Kremšnite su jako popularni desert u našim krajevima, a koliko ju ljudi vole dokazuju i mnoge verzije ovog kolača. Donosimo vam pet recepata za kremšnite koji su bogatog slatkog okusa
Pet recepata za kremšnite: Od čokolade i batata, klasična, a tu su i Zagrebačka te Samoborska
Zagrebačka kremšnita
Sastojci:
- 10 jaja
- 1 lisnato tijesto
- 30 dag brašna
- 2 žlice gustina
- 38 dag šećera
- 4 vanilin šećera
- 2 l mlijeka
- 5 dl vrhnja za šlag
- 1 kremfix
- 3 žlice šećera
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag maslaca
- 3 žlica ulja
- 1 žlica vode
Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Razvaljajte ga na nešto veću površinu od površine lima za pečenje, prebacite ga na prevrnuti lim i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi koju minutu (da se ne stisne previše u pečenju).
Nabockajte vilicom da se ne napuhne tokom pečenja i stavite peći na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumeni. Gotovo tijesto smjestite u lim, prethodno odrežite viškove tijesta ako ih ima.
Jaja razdvojite. U žumanjke dodajte 30 dkg šećera od ukupne količine i vanilin šećer te dobro izradite mikserom. Zatim im dodajte brašno, gustin i pola litre ukupne količine mlijeka. Dobro izradite da dobijete smjesu bez grudica.
Ostatak mlijeka (1,5 l) stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, ulijte u njega smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući. Kada se smjesa sjedini s mlijekom, kuhajte sve skupa na srednje jakoj vatri 10-15 minuta, miješajući. U početku će se krema naglo zgusnuti, a zatim postajati sve rjeđa.
Dvije-tri minute prije kraja kuhanja kreme izradite bjelanjke u čvrst snijeg s ostatkom šećera (8 dkg). U ovom stadiju izrade bilo bi poželjno imati pomoć u kuhinji jer ste vi za štednjakom i neumorno miješate kremu. Kuhanu kremu maknite s vatre i u vruću dodajte bjelanjke, sve odjednom. Laganim miješanjem (najbolje špatulom) sjedinite.
Kremu sipajte na lisnato tijesto i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi. Izradite vrhnje za šlag zajedno s kremfixom i šećerom (3 žlice). Premažite preko hladnih kremšnita.
Čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem, uljem i vodom otopite na pari. Kada se otopi malo prohladite (da ne propadne u šlag). Lagano prelijte preko šlaga i poravnajte, najbolje lopaticom za kolače. Cijeli kolač smjestite u hladnjak i pustite da se dobro ohladi.
Prije rezanja nož umočiti u vruću vodu.
Samoborska kremšnita
Sastojci:
- 16 jaja
- 2 l mlijeka
- 500 g šećera kristal
- 150 g pšeničnog brašna
- 2 kom vanilin šećera
- 500 g tijesta za savijače
- šećer u prahu
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te istodobno stavite mlijeko da zakipi u loncu. žumanjke, dvije žlice šećera, brašno i dva dl mlijeka umutite u drugom loncu pa zalijte kipućim mlijekom i kuhajte u loncu na otvorenoj vatri 15 minuta.
Kada krema zakipi, počnite miješati bjelanjak.
Nakon što ste ih istukli napola, uspite ostatak šećera i miksajte dok krema nije kuhana. Žutu kremu lagano umiješajte (ulijte) u šaum od bjelanjaka i mutilicom spajajte u pjenastu kremu. Izlijte na unaprijed pečenu koru od lisnatog tijesta, preklopite drugom i tople narežite na kocke. Pospite šećerom u prahu.
Klasična kremšnita
Sastojci:
- šalica vode
- 65 g maslaca
- žlica šećera
- šalica brašna
- 4 jaja
- šećer u prahu
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- žlica vanilin šećera
- 1/2 šalice šećera
- 2 žlice brašna
- 3 žlice gustina
Priprema:
U posudu stavite vodu, šećer i maslac pa zakuhajte na laganoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i miješajte dok se ne oblikuje tijesto. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200°C i premažite maslacem posudu za pečenje. Dodajte jedno po jedno jaje u tijesto i dobro izmiksajte. Ulijte smjesu u posudu za pečenje tako da ne bude rupa u površini.
Kako biste dobili hrskavo tijesto, poškropite tijesto s malo vode. Pecite ga 30 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe i napuhnuto.
Za kremu u posudu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin pa zakuhajte na laganoj vatri stalno miješajući kako biste spriječili zgrušavanje. Maknite s vatre i ohladite.
Dodajte maslac i dobro izmiksajte kako biste dobili pjenastu kremu. Prerežite pečeno tijesto na pola, donju polovicu premažite kremom i poklopite drugom. Pokrijte kolač folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Obilno pospite šećerom u prahu.
Čokoladna kremšnita
Sastojci:
- 500 grama lisnatog tijesta
- 8 jaja
- 15 dekagrama šećera u prahu
- 20 dekagrama glatkog brašna
- 25 dekagrama kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 1, 5 kila šećera
- pola litre vode
- 15 dekagrama čokolade
- pola litre šlaga od kokosa
Priprema:
Lisnato tijesto prereži na pola, a zatim svaku polovicu izvaljaj u pravokutnik koji ćeš staviti na lim za pečenje koji si prethodno obložila papirom za pečenje.
Prije pečenja, tijesto popikaj vilicom, a kad dobije zlatnu boju izvadi ga iz pećnice te ostavi da se ohladi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka te im dodaj šećer u prahu i izmiksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg, a zatim ga stavi u hladnjak.
Žumanjke izmiksaj s kristal šećerom, vanilin šećerom te 300 mililitara mlijeka sve dok smjesa ne postane jednolična i glatka. U veći posudu ulij ostatak mlijeka i vodu koje ćeš kuhati na srednje jakoj vatri.
Kad je ugrijano, a prije nego mlijeko zakipi, ulij smjesu od žumanjka te dobro promiješaj. Bitno je da u ovoj smjesi ne bude grudica te nakon što krene ključati, kuhaj ju još 10 minuta uz stalno miješanje.
Nakon što završiš prethodni postupak, smjesu makni s vatre te joj dodaj čokoladu. U napravljenu smjesu pažljivo dodaj bjelanjak te ju nemoj puno miješati kako bi ostala lagana i prozračna.
Na dno lima za pečenje ili posude u kojoj ćeš posluživati stavi jednu koru lisnatog tijesta te ga prelij kremom i ostavi u hladnjaku barem tri sata.
Dok se krema i tijesto hlade, pripremi šlag od kokosa ili klasičan šlag kako piše na uputstvima te ga stavi na ohlađenu kremu. Preostalu koru lisnatog tijesta stavi na vrh te ju posipaj šećerom u prahu ili kakaom u prahu.
Kremšnita od batata
Sastojci:
- 720 g narančastog batata
- 2 litre mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 šlaga u prahu
- 200 g gustina
- 2 listića bezbojne želatine
- 1 kore za kremšnite
- šećer u prahu
Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto i podijelite na dva dijela. Uzmite dva lima za pečenje, nauljite ih i pobrašnite te stavite kore za kremšnite peći 15 minuta na 200C stupnjeva. Izvadite ih da se ohlade.
U vruću vodu stavite kuhati neoguljene batate na 20-ak minuta. Nakon 20 minuta ih probajte bocnuti nožem, ako su mekani, ocijedite vodu i ostavite ih da se ohlade.
Kad se batat ohladi ogulite ga i napravite glatki pire. Stavite u veći lonac kuhati litru i pol mlijeka. Umiješajte šećer, vanilin šećer i pire od batata. Sve dobro promiješajte.
Stavite želatinu u hladnu vodu.
Pomiješajte gustin i puding u zdjeli za miksanje i dodajte ostalih pola litre mlijeka. Sjedinite u glatku smjesu.
U smjesu s batatom dodajte puding i kuhajte sve dok smjesa ne zakipi. kad zakipi, smanjite vatru na laganu i kuhajte još pet minuta povremeno miješajući kako bi smjesa bila glatka. Maknite smjesu s vatre i dodajte joj želatinu, sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Napravite čvrsti šlag po uputstvima na proizvodu. Dodajte ga u ohlađenu smjesu i sve ponovo promiješajte.
Jednu od kora izvadite iz lima za pečenje i narežite na kockice (te veličine će vam biti kremšnite). U drugi lim za pečenje s korom izlijte kremu i poravnajte. Potom na vrh kreme stavite kockice druge kore. Sve obilno posipajte šećerom u prahu.
Oslobodite policu u hladnjaku i na nju stavite lim za pečenje s kremšnitama da se dobro ohlade.
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NAPUŠTENO - ZAPUŠTENO: