Već treći dan održava se polufinale gastro natjecanja osoba s invaliditetom. Proglašeni su finalisti koji će u nedjelju, na jezeru Granešina, pripremati još finih delicija
Cupid's Spoon: Pripremale su se delicije, a u nedjelju su svi pozvani na street food festival
Večeras se u Restoranu Stari Puntijar održala treća polufinalna večer gastro natjecanja u kojem sudjeluju osobe s invaliditetom i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Cupid's Spoon. Svoja umijeća pokazalo je sedam kuhara i tri barmena iz Austrije, Italije, Portugala, Litve, Grčke, Malte, Slovačke i Rumunjske. Natjecatelji su od jutarnjih sati marljivo radili u kuhinji, pažljivo su pripremali delicije. Pazilo se na svaki detalj, a na kraju večeri tročlani žiri donio je odluku tko je najbolji. Finalisti će odmjeriti snage u nedjelju, 8. listopada, na jezeru Granešina.
Claudio iz Portugala pripremio je svinjski file s bosiljkom u kremi od bundeve s kroketima i čipsom od pancete. Uz ovo jelo prisutni su uživali uz Aperol Spritz, za čiju pripremu je zaslužan Ivan Šoštarić koji je predstavljao Austriju, no kako i sam kaže, korijene vuče iz Hrvatske i presretan je što se upravo kod nas održalo natjecanje.
Zatim je svoje jelo predstavio Emanuele iz Italije. Od jutra je ručno radio raviole, a poslužio ih je u umacima od rajčice te kravljeg sira i meda, a tu su se našli i mediteranski začini poput prženih kapara te Grana Padano sir.
Klaudius iz Litve oduševio je publiku s rižotom od liganja koje su imale pomalo slatkasti okus, a za to su bile zaslužne kupine i cimet. Uz to je poslužen koktel pina colada koji je majstorski pripremila barmenica Ioana iz Rumunjske, koja nije predstavljala samo sebe već i kolegu koji nije mogao doći na natjecanje. Na kraju večeri proglašena je finalisticom, a sreći nije bilo kraja. Ioana je cijelo vrijeme pomagala drugima u posluživanju hrane, vesela i nasmijana rekla je da je presretna zbog natjecanja i druženja.
U pratnji svog oca kuhao je i Šimon iz Slovačke. Pripremio je okruglice od oslića i tune u kombinaciji s prosom i keljom te rajčicom sa špinatom. Magrette je boje Malte branila ukusnom pilećom roladom kojoj je poseban okus dala cikla. Ovom kombinacijom okusa osigurala si je odlazak u finale.
- Ponosni smo na našu Margaret. Sretna je i ovo joj sve jako puno znači - kazalo je društvo koje ju je pratilo.
Treći barmen, a ujedno i finalist, je Diego iz Italije. Uz pomoć našeg domaćeg koktel majstora Dominika Bečvardija pripremio je pravi jesenski koktel s đumbirom i amarettom.
Atanasius iz Grčke obožava ribolov pa se u tom stilu predstavio s mariniranim brancinom s umakom od senfa i kapara te šparogama mariniranima u majonezi.
- Sve je pripremio potpuno sam. Polako, ali sigurno servirao je vrhunsko jelo - pohvalio ga je kuhar koji mu je pomagao u pripremi.
Za ramstek i palentu sa špinatom i bučom bio je zaslužan Martin koji je predstavio Austriju. Sve je posluženo u slatkom umaku od šljiva, a za dekoraciju je poslužio kreker za sjemenkama buče. Ovim jelom ostvario je, uz kolegicu Margaret, odlazak u finale.
- Oni ovdje rade cijeli dan, bez ikakvih prihoda. Međutim vaš osmijeh i pljesak im je najveći poklon. Nadam se da ćemo s ovim natjecanjem pokazati društvu da osobe s invaliditetom zaslužuju pristojan život i priliku da sebi osiguraju izvor prihoda - kazao je organizator Vedran Habel iz udruge UNUO. On uz pomoć supruge Silvije mlade s invaliditetom u Hrvatskoj uključuje u svakodnevni život.
Zato se u nedjelju uputite na jezero Granešina, gdje će ostali sudionici koji nisu ostvarili odlazak u finale, pripremati male zalogaje na street food festivalu u 15:00 sati.
Od početka 2023. godine udruga UNUO provodi Cupid's Spoon Europe, a natjecanje se provodi u 27 glavnih gradova država članica EU te na njemu sudjeluju mlade osobe s invaliditetom iz svih zemalja. Festival je donacijskog karaktera, a sva prikupljena sredstva biti će namijenjena podršci osoba s invaliditetom. Pobjednici finalne večeri dobit će medalje i plakete, a onda svi sudionici 10. listopada putuju u Rim, na audijenciju kod Pape, kojem će predati zastave svojih država.