Ovaj desert nalik na jaje oduševit će sve, posebno mališane. Priprema se od prhkog tijesta, pekmeza od marelice, bijele slastičarske kreme, a na vrh ide pola breskve iz kompota
Recept za fine uskrsne tortice
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g mljevenih badema
- 1 jaje
- ribana korica jednog limuna
- 40 g šećera
- prstohvat soli
- pola žličice soda bikarbone
- po potrebi malo kiselog vrhnja
Za nadjev:
- 130 g šećera
- 250 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 2 žlice glatkog brašna
- vanilin šećer
- kompot od polovica bresaka
- pekmez od marelica
Postupak:
Tijesto: Pomiješajte sve suhe sastojke i limunovu koricu pa dodajte narezani maslac. Dobro izmiksajte pa dodajte i jaje. Opet izmiksajte tako da dobijete kompaktno prhko tijesto. Ukoliko vam se učini da se tijesto ne povezuje dobro, ubacite i malo kiselog vrhnja. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Nakon toga ga izvadite i razvaljajte na nekih pola centimetra. Modlicom ili čašom izrežite krugove nešto veće od promjera kalupa za tortice pa ih ugurajte u kalupe tako da tijestom obložite i rubove sa strane.
Dno tijesta izbodite vilicom na nekoliko mjesta pa pecite na 170 stupnjeva 10 do 15 minuta. Kad je tijesto pečeno, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi. Tad dno prekrijte s malo pekmeza.
Nadjev: Promiješajte brašno sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte malo brašna tako da dobijete smjesu nešto gušću nego za palačinke. Pazite da ne bude grudica. Ostatak mlijeka stavite na štednjak, a kad provrije, ulijte smjesu od brašna i miješajte pjenjačom.
Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, a to će biti brzo. Potom je dobro ohladite na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme izmiksajte maslac da bude pjenast pa mu dodajte žlicu po žlicu hladne kreme.
Kad smjesa postane fino jednolična, njome punite tijesto. Na kremu, u sredinu svake tortice pažljivo stavite pola breskve iz kompota. Ukoliko breskve imaju kožu, svakako je prije uklonite.