Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Cupid's Spoon: Đuro (29) je sve osvojio koktelom od đumbira i predstavljat će nas u finalu...

Cupid's Spoon: Đuro (29) je sve osvojio koktelom od đumbira i predstavljat će nas u finalu...

Pet kuhara i tri barmena iz skupine osoba s invaliditetom iz Latvije, Španjolske, Nizozemske, Estonije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske pokazali su što znaju i predstavili svoje delicije i koktele...

VIDEO

Super sam sretan što ću još jednom koktele raditi u finalu. Sam sam ga radio, po receptu koji su mi dali, pošteno sam se naradio i isplatilo se. Nadao sam se finalu, ponosno nam je rekao Đuro (29) koji je okupljenim gostima u hotelu Puntijar druge polufinalne večeri gastro natjecanja osoba s invaliditetom i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Cupid's Spoon, priredio zanimljiv i osvježavajući koktel od đumbira. On je tako postao naš jedini predstavnik u finalu u kategoriji barmena, prvog ovakvog europskog natjecanja koji će najbolje okupiti u nedjelju 8. listopada kod jezera Granešina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Taekwondo klub osoba s invaliditetom 01:40

- Znate ja vam već godinu dana radim u pekari i jako sam zadovoljan. Radim od pet ujutro i to mi je draže od popodnevnih smjena koje rade barmeni - iskren je bio Đuro. Mentorirao ga je naš poznati koktel majstor Dominik Bečvardi koji se uvijek rado odazove ovakvim događanjima. Naš drugi predstavnik, Ivan Vuk (26) iz Koprivnice nije prošao u finale, ali je goste počastio okruglicama od oslića i sira uz dodatak špinata i rajčica. 

Večeras su pet kuhara i tri barmena iz Latvije, Nizozemske, Španjolske, Estonije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske pokazali što znaju i predstavili svoje delicije i koktele, a najboljih troje otišlo je u završnicu. U našeg Đuru, u kategoriji kuhara to su bili predstavnici iz Slovenije i Estonije, oboje s Downovim sindromom. 

- Nadam se da uživate u jelu, jer su i naši mentori, a i mi iz organizacije uživali s njima. Od njih se puno može naučiti, a ovakvom brigom o osobama s invaliditetom omogućujemo im pristojan život i spašavamo ih od beznadnosti - kazao je organizator ove gala večeri Vedran Habel iz udruge UNUO. Već godinama, točnije od 2009. zajedno sa suprugom Silvijom mlade s invaliditetom u Hrvatskoj uključuje u svakodnevni život i daje im smisao. Mnogi od njih, koji su tako dobili osjećaj korisnosti u društvenoj zajednici, poželjeli su se time i profesionalno baviti, čak i otvoriti restoran.

Od jela se moglo kušati najfinijih delicija, od rižota s borovnicama i šampinjonima, pilećih rolica s graškom, pa do pečenog oslića i koktela s aperolom. 

Vedran je ujedno pozvao i sve zainteresirane da im se pridruže na Street food festivalu na kojem će kuhati svi sudionici koji u Zagrebu ostaju do nedjelje i podrže ovu vrijednu inicijativu inkluzije, odnosno uključivanja osoba s poteškoćama u svakodnevni život, uživajući u specijalitetima natjecatelja. 

Njihovi timovi danas su im bili neizmjerna podrška. 

- Radim s ljudima s poteškoćama svaki dan i iako imam 22 godine. Volim ovaj posao. Svaki dan je s tim ljudima drugačiji, nikad nije dosadno i naučila sam im se prilagođavati. To je nevjerojatna životna škola koju imam prilike iskusiti - kazala nam je volonterka Greta iz susjedne Mađarske, koja je bodrila svoju štićenicu Alexandru koja nam je rekla da se već osjeća kao pobjednica jer je imala prilike raditi s velikim chefovima. 

U cjelodnevnom kuhanju pomogli su im chefovi iz Podravke koji su bili zaduženi za njih kao mentori. I oni su uživali. 

- Od deset ujutro smo zajedno. Najprije smo imali zajednički 'mizenplac', pripremne radove, pa smo polako u fazama pripremali jelo po receptima. Sami su gulili povrće, kuhali pire, neki su pekli meso, zamatali rolice, miješali koktele, a na kraju su pokazali i umijeće serviranja na tanjure, baš kao u svakoj profesionalnoj kuhinji - kaže nam specijalist kulinarstva Zlatko Sedlarić, gastro promotor Podravke. Dugi niz godina radi s djecom, održava predavanje po školama, ali ovo je za njega i njegove kolege bilo posebno iskustvo. 

- Tu smo da se dijete ne ozljedi, pomažemo zgotoviti jelo, ali isto tako slušamo njihove prijedloge i poštujemo originalne ideje koje nam daju. Time im pokazujemo da smo svi isti. I da samo kao tim možemo napredovati, a njima to danas sutra odlično dođe kada dođu na tržište rada i znaju raditi i ponašati se u timu - kaže Zlatko iz kompanije 'sa srcem'. Uz Podravku, i 24sata je medijski partner ove hvalevrijedne akcije. 

Tročlani žiri brzo je donio odluku tko je najbolji, a ocjenjivalo se cjelodnevno zalaganje.

- Od mentora smo čuli koliko su se zalagali u kuhinji, a sve smo ocjenjivali u odnosu na postojeći invaliditet. Svi su oni nacionalni pobjednici u svojim zemljama, a tu su se također trudili, no mi smo svejedno morali izabrati troje najboljih - kazala nam je Ivona Šeparović iz udruge SUMSI koja ima cerebralnu paralizu i koja je i sama kod chefa Vedrana Habela još davne 2012. godine prošla školu kuhanja, a pobijedila je i na njihovu svojevrsnom Masterchefu u Zadru.

Prvo gastro natjecanje osoba s invaliditetom iz europskih zemalja oduševilo Zagrepčane
Prvo gastro natjecanje osoba s invaliditetom iz europskih zemalja oduševilo Zagrepčane

- Živim sama i imala sam strašan strah od kuhanja, no Vedran me pogurao i rekao: 'Ma možeš ti to i sama'. Tako sam izgubila strah od otvorenog plamena i naučila na koji način što mogu spremiti, bez bojazni da ugrozim sebe i sve oko sebe. Ja sam se tada odlučila napraviti svoju kuhinju po mjeri i sada sam samostalna. Kako je dao vjetar u leđa meni, tako daje i ovim mladima, i to je predivno - kazala je Ivona za kraj. 

Idu na audijenciju kod Pape

Od početka 2023. godine udruga UNUO provodi Cupid's Spoon Europe, a natjecanje se provodi u 27 glavnih gradova država članica EU te na njemu sudjeluju mlade osobe s invaliditetom iz svih zemalja. 

- Ovaj festival je donacijskog karaktera, a sva prikupljena sredstva biti će namijenjena podršci osoba s invaliditetom. Pobjednici finalne večeri dobit će medalje i plakete, a onda svi sudionici natjecanja 10. listopada putuju u Rim, na audijenciju kod Pape, kojem će predati zastave svojih država - objasnila je Silvija Habel.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla