'Kasno su mi otkrili rak crijeva, evo koji su bili prvi simptomi i kako mi je stolica izgledala' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

'Kasno su mi otkrili rak crijeva, evo koji su bili prvi simptomi i kako mi je stolica izgledala'

'Kasno su mi otkrili rak crijeva, evo koji su bili prvi simptomi i kako mi je stolica izgledala'

Iako je imala određene zabrinjavajuće simptome, 33-godišnja Amerikanka odgađala je odlazak liječniku jer nije ni slutila da se može raditi o tako teškom stanju

VIDEO

Raquel A. (33), nije ni slutila da ima rak, iako je imala simptome koji su je brinuli. Prije nekoliko godina odlasci na toalet postali su sve češći i neobični, pa je pomislila da je to radi o sindromu iritabilnog crijeva (IBS) ili intoleranciji na hranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

specka ima 36 godina i imala je 12 vrsta tumora 01:10

Nije imala zdravstveno osiguranje pa nije išla liječniku, već pokušala ublažiti tegobe dodacima vlakana i promjenama u prehrani. Nakon što je dobila posao koji joj je omogućio zdravstveno osiguranje, posjetila je liječnika primarne zdravstvene zaštite koji joj je rekao da je vjerojatno samo tjeskobna.

No simptomi su joj se pogoršali te joj je 2023. godine dijagnosticiran četvrti stadij raka debelog crijeva. Raquel je na TikToku podijelila svoje iskustvo, objavio je msn.

- Prvi put sam počela imati primjetne gastrointestinalne probleme 2019., neposredno prije pandemije. Živjela sam s cimericom i jednog dana smo počele pričati o tome kako stalno idem na zahod. Imala sam stolicu osam do deset puta dnevno i nikad se nisam osjećala kao da sam imala potpunu nuždu. Rekla sam svojoj cimerici da sumnjam da ne unosim dovoljno vlakana, ili možda jednostavno ne jedem dovoljno zdravo. Mislila sam da imam sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode. Nije mi palo na pamet da bih mogla imati rak - otkrila je.

Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan
Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan

Pošto nije imala zdravstveno osiguranje, odlazak liječniku nije bio opcija, osim ako treba na hitnu.

- Umjesto da se javim liječnici primarne zdravstvene zaštite, počela sam s prekidima uzimati dodatak prehrani koji mi je pomogao regulirati pražnjenje crijeva i liječiti nasumične napade proljeva. Ovo je pomoglo, barem nakratko. Godine 2021. preselila sam se u šire područje Seattlea, gdje sam dobila posao u tehnološkoj industriji, a time i dobro zdravstveno osiguranje - rekla je.

Simptomi su se doduše smirili u to doba, no 2022. su se opet pojavili.

- Moja je stolica bila tanka poput olovke, ponekad narančastocrvene boje, a povremeno bi bilo i malo krvi. Bila sam nenormalno sita nakon jela. Bila sam napuhnuta, bez obzira na to što sam jela - pokušala sam jesti bez mliječnih proizvoda, a zatim bez glutena. Gledajući unatrag, bili su to glavni znakovi upozorenja da nešto nije u redu, a kasnije sam saznala da su to klasični znakovi kolorektalnog raka - ispričala je.

Konačno je zakazala pregled u svibnju 2023.

Mrkve - svaka boja ima svoje blagodati za zdravlje, a najbolje ih je jesti uz neku masnu hranu
Mrkve - svaka boja ima svoje blagodati za zdravlje, a najbolje ih je jesti uz neku masnu hranu

-  Rekla sam liječniku o problemima s probavom koje imam od 2019., čestim, a ponekad i bolnim pražnjenjima crijeva, krvavoj stolici, ranoj sitosti. Mislio je da sam anksiozna i poslao me kod psihijatra. Mislila sam da je u pravu, da se previše brinem i da sam zapravo premlada za nešto ozbiljnije - izjavila je. 

Tri tjedna nakon tog pregleda dobila je jake bolove u trbuhu.

