij koji su teški za kosu i mogu utjecati na kemikalije u vašoj boji.

Jedan od načina da provjerite imate li tvrdu vodu je da jednostavno operete ruke. Jeste li primijetili film na njima nakon pranja? Voda vam je vjerojatno tvrda. Također možete primijetiti mrlje na svojim čašama nakon pranja. 

- Filter za tuš može biti koristan u uklanjanju ovih minerala, što rezultira mekšom vodom koja će pomoći u očuvanju živosti boje kose, smanjiti štetu i poboljšati zdravlje kose - kaže Abby Haliti, koloristkinja i vlasnica Abby Haliti Color Studio u New Yorku. 

Nemojte se tuširati u vrućoj vodi

Morat ćete se tuširati u mlakoj vodi. Iako vrući, sparni tuš može biti opuštajući, nije najbolja stvar za vašu kosu.

- Vruća voda otvara kutikulu dlake, omogućujući lakše ispiranje boje. Preporučuje se koristiti mlaku ili hladnu vodu kako bi se zapečatila kutikula i očuvala boja - kaže Haliti.

Kako stati na kraj ispucalim vrhovima: Prvo otkrijte uzrok
Kako stati na kraj ispucalim vrhovima: Prvo otkrijte uzrok

Odaberite šampon za obojenu kosu

Želite odabrati šampon koji odgovara vašem tipu kose, posebno onaj na kojem piše da je za obojenu kosu.

Korištenje šampona namijenjenog obojenoj kosi važno je jer su te formule obično nježnije i ne sadrže jake deterdžente, poput sulfata, koji mogu ukloniti boju s vaše kose - kaže Haliti. 

Koristite proizvode s niskim sadržajem alkohola

Ako želite da vam boja na kosi bude postojana, pripazite na sve proizvode koje koristite na kosi. Regeneratori koji se ne ispiru, serumi i proizvodi za oblikovanje trebaju biti prikladni za farbanu kosu. A to znači da postoji nekoliko sastojaka kojih se želite kloniti.

- Alkohol može isušiti kosu, koja će tada izgledati izblijedjelo, stoga birajte proizvode s niskim sadržajem alkohola - kaže Haliti.

Parabeni također mogu ubrzati blijeđenje boje, pa je i njih pametno izbjegavati.

Ograničite upotrebu vrućih alata

Ako često koristite sušilo za kosu, figaro ili peglu, razmislite ponovo. Korištenje vrućih alata odmah nakon tretmana posvjetljivanja ili na obojenoj sijedoj kosi može dodatno isušiti pramenove. Čak i ako potamnite, mudro je biti oprezan s vrućim alatima. Korištenje visokih temperatura na kosi može uzrokovati dehidraciju, a to će izblijediti boju.

Jedan savjet: koristite sprejeve za zaštitu od topline kada koristite vruće alate. Oni mogu spriječiti oštećenje, održati boju i zadržati vlagu.

Zaštitite kosu od sunca

Vi štitite svoju kožu od jakih sunčevih zraka, pa zašto ne biste svojoj kosi pružili istu zaštitu? UV zrake će izblijediti vašu boju. Kako bi se to izbjeglo, nosite šešire, ograničite izlaganje suncu ili koristite proizvode za kosu koji imaju ugrađenu UV zaštitu.

Dubinska regeneracija kose: Evo kako je napraviti kod kuće
Dubinska regeneracija kose: Evo kako je napraviti kod kuće

Čuvajte se klora i slane vode

Godišnji odmor može ponuditi prijeko potrebnu relaksaciju i vitamin D. Ali ako se planirate okupati u moru ili izležavati u bazenu, razmislite o tome da kosu održite suhom. Slana voda isušuje, dok klor i kemikalije za bazene mogu uzrokovati dehidraciju i oguliti boju.

- Prije plivanja nanesite regenerator koji se ne ispire ili ulje za kosu kako biste zaštitili kosu. Također biste trebali isprati kosu čim završite s plivanjem - kaže Haliti.

Alternativa: stavite kapu za plivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO