Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Cupid's Spoon: Naš barmen Đuro osvojio je treće mjesto na velikom europskom natjecanju

Cupid's Spoon: Naš barmen Đuro osvojio je treće mjesto na velikom europskom natjecanju

Šest kuhara i četiri barmena danas su predstavili svoja jela i koktele na prvom europskom gastro natjecanju na osobe s invaliditetom, a proglašeno je troje najboljih u svakoj kategoriji

VIDEO

Bilo je veselo danas na jezeru Granešina, gdje se održalo svečano finale prvog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom i bez odgovarajuće roditeljske skrbi - Cupid's Spoon.

Tri večeri zaredom u Hotelu Puntijar kuhari i barmeni iz europskih zemalja, uz vodstvo mentora, predstavili su svoja jela. No, samo se 6 kuhara i 4 barmena izborilo za finale. Svoja pobjednička jela i koktele s polufinala predstavili su u završnici. Cijelo natjecanje je donacijskog karaktera. Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena podršci osobama s invaliditetom. Ostali koji se nisu izborili za finale sudjelovali su na street food festivalu i servirali male zalogaje.

Zagreb: Finale gastro natjecanja  Cupid's Spoon

- Ponosni smo na naš edukacijski centar i to što je on danas, a to je uspjeh u inkluziji osoba s invaliditetom u svakodnevni život i njihov doprinos zajednici. U šest mjeseci obišli smo 23 države Europe. Nije bilo lako biti u vozilu svih tih mjeseci, ali kada pogledamo sada ove prekasne ljude kako su sa velikim žarom ovih dana kuhali, presretna sam. Nakon natjecanja, 10. listopada, svi sudionici putuju u Rim, na audijenciju kod Pape, kojem će predati zastave svojih država - obratila se uzvanicima Silvija Habel iz Udruge UNUO koja je zajedno sa suprugom, chefom Vedranom Habelom, organizirala natjecanje.

Cupid's Spoon: Đuro (29) je sve osvojio koktelom od đumbira i predstavljat će nas u finalu...
Cupid's Spoon: Đuro (29) je sve osvojio koktelom od đumbira i predstavljat će nas u finalu...

Pobjednike je birao tročlani žiri, a mentori su natjecateljima pomogli u pripremi jela.

Zagreb: Finale gastro natjecanja  Cupid's Spoon

- Drago mi je što sam dio ove priče. I mi profesionalci u zadnjih četiri dana imali smo što naučiti od ovih prekrasnih ljudi koji su srcem i dušom pripremali vrhunska jela. Mogu reći da imaju stvarno puno mašte - rekao je Zlatko Sedlanić, dugogodišnji kuhar Podravke.

Za pripremu koktela, natjecateljima je pomagao barmen Dominik Bečvardi.

- Drago mi je što sam dio ovog projekta. Bilo je divno ovih dana - rekao je Dominik.

Finalisti su uz asistenciju mentora i svojih pratnji profesionalno servirali sastojak po sastojak. Stol je krasila i zastava svakog finalista. Prva finalistica koja je svoje jelo predstavila je Mireille iz Luksemburga, a barmenica Ioana iz Rumunjske smiksala je koktel. Nakon prvog slijeda je Magrette s Malte okupljene je počastila pilećom roladom i prilogom od cikle. Naš predstavnik, barmen Đuro Horvat, bio je zadužen za koktel. 

- Bilo je zabavno ovih dana, umorili smo se, ali sve bih ponovio. Uživajte u koktelu - obratio se Đuro gostima i dobio gromoglasan pljesak.

Zagreb: Finale gastro natjecanja  Cupid's Spoon

Treći slijed poslužio je Martin iz Austrije. Prisutni su uživali u ramsteku i palenti sa špinatom i bučom. Sve je posluženo u slatkom umaku od šljiva, a jelo je krasio kreker sa sjemenkama buče. Dok su gosti uživali u jelu, reper Marko Lasić, poznatiji kao Nered, otpjevao je hit Srce Vatreno i podigao sve na noge. Nino iz Slovenije pripremio je svinjski file u foliji s češnjakom i krokete, a sve je bilo ukrašeno kavijarom.

- Nino je sve pripremio sam i ručno rendao sastojke - rekao je njegov mentor i kuhar Zlatko. Uz Ninov specijalitet uživalo se u koktelima koje je s puno ljubavi miksao barmen Diego iz Italije. Hardi iz Estonije pripremio je peti slijed, a Valentin iz Ukrajine koktel. 

Zagreb: Finale gastro natjecanja  Cupid's Spoon

Silvija Habel pohvalila se da Udruga surađuje s drugim udrugama u Europi, a najavila je da će Grčka organizirati natjecanje na državnom nivou te tako podržati projekt Cupid's Spoon. Stoga će za iduće veliko natjecanje Grčka izabrati svoje predstavnike.

Cupid's Spoon: Pripremale su se delicije, a u nedjelju su svi pozvani na street food festival
Cupid's Spoon: Pripremale su se delicije, a u nedjelju su svi pozvani na street food festival

Zadnja natjecateljica Marie iz Češke pripremila je riblje okruglice s lososom i keljom koje su poslužene s rajčicom i mladim špinatom na podlozi od vrhnja i majoneze. Nakon šest sljedova i četiri koktela, komisija je proglasila pobjednike natjecanja. Amorove žlice koje krase srce i strijela, a specijalno ih je za ovu priliku izradila zlatarna Dodić, dodijeljene su najboljima. 

Za najboljeg kuhara izabran je Nino iz Slovenije, a barmenica broj jedan je vesela Ioana iz Rumunjske. Drugo mjesto osvojila je kuharica Mireille iz Luksemburga, a uz bok joj je stao Valentin iz Ukrajine koji je osvojio drugo mjesto u pripremi koktela. Treći na pobjedničkom postolju kuhara našao se Martin iz Austrije, a naš barmen Đuro Horvat skakao je od sreće kada je čuo da je osvojio treće mjesto za najboljeg barmena na ovom izuzetnom i jedinstvenom europskom natjecanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna: Ribe će pogaziti riječ, a Strijelci steći povjerenje šefa
UZBURKANI POČETAK TJEDNA

Dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna: Ribe će pogaziti riječ, a Strijelci steći povjerenje šefa

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 16. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje