Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan

Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan

Neka hrana je bolja od druge, a ovih 20 namirnica naziva se superhranom i to s razlogom; smanjuju rizik od kroničnih bolesti, a mi donosimo sve na jednom mjestu

VIDEO

Kada konzumirate prirodne namirnice od ekološkog uzgoja koje nisu prerađene, možete očekivati pozitivne promjene u svom fizičkom i emocionalnom zdravlju, a i smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti. One u sebi imaju protuupalne tvari koje dobro utječu na vaš organizam.

- Zdrava prehrana ne samo da smanjuje rizik od kroničnih bolesti, već i poboljšava raspoloženje i ukupnu kvalitetu života - navodi MSN

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Meghan Markle 01:19

Pa, koju hranu biste trebali uključiti u svakodnevnu prehranu? Donosimo vam popis od 20 supernamirnica koje su ne samo ukusne, već i korisne za vaše zdravlje.

1. Jaja

Jaja su puna zdravih masti, a osim toga su lako dostupna većini ljudi.

- Iako je istina da samo jedan veliki žumanjak ima 200 mg kolesterola - što ga čini jednim od najbogatijih izvora kolesterola u prehrani - jaja također sadrže dodatne hranjive tvari koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti - kaže Harvard Health.

2. Avokado

Samo jedan avokado ima više kalija nego banana. Iako je vokado malo skuplja namirnica, višestruko se isplati. Prepun je zdravih masti, vitamina C i vitamina K. Pretvorite avokado u guacamole, stavite ga na tost i uživajte u ukusnom i zdravom zalogaju.

storyeditor/2023-07-16/zdravlje-dreamstime-xl-51552763.jpg

3. Losos

Masna riba poput lososa i skuše iznimno je korisna za zdravlje.

- Osim omega-3 masnih kiselina, sadrži proteine, vitamine B, kalij, selen i antioksidanse - kaže Select Health. Možete napraviti poke bowl već od prva tri sastojka i imate zdjelu zdravlja.

Ovo fino voće bi svi trebali jesti: Zdravstvene blagodati trešanja
Ovo fino voće bi svi trebali jesti: Zdravstvene blagodati trešanja

4. Orasi

Orasi sadrže željezo i magnezij i najbolje ih je jesti ​​sirove. Orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja je važna za smanjenje upale. 

- Njihovi protuupalni spojevi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - prema UC Davis.

5. Rukola

Slično kao i kelj, rukola je povrće iz skupine krstašica. Prokulice, brokula i cvjetača također su dio ove obitelji, a dodavanjem lisnatog povrća u prehranu tijelo dobiva razne vitamine i antioksidanse.

6. Brokula

- Protuupalna, antioksidativna svojstva brokule i bogata vlaknima podupiru zdravlje srca i mogu pomoći u snižavanju kolesterola, održavanju ispravnog krvnog tlaka i promicanju kardiovaskularnog zdravlja - kažu iz Nacionalnog instituta za zdravlje. 

7. Borovnice

Prepune vitamina C i antocijanina korisnih za srce, borovnice imaju ozbiljan nutritivni učinak.

- Konkretno, borovnice imaju oko 25 različitih antocijanina, koji se u lijekovima koristi već generacijama, dok druge bobičaste voćke mogu imati samo dva ili tri - kaže dijetetičarka Anya Miller za kliniku Mayo.

8. Cimet

Cimet—posebno cejlonski tip—prepun je hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje srca i šećer u krvi.

- Ne samo da je ukusan, već je i pun antioksidansa, pomaže u smanjenju upale i pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin - kaže Select Health.

Ako imate usporen rad štitnjače, trebali biste jesti više proteina
Ako imate usporen rad štitnjače, trebali biste jesti više proteina

9. Prokulice

Sulforafan u prokulicama čini ih superhranom. Dokazano je da sulforafan smanjuje sposobnost množenja stanica raka.

- To znači da može usporiti rast tumora ili smanjiti njegovu sposobnost širenja na druge dijelove tijela - kaže MD Anderson Cancer Center. 

