Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta
Ostalo vam je kupusa? Evo što sve od njega možete napraviti
Slatki kupus začinite mljevenim kimom, octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom, a ukiseljeni je dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom za ukusan obrok.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ostatke kiselog i svježeg kupusa možete 'zamotati' u slanu savijaču ili biskvitnu roladu s gljivama ili u kombinaciji s mljevenim mesom nadjenuti slane knedle od krumpirova tijesta.
Višak iskoristite i za nadjev u domaćim jastučićima od tijesta, kineskim rolicama. Može poslužiti i za tartove te druge slane pite i domaće štrukle.
Svježi kupus ublažit će kiselkasti okus sira i dati će potreban balans svakoj savijači.
Također, između ploški kruha, bifteka i umaka, u jednom od najpoznatijih sendviča 'Reuben' neizostavan je tanko narezani kupus, a višak možete staviti u svaki sendvič, burger i hot-dog ili ga pripremiti kao salatu.
Povrtni temeljac s aromom listova kupusa posebno je ukusan za 'zalijevanje' kuhanih jela od janjećeg, telećeg i ovčjeg mesa.
Pirjani sjeckani kupus karamelizirajte sa žličicom šećera, a posebno ukusan će biti pripremite li ga na svinjskoj masti.
Višak kiselog i svježeg kupusa iskoristite i za pripremu drugih popularnih jela - bosansku kalju, mađarski sekeli gulaš i bosanski lonac.
Kuhajte listove na laganoj vatri s raznim vrstama mesa te začinite ostacima zelenog povrća, rajčicama, mahunama i sušenim mesom.
Musaki od mljevenog mesa i krumpira posloženi red listova kupusa dat će sočnost i posebnu aromu.
Pomiješajte ga u gratinirana jela i složence od riže, krumpira, tjestenine i starog kruha.
Kupus u čaši za imunitet
Od svježeg kupusa pripremite zdrav sok, a rasol - sok od kiselog kupusa, koristite kod mamurluka. Osim toga, saveznik je i kod mršavljenja te osnaživanja imuniteta.
S valjušcima ili okruglicama
Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta.
Slaže se i s ljutim papričicama
Višak kiselog kupusa nasjeckajte pa skuhajte u krepkoj juhi od ječma, kuhane šunke, teleće jetre i vrganja. Začinite je sjeckanim koprom, a ubaciti možete i sitno sjeckane papričice.