Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Osjećate bol u želucu, često ste naduti i imate plinove: 'Moguće je da patite od dispepsije'

Osjećate bol u želucu, često ste naduti i imate plinove: 'Moguće je da patite od dispepsije'

Procjenjuje se da od problema s probavom pati više od trećina ljudi, a najčešće je riječ o erozivnom gastritisu ili peptičkom ulkusu želuca i/ili dvanaesnika, kaže nutricionistica dr. Darija Vranešić Bender.

Ako nakon većih obroka u danu često imate bolove u želucu, javlja se osjećaj pečenja, nelagode i mučnine, ili pritisak i nadutost koju prate plinovi i osjećaj zapunjenosti već i kod malih količina hrane koju ste pojeli, moguće je da patite od dispepsije. To je zajednički nazivnik za tegobe koje se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava tijekom probave hrane, kaže  klinička nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka. Uz nabrojane simptome, povremeno se može javiti i povrat želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks), odnosno mučnina koju prati povraćanje.  

POGLEDAJTE VIDEO Uz ove savjete izbjegnite žgaravicu

Pokretanje videa...

Specijal žgaravica 01:03

- Procjenjuje se da od probavnih tegoba pati i više od trećine ljudi, pri čemu se kod 50 posto njih može raditi o oštećenju gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava, na što upućuju svio ovi simptomi. Najčešće je riječ o erozivnom gastritisu ili peptičkom ulkusu želuca i/ili dvanaesnika – pojašnjava dr. Vranešić Bender. Dodaje kako postoje neki rizici koji mogu potaknuti pojavu dispepsije, o kojima nerijetko govorimo i kod mnogih drugih bolesti. 

- Među tim faktorima su pušenje te pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića, kao i prekomjeran unos kave, više od šest šalica na dan. Na pojavu dispepsije, naravno, može utjecati i  neadekvatna prehrana, što uključuje neredovitu prehranu ili gladovanje zbog dijete, kao i pretjerivanje u hrani bogatoj mastima ili prezačinjenoj hrani – kaže nutricionistica. Dodaje kako se u rizike može ubrojati i pretilost, povećana izloženost stresu, kao i upotreba određenih lijekova. Među njima su nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni i drugi.

Thinkstock

- Prisutnost drugih bolesti također može utjecati na pojavu problema, pa tako dijabetičari, ljudi s bolestima štitnjače i bubrega, ljudi sa oslabljenom srčanom funkcijom, plućnom tuberkulozom i  malignim bolestima češće mogu patiti od dispepsije. A jedan od uzročnika je i infekcija s Helicobacter pylori – nabraja nutricionistica.

Lijeka ima. Prije svega, uspostavom pravilne prehrane, prestankom pušenja i trudom oko smanjenja prekomjerne tjelesne mase možete napraviti prvi korak prema poboljšanju. Bitno je prijeći na manje masnu prehranu, umjereno koristiti začine i podijeliti dnevni unos kalorija na više manjih obroka, dodaje. 

- Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito jesti fermentirane mliječne proizvode (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera, pčelinji proizvodi te  ljekovito bilje - kaže sugovornica.

Stižu želučane i crijevne viroze: Perite ruke i pazite što jedete!
Stižu želučane i crijevne viroze: Perite ruke i pazite što jedete!

Svakako izbjegavajte prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk, jer oni pogoduju refluksu. Neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak,kao što su  citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar, pa i njih treba izbjegavati.

- Općenito, izbjegavajte sve ono za što možete reći da je preljuto, prekiselo, prevruće ili prehladno, jer sva takva hrana i napitci obično izazivaju probleme. S druge strane, dobro je uvrstiti u prehranu fermentirane mliječne proizvode, odnosno probiotike, koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu. Znanstveno je dokazano da oni imaju baktericidno djelovanje na Helicobacter pylori, što je samo jedan od pozitivnih učinaka, zaključuje nutricionistica.  

GERB 'ne voli' proteine i loše masti

Ako se nakon obroka često javlja bol u prsištu, moguće je da patite od gastroezofagealne refluksne bolesti, poznatije pod skraćenicom GERB. Ona nastaje tako što se želučani sadržaj vrati u jednjak, usta i dišne putove, obično dok ležite ili se saginjete, a problem je povezan sa slabljenjem mišićnog prstena koji  zatvara prolaz između želuca i jednjaka. Javlja se žgaravica (osjećaj pečenja u žličici), te osjećaj sličan nagonu na povraćanje, uz povrat dijela sadržaja iz želuca, kao da ste povratili.  

Ljudi koji pate od GERB-a ne bi smjeli leći odmah nakon obroka. Također, dobro je ograničiti unos mesa, mliječnih proizvoda i jaja tri sata prije nego što odlazite u krevet – ističe Vranešić Bender. 

