Ljudi koji često pripremaju cheesecake znaju o kakvoj vrsti keksa se radi, no velika većina kupuje gotove. To su keksi od integralnog brašna koji se razmrve i preliju maslacem pa utisnu u kalup za cheesecake
Recept za domaće 'Digestive' kekse, ne može jednostavnije
Ovi keksi su odlični i kad se grickaju uz čaj ili kavu, a daleko su bolji izbor od većine keksa napravljenih od bijelog brašna jer su zdraviji i bolji za probavu.
POGLEDAJTE VIDEO Recept za zobene kekse:
Pokretanje videa...
Možda ste se zapitali kako su nastali pa evo nekoliko zanimljivih detalja:
- Drevna verzija Digestive keksa pojavila se kod starih Grka. Pravili su ih od mljevenog ječma i meda.
- Rimski vojnici su takve kekse nosili na daleka putovanja, jer su vjerovali da imaju moć liječenja probavnih smetnji.
- Izraz 'digestiv' dolazi iz 19. stoljeća i znači da 'pomaže probavi'.
- Takve kekse slične današnjima su izumila dva škotska liječnika 1836. godine kako bi pomogli pacijentima s probavnim tegobama. Ubrzo su postali popularni kod ljudi koji paze na prehranu i žele se hraniti zdravo.
- Prvi 'digestive' keksi napravljeni su od mješavine zobene kaše, brašna i sode bikarbone.
- Godine 1892. Alexander Grant razvio je i patentirao originalni recept za McVitie's Digestive kekse koji su danas jedni od najpopularnijih te vrste.
Donosimo vam recept za domaće 'Digestive' kekse pa ih napravite više, stavite u posudu s poklopcem i koristite po potrebi. Kako su blagdani pred nama, a time i uživanje u raznim kolačima, sigurno vam neće dugo stajati.
Sastojci:
- 240 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 85 g šećera u prahu
- 115 g maslaca izrezanog na kockice
- 60 ml mlijeka
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a protvan obložite papirom za pečenje. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer pa u to utrljajte maslac tako da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte mlijeko i napravite tijesto. Učini li vam se da je tijesto previše suho, dodajte još malo mlijeka.
Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu otprilike 0,3 cm. Zatim radite okrugle oblike promjera otprilike 6,5 do 7 cm i slažite na protvan. Izbockajte ih čačkalicom ili vilicom na više mjesta i pecite 20 minuta (ili čak kraće), odnosno dok ne poprime blagu zlatnu boju.
Ostavite neka se posve ohlade, a potom i čuvajte u zatvorenoj posudi do tjedan dana.
Napomena: Sirovo tijesto možete zamrznuti pa kekse praviti kad poželite. Tijesto u dubokom zamrzavaju može stajati do mjesec dana, prenosi biggerbolderbaking.com.