Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

7 recepata za zdrave keksiće koje djeca mogu nositi u školu

7 recepata za zdrave keksiće koje djeca mogu nositi u školu

Uvijek je bolji izbor napraviti domaće grickalice od nutritivno bogatih namirnica nego djeci kupovati kekse u trgovinama. Osim što su zdraviji, od njih će mališani imati više energije i bolje će pamtiti gradivo

Recimo, dodate li u kekse orahe, napravit ćete dobru stvar jer su orasi od davnina poznati kao odlična hrana za mozak, što je školarcima posebno važno. Oni su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline (vitamina B9) i vitamina E od ostalih orašastih plodova.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Savršen izbor za kekse su i sušene brusnice. One jačaju imunološki sustav tijela što je izuzetno važno u zaštiti i borbi protiv raznih bolesti. Prepune su korisnih vitamina, minerala...

Važna su i vlakna pa svakako birajte integralno brašno prije nego bijelo. Ona su itekako zaslužna za pravilan rad probave i sprječavanje pojave zatvora. Također, kad probava dobro radi, i djeca i odrasli se odmah osjećaju bolje i sretnije - vlakna potiču proizvodnju hormona sreće u tijelu.

4 recepta za keks torte kakve se jedu i na britanskom dvoru, mlađi prinčevi ih posebno vole
4 recepta za keks torte kakve se jedu i na britanskom dvoru, mlađi prinčevi ih posebno vole

Odličan dodatak keksima je i đumbir - jako dobro djeluje na probavni sustav. I sjeckane datulje su savršen dodatak keksima, jako su zdrave, obiluju vlaknima, a kako su dosta slatke, dobra su zamjena za šećer.

Pecite kekse zajedno s mališanima

Ako djeci date da biraju, mnogi mališani će radije odabrati nezdravu hranu jer im je ukusnija, a i često su podložni utjecaju vršnjaka pa posežu za grickalicama koje vide da i druga djeca jedu. No to možete promijeniti uz malo truda.

Za početak objasnite svom školarcu da će od zdravijih varijanti grickalica imati više snage i mozak će im bolje raditi, a osim uvjeravanja, svakako im to pokazujte redovito vlastitim primjerom. Naime, jedete li vi zdravo, veće su šanse da će i vaše dijete imati takvu naviku.

Ukoliko je vaš mališan 'tvrđi orah' po pitanju zdravih grickalica i nikako ga ne možete uvjeriti da to jede, pokušajte s malim trikom - pozovite ga da zdrave keksiće pripremate zajedno i dajte mu slobodu da dodaje sastojke i radi oblike. Također, pitajte ga želi li možda više jednih sastojaka, a manje drugih...

Svestrana smokva: Pripremite tortu, pizzu, kruh ili pašticadu
Svestrana smokva: Pripremite tortu, pizzu, kruh ili pašticadu

Djeca su sklonija sa zadovoljstvom pojesti ono što su sama napravila. I ne zamarajte se izgledom keksa, nema veze ako im oblik nije pravilan kako ste zamislili, važnije je da ih vaš mališan na kraju rado jede.

Donosimo vam 7 recepata za zdrave keksiće koje možete bez problema praviti sa svojim školarcima:

1. Keksi od brusnica, oraha i crne čokolade

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 i pol šalica integralnog brašna
  • šalica i pol smeđeg šećera
  • 1 šalica svježih brusnica (usitnjenih)
  • 1 šalica oraha
  • 1 šalica nasjeckane crne čokolade 
  • šalica maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • žličica vanilije
  • žličica sode bikarbone
  • žličica cimeta
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusovih. Potom u velikoj zdjeli miješajte maslac i šećer dok ne postanu kremasta jednolična smjesa. Dodajte jedno po jedno jaje, a potom umiješajte u vaniliju.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. To ubacite u smjesu sa maslacem i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Zatim dodajte zobene pahuljice, brusnice, orahe i komadiće crne čokolade.

Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte na protvan na koji ste stavili papir za pečenje. Između svakog ostavite oko 2,5 centimetara razmaka jer će se raširiti pa da se ne zalijepe jedan za drugi. Pecite ih otprilike 10 do 12 minuta ili dok kolačići ne počnu dobivati smeđu boju po rubovima. Ohladite ih i zapakirajte djeci za školu.

2. Zdrave kuglice koje se ne peku

Sastojci:

  • šalica indijskih oraščića
  • 8 datulja
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 žlice kokosovog ulja 
  • malo bademovog mlijeka

Priprema

Sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete finu smjesu. Potom je stavite u hladnjak da se malo stisne pa od nje pravite kuglice koje na kraju uvaljate u kakao prah, kokosovo brašno ili mljevene orašaste plodove.

Napomena: Ne morate se strogo držati recepta. Na primjer, nemate li indijske oraščiće, ali imate klasične orahe, stavite njih, ili ubacite lješnjake. Također, umjesto datulja možete staviti neku drugu vrstu suhog voća (grožđice, sušene marelice, smokve...), a kao zamjena za kokosovo ulje može vam poslužiti običan maslac.

Osim toga, mlijeko koje stavljate ne mora biti bademovo, može i zobeno, kokosovo, kravlje, kozje... Mlijeko se stavlja kako bi se smjesa fino povezala. U ovaj desert možete staviti i malo meda, zobenih pahuljica, banane...

Napravite dalmatinsku zimnicu: Šalša, hobotnica na salatu po kaštelanski, marinirana tuna...
Napravite dalmatinsku zimnicu: Šalša, hobotnica na salatu po kaštelanski, marinirana tuna...

