Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Jeste li gladni ili samo žedni? Evo kako ćete to točno znati

Jeste li gladni ili samo žedni? Evo kako ćete to točno znati

Mnogi ljudi osjećaju se gladnima i razdražljivima kada nekoliko sati ne jedu. Osim toga, često doživljavaju i druge nuspojave poput umora, nezasitne žudnje i sumaglice u glavi

Ljudi često posežu za hranom kada zapravo nisu gladni već su žedni, ali toga nisu svjesni. Osjećaju da im nešto u tijelu nedostaje, no ne znaju točno što.

Osim kruljenja u želucu, postoje još neki znakovi da organizmu treba hrana i to kvalitetna koja će mu osigurati dovoljno energije i otpuštati je polako tijekom dana. Uz to, ne zanemarujte važnost redovitog unosa vode u organizam.

Istraživanja pokazuju da signali za glad i žeđ potječu iz istog područja mozga.

POGLEDAJTE VIDEO o dobrobitima povremenog posta:

Pokretanje videa...

probava 00:47

Uobičajeni znakovi gladi

- Osjećate li se iracionalno frustrirano i lako se iznervirate, postoji velika vjerojatnost da ste gladni ili, u najmanju ruku, brzo sagorijevate šećere. Mnogi ljudi, s kojima sam radio, osjećaju se gladnima i razdražljivima kada nekoliko sati ne jedu. Osim toga, često mi opisuju i druge nuspojave poput umora, nezasitne žudnje i sumaglice u glavi - objasnio je praktičar funkcionalne medicine iz SAD-a Will Cole.

Savjetuje da u svoju prehranu svakako uvrstite zdrave masnoće kako biste tijelu dali 'više goriva'.

Svestrana smokva: Pripremite tortu, pizzu, kruh ili pašticadu
Svestrana smokva: Pripremite tortu, pizzu, kruh ili pašticadu

Nedostatak energije je još jedan učestali znak nedostatka adekvatne hrane u organizmu.

Ukoliko je prošlo puno vremena otkako ste posljednji put jeli, velika je vjerojatnost da ćete doživjeti značajan pad energije. Tijelo vam tako signalizira da pojedete nešto, posebno ako ste se dobro naspavali, a odjednom ste postali jako umorni.

- Obzirom na popularnost povremenog posta i preskakanja obroka, smatram da ljudi obično odlučuju ignorirati znakove gladi, iako imaju sve simptome. Ako osjećate vrtoglavicu, nemate energije ili se ne možete koncentrirati, možda vam zapravo treba hrana - savjetuje nutricionistica Ginger Hultin.

Također, važno je napomenuti da obrok s visokim udjelom ugljikohidrata može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, nakon čega slijedi nagli pad.

- Kada razina inzulina dosegne vrhunac nakon jela, to može dovesti do pada šećera u krvi, a to pak razumljivo dovodi do onog svima poznatog pada energije nakon ručka, sumaglice u mozgu i osjećaja umora - kaže nutricionistička psihijatrica Uma Naidoo.

Važno je, napominje, biti svjestan svojeg tijela i onoga što se događa u njemu pa promisliti: 'Kad sam zadnji put jeo', 'Što sam jeo?' i 'Pijem li dovoljno vode?'.

Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea
Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea

Uobičajeni znakovi žeđi

Kod žeđi se često javlja glavobolja, no pojavljuje se i kod gladi pa treba osvijestiti što od toga dvoje bi moglo biti. Ako znate da ste dobro jeli, a boli vas glava, moguće je da tijelu nedostaje tekućine, i obrnuto.

- Zapravo je prilično uobičajeno dobiti glavobolju kada vašem tijelu treba malo vode. Naime, kada smo dehidrirani, tad je manji i volumen unutar krvnih žila, a protok krvi je otežan, posebno suprotno gravitaciji na putu do glave - pojasnila je neurologinja Ilene Ruhoy.

