Uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru nudi brojne prednosti. Ne samo da vašoj kuhinji dodaju dašak zelenila, već ispunjavaju dom divnim mirisima koji inspiriraju vaše kuhanje
Ovo je najbolje začinsko bilje koje možete uzgajati u stanu
Imati svježe začinsko bilje na dohvat ruke je praktično i isplativo, jer to znači korištenje domaćih svježih sastojaka bez pesticida tijekom cijele godine.
- Za uspješni uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru odaberite posude s drenažnim rupama kako biste spriječili truljenje korijena i koristite dobro dreniranu mješavinu za posude s pijeskom ili perlitom - predlaže Britanac Peter Ivanov, stručnjak za biljke i sadnju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Postavite posude na sunčana mjesta na najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno i zalijevajte samo kada je gornji sloj tla suh na dodir. Redovito provjeravajte ima li štetočina i koristite prirodne lijekove za suzbijanje štetočina kao što je ulje neema kako biste maksimalno produžili životni vijek biljke - savjetuje.
- Vrhove biljaka redovito stežite kako biste potaknuli grmoliki rast. Berite bilje ujutro, kada su njihova eterična ulja najkoncentriranija i izbjegavajte uzimanje više od jedne trećine biljke odjednom kako biste zajamčili kontinuirani rast - naglasio je stručnjak.
Ružmarin
Ružmarin je idealan izbor za početak vašeg unutarnjeg biljnog vrta, jer ga je vrlo malo održavati, ali ga je potrebno redovito orezivati ​​kako bi bio zdrav. Uspijeva u mediteranskoj klimi, zahtijeva minimalno zalijevanje, a vlaženje lišća jednom ili dva puta tjedno dovoljno je da procvjeta.
Poznat po svom snažnom mirisu, ružmarin prirodno osvježava kuhinjski zrak i jelima daje specifičan okus. To je drvenasta biljka s mirisom borovine, savršena za pečenje mesa i povrća.
Majčina dušica
Majčina dušica je aromatična biljka koja dobro raste u malim glinenim posudama.
To je privlačna biljka s malim zelenim listovima i nježnim ljubičastim cvjetovima. Ima svestrane okuse popularne u mediteranskoj, francuskoj i bliskoistočnoj kuhinji.
Majčina dušica obogaćuje jela s mesom, povrće i kruh, također je otporna na sušu.
Bosiljak
Bosiljak je izvrsna biljka za vrtlare početnike i voli puno sunca i topline. Idealan je dodatak salatama i talijanskim jelima kao što su pesto i tjestenina.
Brzo raste uz pravilnu njegu i obilno redovito zalijevanje.
Bosiljak je odličan dodatak rajčicama i paprikama, koje su također savršeni sastojci za salate i jela od tjestenine.
Peršin
Peršin povezuje okuse obroka i dodaje jarku visoku notu gotovo svakom slanom jelu.
- Peršin se može koristiti kao ukras ili u juhama, varivima i salatama, a budući da je dvogodišnja biljka, traje dvije vegetacijske sezone, što ga čini idealnom višesezonskom biljkom - veli Peter.
Kako bi se dodatno produljilo razdoblje berbe, Peter predlaže da mu je potrebno tlo bogato hranjivim tvarima, dobro drenirano tlo i izloženost suncu. Povremeno mu treba gnojivo od morskih algi.
Vlasac
Vlasac je poznat po svom dugom lišću poput trave i živim ljubičastim cvjetovima, koji su i lijepi i jestivi.
Treba mu puno sunca i dobro drenirano tlo kako bi cvijeće procvjetalo. Također im je potrebno puno vode po suhom vremenu kako bi se spriječilo venuće.
Vlasac je kao biljka s blagim okusom luka savršen za ukrašavanje juha, salata i krumpira.
Može se koristiti svjež ili sušen kako bi vaša jela izgledala i imala još bolji okus.
Korijander
Korijander ima karakterističan, svjež, citrusni okus koji se može koristiti u salsama, curryjima i juhama. Listovi ili sjemenke korijandera mogu se ubrati iz bijelih i ružičastih cvjetova koji cvatu.
Ali Peter upozorava da korijander može brzo rasti i često ga treba često presađivati. To se lako može učiniti uklanjanjem biljke, raspetljavanjem starog korijenja i zamjenom tla.
Stavite korijander na puno sunca do djelomične hladovine u duboko, bogato i dobro drenirano tlo.
Origano
Kao i ružmarin, origano također uspijeva u zatvorenom prostoru uz minimalnu njegu i malo strpljenja jer je otporan na sušu. Uzgajajte kompaktnu biljku na punom suncu i redovito odrežite biljke za grmoliki rast.
- Origano mrzi previše vode i cvjeta u blago suhim uvjetima. Najbolji način da biljku ružmarina održite na životu je osigurati dobro drenirano tlo - veli Peter.
Izraziti, zemljani okusi origana prirodni su spoj s jakim okusima poput češnjaka ili limuna, kao i pečene ribe i mesa, piše Mirror.