7 predivnih uskrsnih slastica: Rožata, kuglof, makovnjača...
Za Uskrs tradicionalno biramo pincu ili slatki kruh, kuglof, makovnjaču ili orahnjaču, no ukoliko poželite nešto kremastije, odličan izbor je cheesecake sa svježim jagodama
Dubrovačka rozata
Sastojci: 1 l punomasnog mlijeka, 30 dag kristal šećera, 2 vrećice vanili šećera, malo limunove korice, 7 jaja, 2 žumanjka, 10 dag kristal šećera za karameliziranje, maslac za kalupe
Priprema: Mlijeko, šećer i vanili šećer te malo limunove korice skuhamo i ohladimo. Zatim mješavinu izlijemo u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno namažemo maslacem i zalijemo karamelom. Stavimo peći u pećnicu oko 40 minuta ako je veći kalup, a ako su manji, dovoljno je i 20 minuta na 220°C. Na polovici pečenja stavimo kalupe u vodenu kupelj i nastavimo peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Narančin kuglof s orasima i karamelom
Sastojci: 500 g brašna, 25 g kvasca, 120 g šećera, 2 dl mlakog mlijeka, 200 g maslaca, 2 žlice kokosova ulja, 1/2 žličice soli, ribana korica naranče i 1/2 limuna, 5 jaja, 100 g ušećerenih narančinih korica, preljev: 150 g šećera, 2 žlice narančina soka, 4 žlice slatkog vrhnja, orasi
Priprema: Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Prosijte brašno u posudu, u sredini razmrvite kvasac. Dodajte malo šećera, brašno i polovicu količine mlijeka pa načinite kvas. Pokrijte zdjelu i ostavite 20 minuta. Otopite maslac i kokosovo ulje, pomiješajte s preostalim šećerom, solju, naribanim koricama pola naranče, limuna i jajima. Smjesu s preostalim mlijekom dodajte kvasu, pa s ostatkom brašna načinite tijesto.
Na kraju umijesite i sitno sjeckane ušećerene narančine korice. Prebacite tijesto u kalup i ostavite na toplom pokriveno 30 min. Pecite kuglof na 200°C oko 40 minuta. Ohladite ga u kalupu i prebacite na rešetku. Karamelizirajte šećer i oprezno umiješajte narančin sok i vrhnje. Vratite na štednjak i kuhajte dok ne dobijete gusti preljev, kojim ukrasite kuglof.
Pinca
Sastojci: kg brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, 250 g šećera, žličica soli, 3 jaja, 6 žumanjaka, 2 dl mlijeka, 20 g suhoga kvasca, 2 vanilin šećera, dl soka od naranče
Priprema: Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže 15 minuta. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, dva jaja i šest žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže od tri do četiri sata.
Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite na 200°C. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.
Makovnjača
Sastojci: 1/2 kg brašna, 2 žutanjka, kocka kvasca, 5 dag šećera, kora pola limuna, mlijeko; Nadjev: 25 dag maka, 6 dag šećera, žlica meda, 4 dag grožđica, žlica ruma, 2,5 dcl mlijeka
Priprema: U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žutanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto.
Ostavite10 min. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žutanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 min na 200°C.
Uskrsni kruh
Sastojci: 600 g brašna, 5o g kvasca, 125 g šećera, 2 i 1/2 cl mlakog mlijeka, 185 g maslaca, 5 žumanjaka, žličica soli, naribana korica limuna, 100 g nasjeckane ušećerene limunove korice, 50 g nasjeckane ušećerene narančine korice, 130 g grožđica, malo muškatnog oraščića, 200 g šećera u prahu, žlica limunova soka, 3 žlice vruće vode, šarene mrvice za posipavanje
Priprema: Lonac koji smije u pećnicu ili visoki kalup obložite papirom za pečenje. Razmrvite kvasac te izmiješajte s malo mlijeka i šećera. Ostavite 15 minuta prekrivenog na toplome. U veću posudu stavite ostatak brašna, dodajte kvasac, otopljeni maslac, žumanjke, začine i limunovu koricu te zamijesite tijesto. Energično miješajte i ostavite na toplome pola sata. Zatim umijesite grožđice te ušećerene limunove i narančine korice.