10. Jagode

Jagode imaju malo šećera, a puno hranjivih tvari. Bobičasto voće svih vrsta bogato je antioksidansima i tvarima koje pomažu u borbi protiv staničnog oštećenja. 

- Kada je riječ o hrani koja je izvrsnog okusa i dobra za vaše srce, teško je nadmašiti bobičasto voće - aže Johns Hopkins Medicine. 

11. Špinat

S niskim sadržajem kalorija i visokim udjelom hranjivih tvari, špinat je itekako superhrana. Vrlo je jednostavan za korištenje i dobro paše uz mnoge namirnice. Sirov ili kuhan, špinat je izvrstan u salatama, predjelima, smoothiejima i glavnim jelima.

12. Bademi

Bademi imaju malo ugljikohidrata i puno zdravih masti, kalcija i antioksidansa. Grickajte bademe u međuobrocima jer njihov sadržaj masti i vlakana pomaže u poboljšanju osjećaja sitosti, tako da šaka badema može vam suzbiti glad i pomoći kod mršavljenja.

13. Masline

Masline su pune zdravih masti i imaju veliku nutritivnu vrijednost. Iako se sastoje uglavnom od masti, to su mononezasićene masti, poznate po zdravstvenim prednostima.

Namirnice za mladolik izgled
Namirnice za mladolik izgled

14. Batat

Slatki krumpir ili batat pun je hranjivih tvari poput kalija.

- Slatki krumpir također osigurava vitamin B6 i vitamin C, koji imaju snažne zdravstvene prednosti,  vitamin B6 potiče razvoj mozga kod djece i rad mozga kod odraslih. Također, pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, hormona koji regulira raspoloženje i pomaže vam da se nosite sa stresom. Vitamin C je antioksidans koji štiti vaše stanice od slobodnih radikala - kaže UPMC HealthBeat.

15. Češnjak

Stručnjaci kažu da je sirovi češnjak bolji od kuhanog, ali najbolji za zdravlje je fermentirani češnjak. Jača imunitet, djeluje protuupalno, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i još mnogo toga, a da ne spominjemo koliko poboljša okus bilo kojeg jela.

16. Zeleno lisnato povrće

Dobar su izvor vitamina A, vitamina C, kalcija i vlakana.

17. Grčki jogurt

Bogat proteinima i vitaminom B12, grčki jogurt izvrstan je međuobrok.

- Grčki jogurt bogat je proteinima, što pomaže u promicanju sitosti - kažu u UT Medical Centeru. 

18. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže mnogo vlakana i hranjivih tvari i pomažu u kontroli razine kolesterola, težine i krvnog tlaka.

- Pomaže i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti srca i drugih stanja - kažu iz Klinike Mayo.

Thinkstock
Mjesto na kojem su osip i akne otkriva vaš zdravstveni problem
Mjesto na kojem su osip i akne otkriva vaš zdravstveni problem

19. Pekan orasi

Puni zdravih masti, proteina i vlakana. Bademi, makadamija orasi, lješnjaci i orasi pekan prilično su zdravi za srce. 

20. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje puno je zdravih masnoća i sastavni je dio mediteranske prehrane. Posebno je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobro za zdravlje. Pokazalo se da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, posebno zbog vrsta masti koje ima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje
SAVJET VIŠE

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje

Kod modernih perilica rublja koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i rublje neće biti dobro oprano. Osim toga, postat će grubo i neudobno

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene
ŠTO VAM NOSI LJETO?

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene

Plus+ Lavovi će se u srpnju odlično zabavljati, biti pričljivi, osvajati druge svojim izgledom i smislom za humor. Sreća im dolazi kroz druženje i putovanja. U prvoj polovini mjeseca budite strpljiviji i kontrolirajte ljutnju
Znate li što je Kundalini seks? Ako niste, morate ga isprobati!
ZA VRHUNSKE ORGAZME

Znate li što je Kundalini seks? Ako niste, morate ga isprobati!

Primarni cilj tantričkog seksa nije postizanje orgazma, već emotivno i fizičko zbližavanje partnera. To je oblik intimnosti koji dopušta da dvoje ljudi postanu kao jedno i da se njihove energije strastveno susretnu