Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ovo je najbolje začinsko bilje koje možete uzgajati u stanu

Ovo je najbolje začinsko bilje koje možete uzgajati u stanu

Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru nudi brojne prednosti. Ne samo da vašoj kuhinji dodaju dašak zelenila, već ispunjavaju dom divnim mirisima koji inspiriraju vaše kuhanje

VIDEO

Imati svježe začinsko bilje na dohvat ruke je praktično i isplativo, jer to znači korištenje domaćih svježih sastojaka bez pesticida tijekom cijele godine.

- Za uspješni uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru odaberite posude s drenažnim rupama kako biste spriječili truljenje korijena i koristite dobro dreniranu mješavinu za posude s pijeskom ili perlitom - predlaže Britanac Peter Ivanov, stručnjak za biljke i sadnju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sergej je pokrenuo SPAs projekt za oporavak bolesnih biljaka: ‘Tu su i po par mjeseci' 00:48

- Postavite posude na sunčana mjesta na najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno i zalijevajte samo kada je gornji sloj tla suh na dodir. Redovito provjeravajte ima li štetočina i koristite prirodne lijekove za suzbijanje štetočina kao što je ulje neema kako biste maksimalno produžili životni vijek biljke - savjetuje.

- Vrhove biljaka redovito stežite kako biste potaknuli grmoliki rast. Berite bilje ujutro, kada su njihova eterična ulja najkoncentriranija i izbjegavajte uzimanje više od jedne trećine biljke odjednom kako biste zajamčili kontinuirani rast - naglasio je stručnjak.

Ružmarin

Ružmarin je idealan izbor za početak vašeg unutarnjeg biljnog vrta, jer ga je vrlo malo održavati, ali ga je potrebno redovito orezivati ​​kako bi bio zdrav. Uspijeva u mediteranskoj klimi, zahtijeva minimalno zalijevanje, a vlaženje lišća jednom ili dva puta tjedno dovoljno je da procvjeta.

Rosemary plant in a ceramic pot on a dark abstract background.

Poznat po svom snažnom mirisu, ružmarin prirodno osvježava kuhinjski zrak i jelima daje specifičan okus. To je drvenasta biljka s mirisom borovine, savršena za pečenje mesa i povrća.

Majčina dušica

Majčina dušica je aromatična biljka koja dobro raste u malim glinenim posudama.

To je privlačna biljka s malim zelenim listovima i nježnim ljubičastim cvjetovima. Ima svestrane okuse popularne u mediteranskoj, francuskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Oprez na vrućini: Mesu i jajima nije mjesto u torbi za plažu!
Oprez na vrućini: Mesu i jajima nije mjesto u torbi za plažu!

Majčina dušica obogaćuje jela s mesom, povrće i kruh, također je otporna na sušu.

Bosiljak

Bosiljak je izvrsna biljka za vrtlare početnike i voli puno sunca i topline. Idealan je dodatak salatama i talijanskim jelima kao što su pesto i tjestenina.

Brzo raste uz pravilnu njegu i obilno redovito zalijevanje.

Bosiljak je odličan dodatak rajčicama i paprikama, koje su također savršeni sastojci za salate i jela od tjestenine.

Peršin

Peršin povezuje okuse obroka i dodaje jarku visoku notu gotovo svakom slanom jelu.

- Peršin se može koristiti kao ukras ili u juhama, varivima i salatama, a budući da je dvogodišnja biljka, traje dvije vegetacijske sezone, što ga čini idealnom višesezonskom biljkom - veli Peter.

Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane
Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane

Kako bi se dodatno produljilo razdoblje berbe, Peter predlaže da mu je potrebno tlo bogato hranjivim tvarima, dobro drenirano tlo i izloženost suncu. Povremeno mu treba gnojivo od morskih algi.

Vlasac

Vlasac je poznat po svom dugom lišću poput trave i živim ljubičastim cvjetovima, koji su i lijepi i jestivi.

Treba mu puno sunca i dobro drenirano tlo kako bi cvijeće procvjetalo. Također im je potrebno puno vode po suhom vremenu kako bi se spriječilo venuće.

Vlasac je kao biljka s blagim okusom luka savršen za ukrašavanje juha, salata i krumpira.

Može se koristiti svjež ili sušen kako bi vaša jela izgledala i imala još bolji okus.

Korijander

Korijander ima karakterističan, svjež, citrusni okus koji se može koristiti u salsama, curryjima i juhama. Listovi ili sjemenke korijandera mogu se ubrati iz bijelih i ružičastih cvjetova koji cvatu.

Fotolia

Ali Peter upozorava da korijander može brzo rasti i često ga treba često presađivati. To se lako može učiniti uklanjanjem biljke, raspetljavanjem starog korijenja i zamjenom tla.

Top savjet: Evo kako skladištiti kruh ljeti da vam se ne pokvari
Top savjet: Evo kako skladištiti kruh ljeti da vam se ne pokvari

Stavite korijander na puno sunca do djelomične hladovine u duboko, bogato i dobro drenirano tlo.

Origano

Kao i ružmarin, origano također uspijeva u zatvorenom prostoru uz minimalnu njegu i malo strpljenja jer je otporan na sušu. Uzgajajte kompaktnu biljku na punom suncu i redovito odrežite biljke za grmoliki rast.

Portion of fresh Oregano

- Origano mrzi previše vode i cvjeta u blago suhim uvjetima. Najbolji način da biljku ružmarina održite na životu je osigurati dobro drenirano tlo - veli Peter.

Izraziti, zemljani okusi origana prirodni su spoj s jakim okusima poput češnjaka ili limuna, kao i pečene ribe i mesa, piše Mirror.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Otkrijte što znače 'linije života' na unutarnjoj strani zgloba ruke
KOJA JE VAŠA SUDBINA?

Otkrijte što znače 'linije života' na unutarnjoj strani zgloba ruke

Većina ljudi ima dvije do tri linije na zglobu, a prva linija ili narukvica označava razdoblje od 23 do 28 godina, druga 46 do 56 godina, treća 69 do 84 godina, a četvrta predstavlja više od 84 godine života