Jedan od načina je upotreba ribeža umjesto noža. Rupe na ribežu u roku par sekundi narežu luk u sitne komadiće, a osim toga luk je mekši i sočniji dok se kuha
Evo kako nasjeckati luk za par sekundi: Postoje dva načina
Proces sjeckanja luka može biti brži. Glavna mana ovog trika je to što je manje precizan od klasične francuske metode. Nećete dobiti dijelove iste veličine, ako je to ono što želite postići. Ali ako je brzina ono što trebate i želite samo grubo nasjeckani luk, možda biste trebali probati ovaj trik.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sve što trebate je zamijeniti tradicionalni kuharski nož dužim, tanjim nožem. Visoki kut otežava i slučajno zarezivanje prsta pa ćete tako i ozljede svesti na minimum.
Pogledajte u videu:
Još jedan trik je ribanje umjesto sjeckanje luka. Rupe na ribežu u roku sekundi narežu luk u sitne komadiće. Iako su malo neravnomjerni, možete na brzinu prijeći nožem preko njih i spremni ste za kuhanje. Ne samo da je ovaj trik brz i lagan, oštrice na ribežu rastvaraju dijelove luka što ga čini mekšim i sočnijim dok se kuha ili peče.