VJESNICI PROLJEĆA Zvijezde blagdanskog stola, hren, mladi luk i rotkvice, snažni su antioksidansi te se u narodnoj medicini koriste za liječenje kašlja, reume, upale uha...
Antioksidansi: Hren ublažava kašalj, a crveni luk upalu uha
Većina se ljudi Uskrsu veseli zbog radosti koju dijelimo kad se obitelj okupi oko blagdanskog stola, na kojem se nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, uz šunku i neko pečenje, mogu pronaći i prvi vjesnici laganije, proljetne prehrane.
Ne treba zaboraviti da je većina blagdanskih namirnica i iznimno ljekovita.
Na primjer, uz blagdansku šunku uvijek se poslužuje i malo hrena, koji je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.
Vrlo je bogat vitaminom C. Osim toga, potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca te pomaže kod bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažava bol kod reume i artritisa te čisti kožu.
Mladom luku, i to osobito zelenom listu mladog luka, pripisuju se brojne blagodati: sadrži karotenoide, među kojima su vitamin A, lutein i zeaksantin, koji imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.
Bogat je vitaminom K, koji podiže razinu iskoristivosti kalcija, pa tako utječe na čvrstoću kostiju, te bakrom, koji pomaže u prevenciji osteoporoze kod žena.
Mladi luk sadrži i krom, koji snižava razinu šećera u krvi, te tvari koje pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju začepljenje krvnih žila i trombozu.
Postoje studije koje su dokazale da su mladi i crveni luk vrlo korisni i u prevenciji raznih vrsta raka, zbog sumpornih spojeva koje sadrže. Među ostalim, zaslužan je za čišćenje krvi od toksina, pa tako posredno pridonosi općem zdravlju.
Vlasac je srodnik češnjaka i crvenog luka, a najviše korisnih svojstava ima u svježem obliku jer kuhanjem gubi ljekovita svojstva.
Sadrži željezo i arsen, tako da je djelotvoran u pročišćavanju krvi i sprečavanju slabokrvnosti, čisti krvne žile i smanjuje razinu lošega kolesterola, a koristan je i zato što pospješuje probavu.
Pola šalice hrskavih rotkvica zadovoljit će čak 31,25 posto preporučenih dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže u formiranju kolagena (mladoliki izgled), pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka (vitalnost) te jača imunološki sustav (zdravlje).
Postoje istraživanja koja su pokazala da rotkvice podižu razinu “dobroga” kolesterola, koji iz arterija ispire masnoću i smanjuje rizik od srčanog udara.
Pozitivno djeluje na zacjeljivanje hemoroida, poboljšava rad mokraćnog sustava i korisna je za mršavljenje jer daje osjećaj sitosti uz vrlo malo kalorija. Rotkvice su i snažan antioksidans, koji iz tijela izbacuje kancerogene tvari. Iz iste “porodice” je i crna rotkva, koja može biti odličan izbor za šarenu salatu, a koja je odličan lijek protiv usporenog rada štitne žlijezde.
Crna rotkva korisna je protiv raznih vrsta alergija, nečistoća kože, lišajeva do gljivičnih bolesti jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam.
Pročitajte još i ovo! Dužina vaših nožnih prstiju otkriva hoćete li biti bogati.