- Bol nije bila lokalizirana samo na donjem dijelu trbuha ili boku, već se širila cijelim trbuhom i prema donjem dijelu leđa. Bilo je nepodnošljivo, skoro sam se onesvijestila u svom stanu. Nisam netko tko brzo uzima lijekove ili ide liječniku, ali znala sam da nešto nije u redu pa sam otišla na hitnu. Opet sam sumnjala u sebe i mislila da možda ni iz čega pravim veliku stvar. Srećom, moja je liječnica hitne medicinske pomoći ozbiljno shvatila moju bol - naručila je CT skeniranje, zakazala ultrazvuk abdomena i napravila punu analizu krvi. Kad su stigli nalazi, sjela je i rekla da su mi pronašli rak na jajnicima i jetri. Dijagnosticiran mi je rak jajnika - sjeća se.

Bolesti srca nas 'kose ko zečeve' - zato trebamo jesti ovo povrće
Bolesti srca nas 'kose ko zečeve' - zato trebamo jesti ovo povrće

Dobila je onkologa te napravila biopsiju jetre.

- Tada su otkrili da je rak, adenokarcinom, nastao u mom debelom crijevu i metastazirao, odnosno proširio se na druge organe. Dijagnosticiran mi je četvrti stadij raka debelog crijeva. Imala sam endoskopiju i kolonoskopiju kako bi liječnici mogli bolje pregledati - moj kolorektalni rak bio je toliko velik i toliko uznapredovao da su imali problema s provođenjem kamere kroz moje debelo crijevo - izjavila je.

Naučila je da rak debelog crijeva vrlo sporo raste.

- Mogla sam imati rak već osam do deset godina, a da to nisam ni znala. Kod raka debelog crijeva obično ne počnete imati primjetne (ili čak teške) simptome sve dok ne dođe u stadij 3 ili 4. Osim toga, simptomi, poput mučnine, zatvora, proljeva ili poteškoća s odlaskom na zahod, mogu biti posljedica toliko mnogo drugih stanja - ispričala je.

Nakon dijagnoze, krenula je s kemoterapijom.

- Rak je izazvao nakupljanje tekućine u mom želucu, izvoru nadutosti, koju sam morala iscijediti. Sastala sam se sa stručnjakom za gastrointestinalni trakt koji mi je savjetovao da prilagodim svoju prehranu - na primjer, morala sam ograničiti količinu mesa koju jedem, izbaciti sirovo voće i povrće i držati se meke hrane, poput pudinga i pire krumpira - što je odmah popravilo moju probavu.  Napravila sam razne krvne pretrage koje procjenjuju kako moj rak napreduje—uključujući testove CEA (marker za rak debelog crijeva), CA125 (marker za rak jajnika) i CA19 (još jedan marker raka)—i podvrgnuta sam genetskom testiranju da bolje razumijem kako su moji geni mogli pridonijeti raku - ispričala je za msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

10 ranih znakova alkoholizma - alarmi koje ne smijete ignorirati
OSVIJESTITE SE NA VRIJEME

10 ranih znakova alkoholizma - alarmi koje ne smijete ignorirati

Ako vam se društveni život organizira oko alkohola, ako se brinete da biste mogli u nekom trenutku ostati bez alkohola i sramite se zveckanja boca - možda ste u problemu

Dnevni horoskop za subotu 29. lipnja: Raka sve živcira, a Jarac će zahladiti ljubavni odnos
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za subotu 29. lipnja: Raka sve živcira, a Jarac će zahladiti ljubavni odnos

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 29. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Gotovi u trenu: Kako ukloniti tvrdokornu masnoću s roštilja
VRLO LAKO

Gotovi u trenu: Kako ukloniti tvrdokornu masnoću s roštilja

Ljeti često roštiljamo i uživamo u pečenim delicijama, stoga je bitno znati jednostavno i lako očistiti rešetke, kako bismo što manje vremena trošili na taj dosadni posao