Najteže je kada si gurman, foodie u svakom smislu riječi i želiš se hraniti – ZDRAVO. Onda se s vremenom počneš uvjeravati da i zdravo može biti fino.
Ideja za ručak: Pureće ćufte u šalši punjene mozzarellom
I da, zaista može. Uz malo truda i zdravo može biti fino i fino može biti zdravo. Naravno, uvijek su tu ‘cheat’ dani kad si dam oduška pa si priuštim nešto malo manje ‘zdravo’
Ovaj puta radila sam ćufte od mljevene puretine, punila sam ih mozzarellom i prelila šalšom od pelata, luka, češnjaka i bosiljka.
Ovaj recept će biti dosta ‘odokativan’ jer kada pripremam slana jela vrlo često improviziram, dodajem neke sastojke prema okusu. Potrudit ću se, ipak, da napišem čim točnije recept.
Sastojci
Za ćufte
- 500g mljevene puretine
- šaka peršina
- 3 jušne žlice parmezana
- 3 jušne žlice zobenog brašna
- 1 jaje
- češnjak u granulama
- sol
- papar
- chilli prah
- mozzarella
- maslinovo ulje
Za šalšu
- 1-2 limenke (400g/240g) pelata
- sol
- papar
- šećer (1 žličica)
- maslinovo ulje
- svježi bosiljak
- 1 glavica luka
- češnjak (u granulama ili svježi)
- umak od rajčice (*opcionalno)
Postupak:
- Luk nasjeckajte na sitne kockice i lagano popržite na na malo maslinovog ulja
- Pelate usitnite vilicom i nožem i dodajte luku zajedno s ostatkom soka od pelata
- Začinite sa soli, paprom i malo šećera, pa uz dodatak malo vode pirjajte
- Možete dodati i umaka od rajčice po želji. Dodajte češnjak (u granulama)
- Ako koristite svježi češnjak, stavite ga na luk prije pelata
- Nakon 15-20 minuta pirjanja dodajte svježi bosiljak i stavite na stranu
- Meso stavite u posudu u kojoj možete miješati
- Peršin nasjeckajte na sitno i dodajte u meso
- Dodajte začine, jaje, parmezan i zobeno brašno
- Izmiješajte rukama, ali ne previše da se meso ne usitni previše. Važno je da su ostali sastojci dobro izmiješani s mesom.
- Ostavite kratko da odstoji
- Krenite s izradom okruglica odnosno ćufti. Odredite količinu ovisno o tome koliko velike želite da ćufte budu.
- Ćufte možete puniti kuglicama mozzarelle ili možete raditi ćufte bez mozzarelle
- Prvo napravite sve ćufte pa ih na laganoj vatri i malo maslinovog ulja pecite sa svim strana. Ne predugo da mozzarella ne iscuri van. Vrtite ih tako da se zarumene sa svih strana
- Zatim ćufte stavite u jedan red u posudu za pečenje
- Prelijte ih šalšom i posipajte parmezanom
- Pecite u pećnici na 180°C oko 15-20 minuta (prethodno zagrijte pećnicu)
Ideje za serviranje:
Moj prilog su bili integralni špageti. Drugi dan sam uz ćufte poslužila kuhanu brokulu. Ideja je bezbroj. Možete ih poslužiti uz pire od batata, uz kuhani proso ili bulgur ili nešto drugo što vam se taj dan jede.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Ja sam Marcela Sambol i autorica sam bloga 'My Cookstagram'. Moj blog neraskidiva je veza ugodnog s korisnim.
Kuhanje me opušta i uveseljava, a uveseljava i moje bližnje. Osim samih recepata često objavljujem i inspiraciju za brze i jednostavne obroke. Osim na blogu, možete me pratiti i na Facebooku i Instagramu.
Kako se Zubak kladio na naše pravosuđe i nije mogao izgubiti
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
Ilona skinula zaručnički prsten u 'Ljubav je na selu': 'Ivice, dobio si tri prilike i sve tri si zeznuo!'