Izašla je lista najprljavijeg voća i povrća po istraživanju neprofitne organizacije Environmental Working Group, a mi vam donosimo načine kako ih pravilno očistiti
Lista daleko najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ih treba prati
Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno sadrži najviše ostataka pesticida. Koriste podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pokazalo je da neki, zbog zabrinutosti oko čistoće voća i povrća, odustanu od jedenja voća, što je najgora odluka koju možete napraviti.
Lista najprljavijeg voća i povrća:
- Jagode
- Špinat
- Kelj, raštika i gorušica
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Papričice i ljute paprike
- Trešnje
- Borovnice
- Grah mahunar
- Rajčice
Iako je prisutna, razina ostataka pesticida je dovoljno mala da bi imala veliki utjecaj. Svoje zdravlje možete zaštititi konzumiranjem voća i povrća, drugim riječima, čak i ako pranjem ne uklonite u potpunosti ostatke pesticida.
Svejedno, treba voće i povrće temeljito oprati prije konzumacije kako bi se izbjegle bilo kakve reakcije ili alergije uzrokovane pesticidima. Broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao za borovnice i mahune, koje su na prijašnjim istraživanjima imale znatno manje.
Kako pravilno čistiti voće i povrće?
Pranje i namakanje smanjuju, ali ne uklanjaju razine ostataka pesticida. Guljenje vaših proizvoda, kada je to prikladno, može smanjiti ostatke pesticida učinkovitije od pranja. No, čak i voće koje se guli treba oprati prije jer prljavštinu s kore možete prenijeti na dio koji jedete.
Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svježih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako učinkovito kao i korištenje otopine octa za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, sredstvima za pranje komercijalnih proizvoda i sapunom. Voće i povrće može apsorbirati te proizvode i imati još gori učinak od pesticida.
Kelj, špinat i ostalo lisnato povrće najbolje ćete oprati namakanjem, ostavite ga u vodi nekoliko minuta i vidjet ćete da je sva prljavština pala na dno.
Metoda pranja sodom bikarbonom je vrlo korisna jer sigurno uklanja sve pesticide i zemlju.