Ne odustaju od poljoprivrede: 'Nema ništa plemenitije od proizvodnje hrane' | 24sata
Obavijesti

Sadržaj partnera

Komentari 9

Ne odustaju od poljoprivrede: 'Nema ništa plemenitije od proizvodnje hrane'

Ne odustaju od poljoprivrede: 'Nema ništa plemenitije od proizvodnje hrane'

Proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ima budućnost, ali moramo pratiti trendove i prilagođavati proizvodnju onome što kupac želi kupiti i može platiti

VIDEO

Bobičasto voće proteklih je godina u Hrvatskoj doživjelo veliku ekspanziju u proizvodnji. Aronija, maline, kupine, borovnice postale su hit zbog svojih zdravih svojstava, ali i praktične konzumacije.

- Mi imamo sreću da smo na paraleli koja u jednom periodu ima jako puno bobičastog voća, kada ga ostale zemlje poput Poljske ili Španjolske nemaju. Španjolci završavaju 15. lipnja, Poljaci počinju 15. srpnja, dakle u ta četiri tjedna ova paralela uključujući Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku može plasirati bobičasto voće van. Dakle, u Hrvatskoj se proizvede više bobičastog voća nego što su potrebe, ali su potrebe u Europi vrlo izdašne i može ga se lako plasirati. Ima jako puno proizvođača koji isporučuju i na Bliski istok i u Skandinaviju - pojašnjava Robert Kovačević, predstavnik poljoprivredne zadruge Frutura.

Suradnja koja se isplati

Težište Fruture je proizvodnja bobičastog voća, većinom borovnica. Okupljaju desetak proizvođača s područja Zagrebačke županije. Plan im je da sljedeće godine proizvedu oko 150 tona borovnica, a u plasmanu robe surađuju i s tvrtkom ENNA Fruit, vodećim organizatorom proizvodnje i otkupljivačem svježeg voća i povrća u Hrvatskoj koja kroz kooperantske odnose povezuje proizvođače i tržište.

- S ENNA Fruit surađujemo već treću godinu, svake godine imamo sve veći plasman i suradnja je obećavajuća. Problema ima uvijek, ali se rješavaju i ovako kako je predstavljen program lojalnosti i kako se vidi buduća suradnja, mislim da će suradnja biti samo još plodonosnija - kaže Kovačević komentirajući novi program suradnje koji kooperantima nudi ENNA Fruit.

- Plan je da našim proizvođačima svježeg voća i povrća ponudimo još užu suradnju u kojoj bismo im garantirali otkup određenih količina i artikala. Ovakva suradnja znači obostranu obvezu (isporuka i otkup) te snažnu tehnološku podršku naših agronoma i tehnologa, ali i asistiranje u prikupljanju i pripremanju razne dokumentacije potrebne za financiranje ulaganja u širenje proizvodnje ili za uvođenje u sustave kvalitete i certificiranja. Proizvođači u programu lojalnosti imat će prioritet u otkupu - kaže Sanja Burić, predsjednica Uprave tvrtke ENNA Fruit.

Osluškivanje tržišta je ključno

Burić naglašava da kao tvrtka koja povezuje poljoprivrednu proizvodnju i trgovačke lance znaju što kupci žele te to nastoje prenijeti proizvođačima.

- Želimo još veći fokus staviti na organizaciju proizvodnje prema potrebama tržišta, odnosno organizirati svojevrsnu plansku proizvodnju - navodi Burić koja je proteklih mjesec dana provela na putu gdje je izravno na terenu kooperantima predstavljala novi koncept suradnje.

- Mislim da nema ništa plemenitije od proizvodnje hrane. To je u rangu sa zanimanjem liječnika koji brinu o našem zdravlju i učitelja koji obrazuju našu djecu - poručuje Burić.

Domaća poljoprivreda je budućnost

Trenutno prodaju oko 110 tisuća tona voća i povrća, no manje od polovice toga je domaća proizvodnja. Svjesni su da bi nekada mogli više zaraditi na uvoznoj robi, ali da im je fokus na jačanju domaće proizvodnje i kooperacije, jer vide da potencijal postoji. Zbog toga s kooperantima žele povećati proizvodnju koja je u Hrvatskoj moguća.

- Nakon 1. siječnja mi nemamo domaćeg luka i mrkve, a mogli bismo imati ako bismo sadili one sorte koje se mogu dulje čuvati u skladištu. Mi imamo skladišta i otkupne centre u Varaždinu, Lozanu, Donjem Miholjcu, Opuzenu i Dugom Selu gdje nam je sjedište i distributivno logistički centar. Nama je u interesu da te skladišne kapacitete maksimalno punimo primarno domaćom robom - kaže Tomislav Đurić, član Uprave tvrtke ENNA Fruit dok kooperantima u Ivanić Gradu predstavlja svoju viziju budućnosti poljoprivrede u Hrvatskoj.

- Moramo zajedno proizvodnju prilagođavati potrebama tržišta. Primjerice, u Varaždinu smo uložili u dodatne skladišne kapacitete za čuvanje mrkve, luka i krumpira, te u praonicu i pakirnicu mrkve i krumpira. S kooperantima smo dogovorili koje sorte mrkve će proizvoditi kako bismo domaću mrkvu mogli plasirati na naše tržište i u prvom kvartalu godine te tako nadomjestiti uvoz - dodaje Đurić.

Poljoprivrednicima treba pravi partner

S druge strane, sami poljoprivrednici svjesni su da im je potreban partner koji može umjesto njih obaviti neizostavni dio posla: od kalibriranja, preko hlađenja, čuvanja i pakiranja, do distribucije svježeg voća i povrća do trgovačkih lanaca.

- Ove godine sam započeo suradnju s tvrtkom ENNA Fruit. Tražio sam poslovnog partnera s kojim bih započeo suradnju u prodaji jabuka na veliko. U usporedbi s poslovnim partnerima s kojima sam dosada radio, ovdje je daleko korektniji odnos - potvrđuje Krešimir Dolenčić, poljoprivrednik iz Volodera koji se proizvodnjom bavi na 150 hektara, a u komercijalnoj poljoprivredi je već više od 20 godina.

Svi sudionici ove priče slažu se da proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ima budućnost, ali potrebno je proizvoditi ono što kupac želi kupiti i može platiti. Upravo iz tog razloga je bitna uska suradnja onih koji sudjeluju u proizvodnji hrane na poljima, i onih koji znaju kako domaće voće i povrće plasirati na tržište.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
'Mama me ostavila zbog mog invaliditeta uz poruku: Uteg si koji mi je uzeo najbolje godine'
IMALA JE TEK 10 GODINA

'Mama me ostavila zbog mog invaliditeta uz poruku: Uteg si koji mi je uzeo najbolje godine'

Eve (30), koja je invalid, majka je napustila kada je imala 10 godina. Iako je godinama strpljivo čekala njezin povratak, taj je trenutak došao tek nakon mnogo vremena