- S druge strane, omega-3 masne kiseline pokazale su zaštitno djelovanje, pa je korisno uvrstiti u prehranu ribu, posebno vrste iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke. Vodite računa da ne pretjerujete s količinom hrane, posebno navečer, dodaje.   

Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo
Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo

Čajevi koji pomažu umiriti probavu

U narodnoj medicini u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. Kod liječenja H. pylori koriste se ljekovite biljke, poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa i pelina, jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno.

Žvakaća guma i jastuci

Simptome često možete ublažiti žvakanjem žvakaće gume između obroka, jer time potičete lučenje sline, što neutralizira kiseli sadržaj u jednjaku. Kako se refluks često javlja noću, pomoći si možete i podizanjem uzglavlja s više jastuka, što će spriječiti opuštanje mišića prstena koji zatvara jednjak u ležećem položaju. 

Ne pretjerujte sa sodom bikarbonom

Fotolia

Kad se javi kiselina i osjećaj pečenja u žličici, malo sode bikarbone otopljene u vodi može biti rješenje ako nemate pri ruci lijek. No, ne uzimajte ju predugo, ili bez potrebe, jer i ona može poremetiti poremetiti ravnotežu sluznice želuca i apsorpciju hranjivih tvari i lijekova. 

Čir na želucu ili dvanaesniku 

Stres, nekvalitetna prehrana te dugotrajna upotreba nekih lijekova (posebno nesteroidnih antireumatika), mogu dovesti i do trajnih oštećenja na sluznici želuca, odnosno čira ili ulkusa želuca ili dvanaesnika. Među čestim uzročnicima je i infekcija bakterijom Helicobacter pylori (prisutna je u otprilike 70 posto bolesnika s ulkusom želuca i oko 94 posto bolesnika s ulkusom dvanaesnika), te prekomjerno uživanje u alkoholu. Ulkus se smatra i jednim od čimbenika koji može potaknuti kancerogene promjene, pa je izuzetno važno voditi računa o promjeni životnih navika, posebno prehrani. 

Dijeta za ljude s čirom želuca ili dvanaesnika:
(preporuku dijetnog plana sastavili su stručnjaci Opće bolnice Požega)

Preporučuju se: 

•    nemasne juhe od pasiranog povrća (ukuhati sitnu tjesteninu, rižu, krupicu), juha od teletine i peradi, riblja juha
•    nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku, kuhano, pečeno u foliji (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi)
•    nemasna bijela riba kuhana ili pečena u foliji te prije serviranja prelivena maslinovim uljem
•    masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, lignje, dagnje, rakovi
•    obrano mlijeko (1 posto mliječne masti), posni svježi sir, jogurt, acidofil, jogurt s probiotikom
•    bijeli, odstajali kruh, dvopek, toast, tjestenina, riža, kukuruzna i pšenična krupica
•    kuhano i pasirano povrće (krumpir, špinat, blitva, mrkva, mladi grašak, mlade mahune, cvjetača, brokula, tikvice, oguljena rajčica, korabica)
•    kuhano voće, prirodni voćni sokovi, kašice od voća, banane 
•    maslinovo, suncokretovo ulje i ulje kukuruznih klica
•    biskvit, puding, krupica i riža na mlijeku, med (na primjer lavanda, ružmarin)
•    blagi biljni čajevi: kamilica, stolisnik, metvica, bijeli sljez, lavanda, zeleni čaj te sok od svježeg kupusa
•    od začina: razrijeđeni limunov sok, lovor, peršinov list, sol i razrijeđeni jabučni ocat

Ne preporučuju se: 

Homemade mayonnnaise.

•    masne juhe, industrijske gotove juhe, juhe od suhog mesa 
•    svinjsko i ovčje meso, pržena i pohana mesa, dimljena mesa, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve
•    masna riba (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, lignje, dagnje, rakovi
•    tvrdo kuhana jaja, pečena i pržena jaja
•    punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, sir dimljeni, vrhnje s većim postotkom mliječne masti
•    svježi i topli kruh i peciva, dizana i lisnata tijesta, kroketi

9 vrlo opasnih namirnica: Njih se jede ali uz posebna pravila
9 vrlo opasnih namirnica: Njih se jede ali uz posebna pravila

•    paprika, kiseli kupus, krastavci, kelj, patlidžan, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir, grah, bob, leća
•    neoguljeno, nedozrelo i kiselo voće, grožđe, konzervirano voće
•    svinjska i guščja mast, majoneza
•    pržena i dizana tijesta, palačinke, čokolada, kolači s nadjevom (orasi, mak, lješnjaci, bademi)
•    crni čajevi, crna kava, pivo, alkoholna žestoka pića, slatki gazirani napici
•    luk, češnjak, hren, alkoholni ocat, senf, začinska paprika, papar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina
VRLO CHIC

Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina

Niti jedna frizura ne može trajati cijeli život, a da je uvijek odgovarajuća, bez obzira na godine. Ipak, tu je nekoliko bezvremenskih stilova koji s godinama postaju vrlo poželjni i praktični