Kontinentalna Hrvatska idealna je za uzgoj hrena, ludbreški kraj posebno, kaže Bojana Makar, koja je naslijedila proizvodnju hrena od djeda Josipa i oca Franje i radi sa suradnicom Brankom Greci
Hren je njihova ljubav: Bojana i Branka same uzgoje 70 tona
Više od 40 godina obitelj Bojane Makar (37) iz Ludbrega uzgaja hren. Bojana je naslijedila posao djeda Josipa i oca Franje, a danas joj pomaže suradnica, zove je desna ruka, Branka Greci (30).
- Imamo oko tri hektara vlastitog zemljišta i na još toliko za nas hren uzgajaju kooperanti. Nema zemlje koju bismo mogle uzeti u najam ili kupiti. Hren moramo svake godine saditi na drugoj parceli jer iscrpljuje zemlju. Ne možemo ga proizvesti koliko bismo mogli prodati. Mi čuvamo sortu ‘ludbreški hren’ - kaže Bojana.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Na godinu proizvedu između 60 i 70 tona hrena. Sade ga oko Uskrsa, a vade od jeseni do sljedećeg proljeća. Najviše, naravno, uoči Uskrsa. Prodaju svježi i prerađeni.
- Debeli svježi korijen hrena prodajemo u trgovačke kuće, a sve ostalo vozimo u tvornicu u Češkoj koja ga preradi i puni u staklenke. Tako ga imamo cijele godine - objašnjava Bojana dodajući kako korijen njihova hrena može težiti između 300 i 800 grama.
- Hren ima fazu lista i fazu korijena. Kad se posadi, treba mu sunce da raste, a tijekom faze korijena traži puno vode. Najviše je posla kad se vadi. To je vrlo sporo, pa pomažu majka i ujak. Za hektar nam trebaju tri ili četiri dana - rekla je Bojana.
Dvije mlade žene dobro su se organizirale i sve stignu napraviti tijekom radnih dana u tjednu od 8 do 16 sati. Najviše hrena plasiraju na domaće tržište, u velike trgovačke lance. Rade i umake od ludbreškog hrena s peršinom, brusnicom, feferonima, ekstra ljuti i obični hren.
Staklenke od 200 grama stoje između 10,99 i 14,99 kuna, a na akcijama su po 9,99 kuna. Izvoze ih u Njemačku i Sloveniju. Restoranima staklenke od 550 grama prodaju za 19,99 kuna. Njihov svježi hren je u prodavaonicama 24,99 kuna po kilogramu.
Ljekovita svojstva hrena poznavali su Egipćani još 1500 godina prije Krista. Grci su ga nazivali “biljka vrijedna zlata” i koristili kao afrodizijak te kao lijek protiv bolova u leđima. Već samim ribanjem hrena pročišćavaju se sinusi zbog jake arome koja izaziva kihanje i suzenje. Hren i svježi začini brzo otklanjaju astmatične tegobe i sprečavaju stvaranje sluzi u brohijima. Ako se konzumira s medom, ublažava kašalj.
U narodnoj medicini navodi se i kao lijek protiv skorbuta i proljetnog umora, a ima i antibiotičko djelovanje slično penicilinu. U tvrtki Agro Altera trenutačno rade na zaštiti zemljopisnog podrijetla ludbreškog hrena, u čemu im pomažu Varaždinska županija i Cluster Euvita.
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...