3. Kesići od zobi i jabuka

Sastojci:

  • 100 g sitnijih zobenih pahuljica
  • 100 g integralnog brašna
  • 30 g otopljenog kokosovog ulja ili maslaca
  • 1 jaje
  • 100 ml meda
  • 100 g jabuke narezane na kockice
  • malo suncokretovih sjemenki
  • malo sezama
  • žličica ekstrakta vanilije
  • žličica praška za pecivo
  • pola žličice cimeta u prahu
  • prstohvat soli

Postupak:

U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj kokosovo ulje (ili maslac), jaje, vaniliju i med. Potom spojite te dvije smjese pa dodajte jabuke, sjemenke suncokreta i sezam.

Tijesto stavite u hladnjak na nekih pola sata, a ako će stajati dulje, svakako ga prekrijte plastičnom folijom.

Potom zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan papirom za pečenje. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti tijekom pečenja.

Pecite ih 10 do 15 minuta, dok im dno ne dobije laganu rumenu boju. Na kraju ih ostavite da se skroz ohlade na protvanu i tek tada ih vadite.

4. Keksi od čokolade i lješnjaka

Sastojci:

  • 150 g omekšalog maslaca (ili kokosovog ulja)
  • malo mlijeka (koliko je potrebno da smjesa bude dobre gustoće)
  • 300 g smeđeg šećera
  • 100 g sjeckanih lješnjaka
  • 2 jaja
  • 350 g integralnog brašna
  • žličica soda bikarbone
  • 100 g kakaa u prahu
  • 100 g komadića crne čokolade
  • prstohvat soli

Postupak:

Lješnjake stavite na vruću tavu i kratko zagrijte, dok ne osjetite onaj fini miris lješnjaka. Potom ih odmah uklonite kako se ne bi prepekli.

Upalite pećnicu na 170 stupnjeva pa izmiksajte maslac, šećer i sol tako da smjesa bude pahuljasta. U to lagano umiješajte jedno po jedno jaje, malo mlijeka pa dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa kakaom i sodom bikarbonom. Nakon toga ubacite i komadiće čokolade.

Žlicom vadite smjesu i stavljajte na protvan obložen masnim papirom, a između svake hrpice ostavite malo slobodnog prostora. Pecite 12 do 15 minuta dok se keksići ne rašire i postanu hrskavi po rubovima. Ostavite da se malo ohlade.

Ovi keksići odlično idu uz mlijeko ili sok od naranče.

Napomena: Ovu smjesu za kekse možete držati u hladnjaku dva dana ili u dubokom zamrzavanju do mjesec dana. Sirove kuglice možete i zamrznuti pa kasnije bez odleđivanja stavljati u pećnicu, no onda računajte da keksiće treba peći nekoliko minuta duže.

Ukoliko kekse pripremate od hladne smjese (iz hladnjaka), tad rukama napravite kuglice i slažite ih na protvan - tijekom pečenja će se raširiti i dobiti oblik keksa - zato je važno ostaviti razmak između kuglica.

Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea
Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea

5. Keksi sa đumbirom i medom

  • 100 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žlica svježe ribanog đumbira
  • 100 g meda
  • 250 g integralnog brašna
  • žličica soda bikarbone
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Postupak:

Upalite pećnicu na 170 stupnjeva i na protvan stavite papir za pečenje. Krenite s pripremom tijesta. Na laganoj vatri otopite maslac i šećer zajedno sa svježim đumbirom i medom pa ostavite da se ohladi.

U drugoj posudi pomiješajte brašno i sodu bikarbonu pa u to polako umiješajte ohlađenu smjesu s medom i dodajte jaje. Stavite tijesto u hladnjak na nekih 15-ak minuta, a potom od njega pravite kuglice težine 20 g i slažite na protvan s razmakom od tri centimetra.

Pecite ih 8 do 10 minuta, dok malo ne porumene. Nakratko ih ostavite neka se posve ohlade na protvanu.

6. Keksi od zobenih pahuljica i kokosa

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g kokosovog brašna
  • 80 g integralnog brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica sode bikarbone

Postupak:

Pomiješajte sve suhe sastojke (osim sode bikarbone). Otopite maslac u maloj tavi i umiješajte med. U sodu dodajte dvije žlice kipuće vode pa to umiješajte u smjesu maslaca i meda.

Nakon toga napravite malu udubinu u mješavini suhih sastojaka i ulijte smjesu s medom. Lagano promiješajte. 

Protvan premažite maslacem pa žličicom stavljajte smjesu tako da su hrpice udaljene oko 3 centimetara jedna od druge jer će se keksići raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta na 170 stupnjeva (dok ne porumene) pa ostavite da se ohlade.

7. Kiflice s pekmezom od šljiva

Sastojci:

  • 7 čaša brašna (čaša od 1 dl) - pola integralnog, pola glatkog
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 5 žlica mlijeka (ili malo više po potrebi)
  • 250 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica soda bikarbone
  • naribana korica jednog limuna
  • domaći pekmez od šljiva (može i neki drugi)
Fotolia

Postupak:

Zamijesite tijesto, najprije suhe sastojke pa dodajte ostale. Podijelite ga u dva dijela, napravite kugle, omotajte ih plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. 

Potom ga tanko razvaljajte, režite na trokutiće i napunite pekmezom. Zarolajte ih i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva na nekih 12 minuta (dok im dno ne dobije blago rumenu boju).

Napomena: Ove kiflice možete puniti i orasima, lješnjacima, suhim voćem, komadićima jabuke, čokoladom... Također, želite li staviti manje maslaca, možete dio zamijeniti vrhnjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje