Pite se mogu praviti od gotovo svih namirnica - voća, povrća ili mesa i ribe, dok tijesto može biti prhko, izrađeno od lisnatog tijesta ili pak kora za savijače
Grčka pita sa sirom i špinatom je odlična ideja za brzu večeru
Sastojci:
- 8 kora za savijače
- 250 g špinata
- 2 jaja
- 2 žlice ulja
- 60 g otopljenog maslaca
- 100 g ricotta sira
- muškatni oraščić
- češanj češnjaka
- sol
- papar
- žumanjak za premazivanje
Priprema:
Očistite špinat i dobro ga operite. Blanširajte ga u kipućoj vodi pet minuta. Ocijedite i sitno nasjeckajte ili usitnite električnom sjeckalicom.
Umutite jaja. Zdrobite ricotta sir te ga pomiješajte sa špinatom. Posolite, popaprite, dodajte naribani muškatni oraščić, protisnuti češnjak i umućena jaja.
Smjesu dobro izmiješaje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Na čistoj radnoj površini raširite kore.
Prvu lagano poprskajte otopljenim maslacem i posložite u kalup za pečenje. Pokrijte je drugom, ponovno premažite masnoćom i stavite nadjev.
Prekrijte ga novom korom, zatim opet premažite maslacem i tako redom dok ne potrošite sav nadjev i kore. Premažite savijače po vrhu umućenim žumanjkom i pecite oko 25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe boje.