Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Kako stati na kraj ispucalim vrhovima: Prvo otkrijte uzrok

Kako stati na kraj ispucalim vrhovima: Prvo otkrijte uzrok

O ispucalim vrhovima treba znati mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Ovdje je sve što trebate znati o tome kako ih uočiti, a naposljetku i spriječiti

VIDEO

Uvijek se govori o ispucalim vrhovima, kako treba spriječiti njihovu pojavu jer kosa izgleda nezdravo i kako je najbolji način za to redovito šišanje. Postoje li drugi načini da se riješite ružnih krajeva (osim njihovog podrezivanja) ili još bolje, da ih spriječite?

Što su ispucali vrhovi?

Ako se kraj vašeg pramena lomi na dva, tri ili čak četiri manja, tanja dijela, onda imate ispucale vrhove. Ispucali vrhovi oblik su prirodnog oštećenja kose, što znači da su neizbježni za sve—ali mogu se ograničiti uz pravilnu njegu kose.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tea (8) iz Konavla ošišala je 80 cm kose i donirala je za bolesnu djecu: 'Jako smo ponosni' 00:49

Postoji više od jedne vrste ispucalih krajeva, a kako svaki od njih zapravo nastaje dovoljno govori o tome zašto kosa uopće puca.

Vrijeme je da se igrate detektiva - evo šest vrsta ispucalih vrhova i što ih uzrokuje:

Klasični dvosmjerni rascjep

Ovo je najčešći tip ispucalih krajeva i lako se formiraju. 

- Oni se obično javljaju kod prekomjerne topline na kosi ili prekomjerne upotrebe kemijskih boja i tretmana - kaže za mbg Helen Reavey, certificirana trihologinja, frizerka slavnih osoba i osnivačica brenda Act + Acre za njegu kose na prvom mjestu.

Dječji rascjep

Kod beba, poznati i kao mini-razdvoji, znak su značajnijeg rascjepa u razvoju. Dječje pramenove može biti teže uočiti, ali oni su važan znak upozorenja da vašu kosu treba brzo hidratizirati.

Dubinska regeneracija kose: Evo kako je napraviti kod kuće
Dubinska regeneracija kose: Evo kako je napraviti kod kuće

Rascjep perja

Pernati raspori imaju nekoliko različitih raspora na svakoj strani, zajedno s klasičnim dvosmjernim rasporom na vrhu.

- Razvoj perja često je posljedica oslabljenih folikula dlake, često zbog nakupljanja proizvoda na tjemenu i pramenovima kose - kaže Reavey.

Ako često dobivate pernate dlake, trebali biste odvojiti malo vremena i za procjenu zdravlja svog vlasišta.

Trostruka podjela

Slično kao pernati rascjep, trostruki rascjep često je uzrok pretjerane suhoće i prekomjerne upotrebe topline i kemikalija na već oslabljenim nitima.

I trostruki i pernati razdjeljci glavni su znak iscrpljenosti vaših pramenova.

Rascjepi stabla

Rascjepi stabla imaju višestruke rascjepe samo na jednoj strani niti.

- Rascjep stabla obično je rezultat predugog izdržavanja bez podrezivanja ili frizure. Kada se ispucali vrhovi ne diraju, skloniji su dodatnom oštećenju - kaže Reavey.

Duboki rascjepi

Duboki razdjeljci imaju razdvojeni vrh na višem dijelu pramena, ostavljajući ostatak dužine mršavim i krhkim.

Dakle, ako preskočite podšišavanje, vaši ispucali vrhovi mogu se pretvoriti u dublje pramenove ili rascjepe, ali svačija je kosa jedinstvena, a vaši pramenovi mogu čak biti posuti i jednim i drugim.

Uz ove trikove će sijeda kosa biti mekana, sjajna i njegovana
Uz ove trikove će sijeda kosa biti mekana, sjajna i njegovana

Što učiniti?

Kako se ispucali krajevi više ne bi pojavljivali, donosimo par savjeta za bolju brigu o kosi.

Smanjite toplinsko oblikovanje ili koristite sredstvo za zaštitu od topline - To ne znači da morate u potpunosti prestati koristiti fen ili peglu, ali barem koristite sredstvo za zaštitu od topline.

Nemojte spavati na mokroj kosi - Trebali biste pokušati barem djelomično osušiti pramenove prije nego što odete u krevet. Mokri pramenovi skloniji su oštećenjima, a bacanje i okretanje s kosom u posebno lomljivom stanju samo će povećati štetu.

Ispravno raščešljajte kosu - Agresivno čupanje pramenova, bilo četkom ili prstima, dovest će do pucanja.

- Ako morate raščešljati kosu nakon tuširanja, preporučujem da se držite isključivo češlja sa širokim zupcima i nježno raščešljate počevši od vrhova pa sve do korijena - kaže Reavey.

Koristite šampone bez sulfata - Njegujte svoju kosu šamponima bez sulfata i silikona jer održavaju ravnotežu mikrobioma vlasišta, dajući kosi najbolju priliku za jačanje i rast. Uvijek nanesite hidratantni regenerator.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO