Mnogi vole enchilada umak koji unosi dašak Meksika u kuhinju i čini da jednostavne stvari dobiju poseban okus. Evo kako obične ćufte možete spraviti tako da svi ukućani poližu prste
Pikantno i fino: Okruglice od mesa s enchilada umakom
Mnogi obožavaju enchilada umak, koji se nerijetko koristi kod prelijevanja lazanja, pita s mesom, ili burrita, a može biti dobro rješenje za to da dodate poseban okus mesnim okruglicama, ističu na portalu delish.
Evo recepta:
Sastojci:
- oko 450 grama organske mljevene govedine
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1 režanj češnjaka, sitno sjeckanog ili istisnutog
- 2 žlice svježe nasjeckanog korijandra, i još malo za ukras
- 1 žličica čili praha
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice sušenog origana
- malo soli, svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mali luk, nasjeckan
- 1 jalapeño papričica, sirnog sjeckana ili mljevena
- 1 konzerva enchilada umaka
- 1/2 konzerve crnog graha, ocijeđeno
- 1 šalica kukuruza šećerca
- 1 šalica isjeckanog cheddar sira
- 1 šalica sira od kravljeg mlijeka, naribano
- tortilje, za posluživanje (po želji)
- kiselo vrhnje, za posluživanje (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikoj zdjeli pomiješajte govedinu, krušne mrvice, jaje, češnjak, korijandar, čili u prahu, kumin i origano. Smjesu začinite solju i paprom, a zatim oblikujte mesne okruglice promjera oko 5 centimetara.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ulja. Dodajte ćufte i pecite oko 2 minute na svakoj strani. Izvadite iz tave i prebacite na tanjur dok pravite umak.
Dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja u tavu. Dodajte luk i jalapeño papričice i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte enchilada umak, crni grah i kukuruz i zakuhajte smjesu.
Vratite mesne okruglice u umak. Prelijte sirom i kuhajte dok govedina ne bude gotova i sirevi se ne otope, još oko 15 minuta.
Poslužite uz zagrijane tortilje i kiselo vrhnje.