- Kad se radi o glavobolji uzrokovanoj gladi, niska razina šećera u krvi može značiti da vaš mozak ne dobiva potrebnu energiju iz hrane. Ovu vrstu glavobolje znaju pratiti i druge nuspojave, poput mučnine ili vrtoglavice. Također je važno imati na umu da, ako ste upravo pojeli obrok bogat ugljikohidratima (osobito onaj s visokim glikemijskim indeksom), tada možete doživjeti skok šećera u krvi, a to zna izazvati glavobolju - dodala je i naglasila važnost redovitog ispijanja vode kao i uravnotežene prehrane bazirane na zdravim mastima, vlaknima i proteinima, prenosi mindbodygreen.com.

7 recepata za zdrave keksiće koje djeca mogu nositi u školu
7 recepata za zdrave keksiće koje djeca mogu nositi u školu

Postoje još neki znakovi koje tijelo šalje pokušavajući vas upozoriti da pod hitno unesete nešto tekućine u sebe. Mnogi te signale ne povezuju sa dehidracijom.

  • Lošeg ste raspoloženja - ljudi su skloni promjenama raspoloženja kad su dehidrirani, razdražljivi su, umorni i neraspoloženi.
  • Hvataju vas grčevi - ako je vani vruće, a mišići ne dobivaju dovoljno vode, pojavljuju se grčevi. 
  • Žudite za slatkišima - nagla i neobjašnjiva želja za slatkišima može biti znak kako tijelo nema dovoljno tekućine. Ono tada ima poteškoća s proizvodnjom glikogena, a to vodi želji za slatkim.
  • Nemate snage vježbati - iako se radi o vježbama koje prakticirate neko vrijeme, odjednom nemate snage napraviti ih do kraja. To se događa zato što dehidracija snižava krvni tlak, a srce radi otežano.
  • Koža je suha i manje elastična - suha koža je očit znak da trebate piti više vode. Napravite mali test - uštipnite se i pogledajte koliko vremena će koži trebati da se vrati na staro. Ako to ide sporije, vjerojatno ste dehidrirani. 
  • Imate zamagljen vid i suhe oči - to se može dogoditi, a tad što prije popijte vodu i ne sjedajte za volan dok se vid ne normalizira.
  • Imate loš zadah - ako je tijelo dehidrirano, ono proizvodi manje sline što uzrokuje bujanje bakterija u ustima, prenosi Country Living.

Recepti za zdrava jela koja daju energiju

Radi se o odličnim receptima za jela puna korisnih nutrijenata. Krenite sa superzdravim doručkom koji će vas dugo držati sitima, napuniti vas energijom i ubrzati rad metabolizma.

POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda doručak Meghan Markle:

Pokretanje videa...

Meghan Markle 01:19

Nešto kasnije u danu priuštite si finu juhu od mrkve, tikvica, mladog špinata, leće, rajčica... Radi se o laganom obroku krcatom vitaminima, mineralima, vlaknima...

Za ručak možete pripremiti burger od cikle, takav još niste jeli, a vrlo je ukusan i zdrav. Naime, cikla je bogata nutrijentima koji, između ostalog, potiču detoksikaciju tijela.

Za večeru možete pripremiti zapečenu cvjetaču s jogurtom, vrlo lagano, jednostavno i zdravo jelo. Naime, cvjetača je bogata mnoštvom vitamina i minerala, ali i ostalih nutrijenata koji su nam potrebni. 

Od vitamina ima vitamin C, A, E, K i one B skupine. Minerali kojima obiluje su kalij, fosfor, sumpor, mangan, selen, natrij, cink, magnezij... Osim toga prepuna je antioksidansa pa je cvjetaču dobro često uvrstiti u jelovnik.

I za kraj, tu je recept za zdrave keksiće od zobenih pahuljica i malina koje možete grickati tijekom dana kad vas uhvati želja za slatkim. 

Doručak za odličan početak dana 

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 3 žlice sjemenki konoplje
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 do 2 žlice usitnjenih sušenih datulja
  • 1 žlica organske melase ili drugog zdravog zaslađivača
  • šaka bobičastog voća - malina, borovnica, grožđica, jagoda…
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica prehrambenog kvasca
  • prstohvat cejlonskog cimeta
  • 1/2 žlice sirovog kakaa u prahu (po želji)

Priprema:
 
Zobene pahuljice prelijte s toplom vodom ili ih malo prokuhajte. Potom dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i uživajte u ovom fantastičnom obroku koji će vas napuniti energijom već na samom početku dana.

Krem juha od leće i špinata

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 mrkve
  • tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 450 g pelata
  • 1 i pol šalice zelene leće
  • malo svježeg bosiljka
  • po pola žličice sušenog timijana i origana
  • po prstohvat soli i papra
  • žlica limunova soka

Priprema:

Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.

Pitu od jabuka možete napraviti bez brašna i šećera, evo kako
Pitu od jabuka možete napraviti bez brašna i šećera, evo kako

Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.

Burger od cikle i slanutka

Sastojci:

  • 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
  • 150 g cikle
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1/2 crvenog luka (sitno sjeckan)
  • 65 g feta sira
  • 4 peciva
  • zelena salata
  • rajčica

Priprema:

Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu u smjesi.

Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...

Pečena cvjetača s jogurtom

Sastojci:

  • cvjetača
  • 300 ml grčkog ili čvrstog jogurta 
  • sok jednog limuna
  • žlica zgnječenog češnjaka
  • žlica kima
  • žličica curryja
  • žlica ulja
  • pola žličice papra
  • 2 žličice soli

Priprema:

Uklonite listiće s cvjetače pa je kratko kuhajte na pari ili u posoljenoj vodi, da malo omekani. Potom je cijelu umočite u marinadu koju ste prethodno pripremili od jogurta, limunovog soka, kima, češnjaka i začina. 

Stavite je na nauljeni protvan i pecite na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu. Kad je gotova, izvadite je iz pećnice, ostavite desetak minuta i poslužite uz zelenu salatu.

Ukoliko vam je komplicirano pripremati cijelu cvjetaču, izrežite je na manje komade, uranjajte u marinadu i slažite na protvan. U tom slučaju pecite nešto kraće.

Keksi od zobenih pahuljica i malina

Sastojci:

  • 100 g instant zobenih pahuljica
  • 90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna
  • 1 i pol žličice praška za pecivo
  • pola žličice cimeta u prahu
  • 1/8 žličice soli
  • 28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog maslaca
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml meda
  • 55 g svježih malina, narezanih na kockice

Postupak:

U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu.

Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i maline. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. Pecite ih 13 do 15 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu. 

SAVJET: Ukoliko nemate instant zobene pahuljice, već obične - stavite ih nakratko u blender i usitnite. Također, u ove kekse umjesto malina možete staviti što god želite - komadiće crne čokolade, usitnjene lješnjake, grožđice, sušeni ananas...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Radno vrijeme trgovina i šoping centara na blagdan sv. Stjepana
SKORO SVE ZATVORENO

Radno vrijeme trgovina i šoping centara na blagdan sv. Stjepana

Na blagdan Svetog Stjepana neće raditi trgovine i šoping centri u Hrvatskoj. Postoji tek nekoliko izuzetaka, koji se uglavnom odnose na otoke
Tko je bio sv. Stjepan i zašto je njegov dan državni praznik?
PRVI MUČENIK

Tko je bio sv. Stjepan i zašto je njegov dan državni praznik?

Stjepan je bio Židov iz Jeruzalema koji je svim srcem prihvatio Kristov nauk i odlučio je svima propovijedati Radosnu vijest. U Djelima apostolskim stoji kako je brinuo za siromašne i nemoćne