Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet. Može se oboljeti od giardijaze koja ima simptome poput povraćanja i proljeva
Stručnjak za trovanje hranom: Ja ovu hranu nikad ne bih jeo
Bill Marler više od dvadeset godina radi kao stručnjak za rješavanje slučajeva trovanja hranom. U tom poslu ima mnogo znanja pa je otkrio koje namirnice zbog toga izbjegava.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Kišnica
Moram upozoriti ljude da ne piju nefiltriranu vodu.
- Gotovo sve od čega se možete razboljeti može se pronaći u vodi - kaže Marler.
Nefiltrirana, neobrađena voda, čak i iz najčišćih potoka - može sadržavati životinjski izmet, šireći giardijazu koja ima simptome poput povraćanja i proljeva i rezultira s oko 4.600 hospitalizacija na godinu u Americi. I hepatitis A se može širiti vodom.
2. Neobrađeno brašno
Većina ljudi smatra da je ono bezopasno, ali može biti veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzrokovalo je infekciju E. coli u 24 američke države.
Većina ljudi boji se neobrađenih jaja u sirovom tijestu, ali zapravo je opasno i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti. Ono vas može zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.
3. Sirovo meso iz školjki
U posljednjih pet godina je, kaže, vidio više bolesti povezanih s školjkama, nego u prethodnim desetljećima.
Krivac je zagrijavanje vode. Kako se ona zagrijava, rastu mikrobi i završavaju u školjkama koje potrošači ne obrađuju termički.
4. Sirovo meso
Svi znamo kako je vrlo važno meso termički obraditi, a Marler kaže da je za to potrebna temperatura veća od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.
5. Klice
Iako nutricionisti tvrde da su jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.
- Ja ih uopće ne konzumiram – rekao je stručnjak za sigurnost hrane.
6. Sirova jaja
Ističe kako je nekad bilo više slučajeva salmonele, ali on i dalje ne želi riskirati.
- Radije ih termički obradim pa onda jedem - kazao je Marler.
7. Nepasterizirano mlijeko i sokovi
Svjetski trendovi nalažu da treba piti što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unosimo više nutritivnih vrijednosti.
- Ipak, nema smisla da pijemo pića koja u sebi mogu imati bakterije, viruse i parazite, a to se sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije - ističe.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...