Oblikujte od tijesta kuglu i stavite je u lonac za pečenje te ostavite još pola sata. Pecite ga na 200°C oko sat vremena. Kad se malo ohladi, izvadite ga iz posude i ostavite da se ohladi do kraja. Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom i vodom. Maknite papir s kruha pa ga prelijte pripremljenom ocaklinom i ukrasite šarenim mrvicama.
Križić-peciva
Sastojci: 300 ml punomasnog mlijeka, 50 g maslaca, 500 g oštrog brašna, žličica soli, 75 g šećera, žlica suncokretova ulja, 7 g instantnog suhog kvasca, jaje, 75 g grožđica, korica naranče, žličica cimeta, oguljena i sitno narezana jabuka, 75 g brašna za dekoraciju, 3 žlice džema od marelice
Priprema: Rastopite maslac u toplome mlijeku. Stavite brašno, sol, šećer i kvasac u veću zdjelu. U sredini napravite udubljenje pa ulijte toplo mlijeko s maslacem te dodajte jaje. Kuhačom dobro promiješajte, a zatim grubo razmijesite. Prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom i izmijesite. Prebacite ga u lagano uljem premazanu zdjelu. Pokrijte folijom i ostavite neka se diže sat vremena na toplom. Nakon toga tijesto premijesite pa mu dodajte grožđice, naribanu narančinu koru, cimet i sitno sjeckanu oguljenu jabuku. Ostavite tijesto prekriveno krpom još pola sata. Podijelite tijesto na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu.
Složite loptice na lim obložen pergamentnim papirom, ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti. Prekrijte loptice i ostavite još pola sata neka se dižu u limu. Ugrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte brašno s oko pet žlica voda i napravite tijesto. Prema potrebi, dodajte još vode ako je smjesa pregusta. Na svako pecivo istisnite liniju tijesta. Zatim ponovite u drugom smjeru radeći križeve. Pecite 20 minuta. Džem zagrijte na vatri i kistićem premažite topla peciva.
Cheesecake s jagodama
Sastojci: 300 g čokoladnih keksa, 150 g maslaca, 150 g punomasnog jogurta, 200 g jagoda, 6 g mljevene želatine, 3 dl slatkog vrhnja, žlica džema od jagoda, žlica likera od jagoda, bijela krema: 2 dl čvrstog jogurta, 125 ml slatkog vrhnja, 3 g želatine, 40 g šećera u prahu, 200 g jagoda, metvica
Priprema: Pomiješajte mljevene kekse i rastopljeni maslac. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje. Rasporedite kekse po dnu kalupa i stavite u hladnjak. U blenderu izmiksajte jagode i pomiješajte s jogurtom i džemom. Namočite želatinu s malo vode prema uputama na vrećici i ostavite da nabubri.
Izmiksajte slatko vrhnje u šlag, a želatinu s likerom otopite na laganoj vatri. Umiješajte je u kremu od jagoda i jogurta, pa umiješajte i šlag. Kremu stavite na ohlađenu podlogu, ravnomjerno rasporedite i zagladite. Stavite u hladnjak. Jogurt sa šećerom u prahu dobro izmiksajte, a slatko vrhnje istucite u šlag.
Želatinu namočite s malo vode prema uputama, pa kad nabubri otopite na laganoj vatri i umiješajte u jogurt. Dodajte i šlag. Izlijte preko kreme od jagoda i stavite u hladnjak na par sati, a najbolje preko noći. Izvadite iz kalupa, pažljivo skinite papir za pečenje i ukrasite ploškama svježih jagoda i listićima metvice.