Evo što se dogodi u tijelu ako jedete crveno meso svaki dan
Objektivan odgovor na pitanje je li crveno meso zdravo ili ne jest da to ovisi o tome kakvo crveno meso jedete, koliko ga često jedete i u kojoj količini
KEMIJSKE REAKCIJE - Očigledno postoji mnogo prednosti i nedostataka jedenja crvenog mesa, ali većina njih se fokusira na samo crveno meso. Tiču se učinaka koje ima na tijelo ili korisnih vitamina i minerala kojima vas može opskrbiti. Ali treba uzeti u obzir još jednu stvar: način na koji se crveno meso kuha. Kada se crveno meso kuha na vrlo visokim temperaturama, to može izazvati kemijsku reakciju koja stvara spojeve koji mogu biti kancerogeni. Kemikalije koje se nazivaju heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) nastaju kada se meso poput svinjetine ili govedine kuha na vrlo visokoj temperaturi. To može uključivati prženje u tavi ili kuhanje mesa na otvorenom plamenu, primjerice na roštilju ili na vatri.
PAH nastaju zbog dima koji sadrži sok iz mesa koji je kapao u njega ili općenito od procesa dimljenja mesa. HCA, s druge strane, nastaju kada šećeri, aminokiseline i druge tvari koje se nalaze u onome što se naziva "mišićno meso" reagiraju zbog visoke temperature. Međutim, da budemo potpuno pošteni, ista vrsta kemijske reakcije primijećena je i kod drugih vrsta mesa i ribe. Nije dokazano da PAH i HCA uzrokuju rak kod ljudi, pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se dao konačan odgovor na temu visoke temperature i crvenog mesa.
| Foto: IHOR PUKHNATYY