Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

30 groznih navika u kuhinji s kojima trebate prestati - odmah

30 groznih navika u kuhinji s kojima trebate prestati - odmah

Od uništavanja teflonskih tavica grebanjem, do odokativnih mjera kod spravljanja kolača, u kuhinji možemo imati mnoge navike koje nam na kraju donose više štete nego koristi

1. Ne čitate recept kako treba

Prije kupovanja namirnica dobro pročitajte recept da ne bi postavili sve namirnice za ukusnu večeru na stol spremni za kuhanje i tek onda vidjeli da ste meso morali marinirati dva sata prije pečenja.

POGLEDAJTE VIDEO (za ručak bez nereda):

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

2. Otvarate vrata pećnice usred pečenja

Nestrpljivost je u korijenu mnogih kuhinjskih katastrofa, stoga nemojte otvarati vrata pećnice svako malo kako bi provjerili diže li se kolač. Na taj način se neće nikad podići...

Kesteni na sve načine: Plodovi moraju biti sjajni i bez rupica
Kesteni na sve načine: Plodovi moraju biti sjajni i bez rupica

3. Ne zagrijete tavu dovoljno prije pečenja odreska

Ukoliko stavljate meso na hladnu tavu sami sebi uskraćuje mnoge divne okuse nastale karamelizacijom, a i na vrućoj tavi se meso puno brže 'zatvori' i ne ispušta sve fine okuse u tavu.

4. Prenatrpavate tavu

shutterstock

Isto vrijedi i za kuhanje u woku. Ukoliko prenatrpate tavu, to znači da će vam se sastojci vjerojatno neravnomjerno skuhati.

5. Pogađate mjere kod pečenja kolača

'Malo ovoga i malo onoga', može biti dobra taktika kad radite slana jela, ali kod pečenja slastica, mjere su apsolutni zakon. Sasvim mala razlika u mjerama može uništiti kolač.

6. Podcjenjujete kako sporo kuha sporo kuhalo

Čak i najbrži recepti u sporom kuhalu zahtijevaju minimalno dva sata, a ako jelo sadrži i meso vjerojatnije će se kuhati čak i četiri sata. Strpite se...

Zapečena brokula sa slaninom, parmezanom i finim njokima
Zapečena brokula sa slaninom, parmezanom i finim njokima

7. Koristite proključalu vodu za kavu i čaj

Ako stavite kavu ili čaj u vodu koja još ključa, pokvarit ćete okus. Malo pričekajte dok se balončići smire i onda dodajte kavu ili čaj.

8. Stavljate premalo začina

Svi ponekad zaborave koliko su začini bitni. Ukoliko želite ukusno jelo, pazite da ste sve namirnice dovoljno začinili.

9. Roštiljate na plamenu

Beef steaks on the grill

Zbog otvorenog plamena, meso će brže zagorjeti, a i moglo bi ostati sirovo iznutra iako se izvana čini da je gotovo.

10. Zaboravite oprati salatu i povrće

Dobra je praksa sve oprati jer nikad ne znate s kakvim je kemikalijama povrće tretirano, a na salati ponekad ostane i prljavštine s bakterijama.

Testirajte ga sami: Pravi med rastapa se dugo, patvoreni brzo
Testirajte ga sami: Pravi med rastapa se dugo, patvoreni brzo

11. Perete piletinu i ostalo sirovo meso

Pranje sirovog mesa je mit. Čak se može dogoditi da vam se bakterije s mesa rasprše po kuhinji ukoliko ga stavite pod vodu. 

12. Ne odvajate meso i vegetarijanske namirnice

Ako kuhate i za vegetarijance, dobro pazite da su njihove namirnice odvojene od mesa, a isto vrijedi i za noževe i ostali pribor koji pritom koristite.

13. Bacate još dobru hranu

Ne miješajte upozorenja koja govore da je nešto upotrebljivo do određenog datuma s onima koja govore da je nešto najbolje prije nekog datuma. Mnoga hrana može se jesti i nakon 'najbolje do' datuma, samo će okus biti nešto lošiji.

14. Ne probate jelo tijekom kuhanja

Ukoliko ne probate jelo tijekom kuhanja, kako ćete znati da treba još soli, papra ili nekog drugog začina?

Trik kako brzo rashladiti vino
Trik kako brzo rashladiti vino

15. Ližete kuhaču s kojom kuhate

To je u redu ako kuhate samo za sebe, ali ako kuhate i za druge, onda to nipošto ne bi trebali raditi. Isto vrijedi i za umakanje prstiju u jelo.

16. Koristite stare začine

Pokušajte koristiti svježe začine kada god možete, razlika u okusu je velika.

17. Stalno kuhate isto jelo

Ako stalno kuhate ista jela, sami sebi uskraćujete čitavu paletu okusa, koji bi vam se mogli i svidjeti.

18. Koristite metalni pribor na teflonu

Radije koristite plastične, silikonske ili drvene kuhače, tave i lonci s teflonom će vam duže trajati.

Friteza na vrući zrak nije zdraviji izbor ako je ne znate koristiti
Friteza na vrući zrak nije zdraviji izbor ako je ne znate koristiti

19. Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje za prženje

Takvo ulje se počne dimiti prije ostalog ulja koje se inače koristi za prženje.

20. Ne 'odmorite' meso prije posluživanja

Opet se vraćamo nestrpljivosti, a u ovom slučaju jako je bitno pustiti meso da 'odmori' oko 10 minuta prije nego ga razrežete nakon pečenja. Tako dajete okusima priliku da se ravnomjerno raspodijele po odresku.

21. Koristite tupe noževe

Valjda je svima jasno da su tupi noževi opasniji od onih oštrih. Tupe noževe morate jače pritiskati pa je veća mogućnost nezgode.

22. Previše miješate dok kuhate

Najviše okusa stvara se dok se namirnice prže na dnu tave ili lonca, a ukoliko stalno miješate, riskirate dobiti bezličnu kašu. Umjesto miješanja, pokušajte namirnice okrenuti u tavici ili loncu trzanjem, nešto slično kao kad okrećete palačinke bacanjem, ali, naravno, nešto slabije.

Prhki kolači od kikiriki maslaca preliveni crnom čokoladom
Prhki kolači od kikiriki maslaca preliveni crnom čokoladom

23. Stavljate meso peći čim ga izvadite iz frižidera

To je greška koju većina radi i tako se riskira da će se meso ispeći izvana, a ne i iznutra. Stavite meso peći pola sata nakon što ste ga izvadili iz frižidera.

24. Ne pokrivate maslac

Maslac ima svojstvo da apsorbira sve okuse i mirise oko sebe, stoga ga u frižider uvijek stavljajte prekrivenog ili u nekoj zatvorenoj posudi.

25. Prokuhate tijesto za lazanje prije pečenja

Ukoliko imate dovoljno umaka i lazanje pečete barem 20 minuta, tjestenina bi se trebala sasvim dovoljni skuhati. No, ako ste ju prokuhali prije, riskirate imati prekuhanu tjesteninu u lazanjama.

26. Koristite istu dasku za meso i povrće

Radi se o tome da meso može kontaminirati različite namirnice i stoga budite oprezni te meso i povrće režite na različitim daskama.

27. Puštate ljubimce blizu hrane

Znate li gdje su šape vaše mačke bile cijeli dan? Upravo zato ne puštajte ljubimce blizu hrane.

28. Ne brišete površine nakon kuhanja

Ovo je posebno bitno ako ste pripremali sirovo meso, ali i inače je dobra navika odmah prebrisati površinu na kojoj ste pripremali namirnice kako ne bi došlo do skupljanja mrava i ostalih nametnika.

Lazanje možete napraviti u tavi!
Lazanje možete napraviti u tavi!

29. Stavljate teflonsko posuđe u perilicu

Iako proizvođači tvrde da je ovo sigurno, velika vrućina i kemikalije s vremenom će 'pohabati' vaše teflonsko posuđe i morat ćete ga zamijeniti prije vremena.

30. Koristite krivi nož

Jedna od najvećih grešaka kućnih kuhara je to da za sve koriste isti nož. Mnoge vrste noževa postoje s razlogom i ako koristite pravilne, uvelike ćete si olakšati kuhanje, piše MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom