Iskoristite svježe višnje i trešnje za pripremu torti i kolača, a imate li viška, kratku sezonu možete im produljiti zamrzavanjem ili pripremom namaza.
Trešnje i višnje za pripremu kolača - pita, savijača i slično - te deserata koji ne zahtijevaju termičku obradu možete zamrznuti bez dodataka, u plastičnim kutijama, sirove s košticama, no pazite da nisu trule te da su dobro oprane i osušene. Za domaći džem trebat će vam kilogram trešanja, 750 grama šećera, dvije žličice arome vanilije, 30 grama oguljenih badema i vrećica džemfiksa.
Radite li džem od višanja koje su kiselije, po želji dodajte više šećera. Operite i očistite trešnje od peteljki i koštica. Pomiješajte ih sa šećerom i vanilijom te ostavite nekoliko sati na hladnome mjestu. Bademe grubo nasjeckajte. U posudu s trešnjama dodajte džemfiks.
Zakuhajte voće na jakoj vatri uz stalno miješanje pa kuhajte još nekoliko minuta miješajući. Dodajte bademe i kuhajte još dvije minute. Vrući džem odmah ulijte u vruće staklenke. Zatvorite poklopcima, okrenite naopako i ostavite neka tako odstoje pet minuta.
Ako ne koristite džemfiks, kuhajte trešnje oko 20 minuta dulje. Ostavite džem u vrućim staklenkama nekoliko sati da se površina želira i onda zatvorite.
U pripremi slastica od trešanja i višanja najbolje je napraviti sočni nadjev ili preljev, uz koji i jednostavan brownie ili cheesecake u trenu postaje neodoljiv voćni kolač. Za jednu od jednostavnih varijanti trebat će vam oko 100 grama višanja, žlica šećera i žličica gustina.
Višnjama izvadite koštice, pošećerite ih i smiksajte u blenderu. Dolijte decilitar vode i kuhajte deset minuta. Razmutite gustin u decilitru vode i dodajte višnjama. Kuhajte još kratko da se umak zgusne.
Ohlađenim umakom nadjenite torte ili kolače. Trešnje i višnje odlične su i za dekoraciju torti - samo ih poslažite na gotovu tortu, a izgledat će efektno i ostavite li im peteljke.
Za biskvit obložite dva okrugla kalupa jednake veličine papirom za pečenje te posipajte brašnom.
Pomiješajte brašno sa šećerom, kakaovim prahom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i soli.
Pomiješajte mlijeko, ulje, jaje i vaniliju.
Smjesu lagano miksajte dok se svi sastojci ne spoje, a zatim dodajte vruću kavu i miksajte dok se ne spoji.
Tijesto ulijte u kalupe i pecite 35 minuta na 180°C.
Pustite da se ohladi 30 minuta pa preokrenite na pladanj.
Za glazuru rastopite čokoladu na pari. Miješajte dok se ne otopi pa pustite da se ohladi.
Mikserom istucite maslac. Dodajte žumanjak i vaniliju i tucite minutu. Dodajte šećer pa lagano tucite još minutu.
Otopite instant kavu u dvije čajne žličice tople vode.
Lagano istucite kavu i ohlađenu čokoladu s mješavinom maslaca.
Ravnomjerno raširite pola glazure po prvom biskvitu.
Na vrh stavite očišćene trešnje, a na trešnje drugi biskvit.
Razmažite ostatak glazure po njemu. Ukrasite trešnjama i ohladite.
Cheesecake brownies kocke s višnjama
Foto: 123RF
Sastojci:
Krema od sira: 225 g krem sira, 1/2 šalice šećera, 1 jaje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije;
Brownie: 1 šalica maslaca, 170 g čokolade za kuhanje, 2 šalice šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žličica soli, 4 jaja, 1 i 1/4 šalice brašna
Nadjev: 1/2 kg zrelih višanja bez koštica, 4 žlice šećera, 1 žlica gustina
Priprema:
Umutite krem sir i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
Za brownie podlogu otopite maslac i čokoladu na pari. Umiješajte šećer, ekstrakt vanilije i sol.
Dodajte jaja i brašno pa miješajte dok se ne sjedini.
Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste namastili.
Na to dodajte smjesu od sira, a potom i nadjev od višanja.
Očišćene višnje pomiješajte s oko 2 dl vode i šećerom pa zakuhajte.
Kad zavrije, ulijte gustin razmućen u malo vode i prokuhajte.
Ako je umak pregust ili kiseo, dodajte još vode ili šećera.
Nadjeveni kolač pecite 45-50 minuta na 180°C, dok dio od sira ne postane lagano smeđ na rubovima, a u središtu je još želatinast.
Kad se potpuno ohladi, stavite u hladnjak na barem četiri sata prije rezanja.
Panna cotta od višanja
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Sastojci: 1 tegla očišćenih i ocijeđenih višanja (zaslađenih), 1 list želatine, 300 ml vrhnja za šlag, 25 g šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica višnjevca
Priprema:
Stavite nekoliko višanja na dno čaša pa ih stavite u hladnjak zajedno s preostalim višnjama.
Omekšajte list želatine u hladnoj vodi. L
agano zagrijavajte vrhnje za šlag, šećer, ekstrakt vanilije i višnjevac.
Kad se šećer otopi, dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
Izlijte na višnje.
Stavite u hladnjak da se stisne.
Kad je spremno za posluživanje, ukrasite preostalim višnjama.
Kolač s višnjama i jogurtom
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Sastojci: 250 g brašna, 3 jaja, 120 g maslaca, 180 g šećera, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2-3 žlice tekućeg jogurta, limunova korica, 100 g lješnjaka ili badema, 1/2 kg očišćenih zrelih višanja (zaslađenih), šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Kalup obložite papirom za pečenje.
Pjenasto umutite žumanjke, šećer i maslac.
Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, jogurt i naribanu koricu limuna te sve izmiješajte.
Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka te ga kuhačom naizmjence s mljevenim lješnjacima umiješajte u smjesu.
Izlijte je u pripremljeni kalup i rasporedite višnje po površini.
Pecite kolač 25-30 minuta na 200°C, dok ne poprimi zlatnožutu boju.
Kad se ohladi, po želji ga posipajte šećerom u prahu.
Pavlova s trešnjama
Foto: 123RF
Sastojci:
Nadjev: 300 ml soka od grožđa, 50 g šećera u prahu, 1 stabljika limunske trave (po želji), 300 g trešanja, 300 ml vrhnja za šlag
Za Pavlovu: 175 g šećera u prahu, 75 g smeđeg muscovado šećera, 5 bjelanjaka, žličica octa od bijelog vina, žličica ekstrakta vanilije, žličica škrobnog brašna
Priprema:
Za Pavlovu pomiješajte obje vrste šećera.
U zdjeli miksajte bjelanjke dok ne očvrsne, a potom dodajte jednu po jednu žlicu šećera, neprestano miksajući dok ne potrošite sav šećer te dok smjesa ne bude glatka i sjajna.
U drugoj zdjeli sjedinite ocat, ekstrakt vanilije i škrobno brašno pa ih sjedinite sa snijegom.
Žlicom raspodijelite smjesu na papir za pečenje (napravite krug).
Pećnicu zagrijte na 200°C, a potom smanjite temperaturu na 150°C i stavite peći 90 minuta. Ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite Pavlovu da se potpuno ohladi unutra.
Za nadjev u lonac stavite sok od grožđa i šećer pa lagano zagrijavajte, miješajući kako bi se šećer otopio.
Dodajte limunsku travu (ako je koristite), pojačajte vatru na 10 minuta i reducirajte polovicu soka.
Nekoliko trešanja ostavite sa strane za ukras, a ostale prepolovite i izvadite im koštice te ih dodajte u lonac sa sokom. Neka krčka dvije minute.
Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za posluživanje, izmiksajte vrhnje za šlag pa ga stavite na Pavlovu, a preko njega prelijte sirup od trešanja i ukrasite ostatkom trešanja.
Domaća pita
Foto: 123RF
Sastojci: 200 g maslaca, 100 g šećera, 2 jaja, 250 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, sol, 1⁄2 žličice cimeta u prahu, 2 dl jogurta, ribana limunova kora, 350 g trešanja, 50 g marmelade od trešanja; namaz: 2 žlice brašna, 2 žlice maslaca, 3 žlice šećera, 100 g mljevenih badema
Priprema:
Trešnje bez koštica prokuhajte kratko s marmeladom dok ne dobijete gustu smjesu.
Okrugli vatrostalni kalup premažite maslacem i pospite brašnom.
Pjenasto umutite šećer i maslac pa postupno dodajte jaja.
Umiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli, cimet, jogurt i limunovu koricu.
Smjesu rastanjite u veličinu kalupa te obložite dno i stijenke.
Posložite nadjev od trešanja.
Izmiješajte brašno, maslac, šećer i krupno mljevene blanširane bademe.
Pripremljeni mrvičasti namaz rasporedite po piti.
Pecite je na 180°C oko 40 minuta.
Schwarzwald torta
Foto: 123RF
Sastojci: 250 g bijelog brašna, 1 I 1⁄2 žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 2 jaja, 1,25 dl kiselog vrhnja, 200 g šećera, 1,2 dl vode, 1⁄2 žličice soli, 250 g marmelade od trešanja, 3 žlice likera od trešanja, 4 dl slatkog vrhnja; čokoladni preljev: 250 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca; očišćene zrele višnje pomiješane sa šećerom po želji
Priprema:
Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli.
Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite neka se ohladi.
Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer.
Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.
Smjesu razdijelite u dva kalupa i stavite peći.
Pecite oko 40 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suha.
Dobro ohlađene biskvite prerežite vodoravno.
Istucite slatko vrhnje s likerom od trešanja.
Biskvit stavite na pladanj i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim posložite višnje i premažite tučenim slatkim vrhnjem.
Pokrijte drugim biskvitom pa opet nadjenite šlagom i višnjama.
Cijelu tortu premažite preostalom marmeladom.
Na pari otopite narezanu čokoladu i maslac.
Premažite čokoladnim preljevom vrh te ukrasite preostalim višnjama.
Za preljev: 200 g trešanja, 200 g višanja, 200 g šećera, 2 dl vode
Priprema:
Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu.
Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se masa ne zgusne.
Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Sir izmiksajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim, miješajući, limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka izmiksanu s preostalim šećerom.
Pomiješajte mljevene kekse, smeđi šećer i rastopljeni maslac pa smjesom obložite dno i rubove okrugloga kalupa na rasklapanje.
Preko utisnute smjese izlijte kremu i stavite je u hladnjak barem četiri sata.
Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od višanja.
Višnje i trešnje očistite od koštica.
Skuhajte sirup od šećera i vode.
Dodajte u njega voće i kuhajte dvadesetak minuta.
Ohladite i nadjenite tortu.
Savijača od trešanja
Foto: 123RF
Sastojci:
Tijesto: 500 g brašna, ulje, voda, sol
Punjenje: 700 g trešanja, 100 g šećera, 100 g krušnih mrvica
Priprema:
Umijesite tijesto i ostavite ga da kratko odstoji.
Razvaljajte ga tanko pa na njega stavite trešnje te ga pospite šećerom i mrvicama.
Nakon toga pomno zarolajte tijesto.
Zagrijte pećnicu na 200°c i pecite savijaču 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.
Nakon što se ispeče, ostavite malo da se ohladi, pospite šećerom i narežite na komade prema želji.
Čokoladni užitak
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Sastojci: 450 g trešanja, 2 žlice šećera, 3 jaja, 60 g smeđeg šećera, 60 g brašna, 2 žlice čokolade u prahu, 150 ml vrhnja, 300 ml mlijeka, 2 žlice rakije od višanja, šećer u prahu za posipavanje, svježe trešnje za ukrašavanje
Priprema:
Posložite otkoštene trešnje u namašćeni kalup za pite i pospite šećerom.
Pjenasto umutite jaja i smeđi šećer.
Pomiješajte brašno i čokoladu u prahu pa ih dodajte smjesi s jajima.
Dobro izmiksajte dok se smjesa ne ujednači, a zatim umiješajte vrhnje, mlijeko i višnjevac.
Smjesu prelijte preko trešanja.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta dok smjesa ne postane čvrsta u sredini.
Pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.
Pogledajte novi gastro serijal 24sata 'Ljubav ide kroz želudac':
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Odaberi temu koju želiš pratitiPrimaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku