Sezona cvjetanja bazge je u punom jeku i još stignete nabrati njezinih cvjetova i napraviti zdravi i fini sok, čaj ili med. Inače, bazga je bogata antioksidansima koji štite naše stanice
Napravite zdravi med od bazge i fini sok bez limunske kiseline
Ljudi su od davnih vremena ovu biljku koristili za liječenje raznih tegoba - upala, gripe, probavnih problema, kod problema s kožom, zadržavanja vode u tijelu (odličan je diuretik), za jačanje imuniteta, čišćenje tijela od toksina...
Bazga je bogata flavonoidima, antioksidansima za koje je poznato kako štite naše stanice od propadanja, a time i od raznih oboljenja.
Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima - tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.
Sirup za sok od bazge
Sastojci:
- cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara
- 12 limuna (koru dobro operite)
- 4 do 4,5 kilograma šećera
Priprema:
Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.
Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.
Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je najidealnije poslužiti hladan.
Postupak pasterizacije:
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.
Med od bazge
U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana.
Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj, napraviti sok s limunom od toga...
Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite.
Napomena: Ono što vam ostane u cjediljki stavite u pola litre vode (ili više, ovisno o količini) tako da se zaostali med na cvjetovima otopi pa ponovno procijedite. Dobit ćete osvježavajuć napitak u koji dodate samo malo soka soka od limuna.
Sušeni cvjetovi za čaj
Cvjetove jednostavno raširite na čistu površinu, osušite i spremite u staklenke. Radite čaj po želji i potrebi.
Primjer pripreme čaja:
Žličicu sušene bazge prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Procijedite, dodajte med i limun. Ovaj čaj odličan je za poticanje znojenja kao i za olakšavanje simptoma gripe i prehlade.