Dobre stare jabuke uvijek su sjajan izbor ako želite napraviti ukusan kolač! Ovo je jedan od onih brzih kolača koje su nam pripremale mame ili bake, i zašto ga se ne bismo prisjetili
Fini kolač s jabukama: Okusom podsjeća na sretno djetinjstvo
Vjerojatno svatko ima neku svoju verziju ovog kolača s jabukama, no nama je ova s biskvitom s mirisom cimeta, jabukama prelivenim dr. Oetker pudingom od vanilije i sve to pokriveno šlagom - najbolja!
Svakako odaberite svoje najdraže jabuke, nama su za ovo najbolje zlatni delišes - zbog njihova divnog mirisa i pomalo kiselkastog okusa. Ako taj kiselkasti okus želite još malo "začiniti", pokapajte ih nakon kuhanja s nekoliko žlica soka od limuna. To će ih učiniti još ukusnijima, a cijelom kolaču dat će još bolji okus.
No, ako niste ljubitelj jabuka, ovaj kolač možete napraviti i s višnjama iz kompota (ili zamrznutima), ali i, kada im je sezona, s breskvama ili marelicama.
Sastojci:
*mjerica za suhe sastojke je žlica pa tako koristite istu količinu za sve sastojke.
Za biskvit:
- 5 jaja - odvojiti bjelanjke i žumanjke
- 5 žlica šećera
- 5 žlica mekanog brašna
- 1 dr. Oetker cimet šećer
- 1 dr. Oetker prašak za pecivo
Za kremu i jabuke:
- 1 1/2 l vode
- 5 - 6 jabuka, oguljenih i narezanih na kriške (očistiti koštice)
- 2 dr. Oetker pudinga od vanilije
- 1 žlica dr. Oetker gustina
- 1 dr. Oetker vanilin šećer
- 2 vrećice dr. Oetker šlaga za pripremu s mlijekom ili 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Biskvit: Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg (dodajte im prstohvat soli što će snijeg učiniti čvrstim). Žumanjke izmiksati sa šećerom pa im dodati cimet i špatulom umiješati brašno pa ponovno izmiksati smjesu. Kada je homogena, špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 25 minuta - dok čačkalica zabodena u biskvit ne izađe čista. Izvaditi iz pećnice i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi.
Jabuke: U vodi skuhati jabuke (ali ne prekuhati) i izvaditi ih van te poslagati po pečenom biskvitu. U vodu gdje su se skuhale jabuke, dodati dva pudinga i žlicu gustina i kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Umiješati vanilin šećer te odmah preliti preko jabuka poslaganih po biskvitu i ostaviti da se ohladi.
Kada je kolač ohlađen, napraviti šlag i premazati ga po kolaču. Poslužiti ohlađeno. Uživajte u ovom slasnom i mirisnom kolaču koji će vas vratiti u djetinjstvo, piše gastro.hr.