Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
1

Donosimo i recepte za paprenjake, buhtle, nabujak od žemlji, bavarske uštipke, makovnicu i ružice koje se pripremaju sa bijelim vinom. Sada imate priliku kušati okuse delicija naših baka

Radi se o receptima iz knjige 'Knjiga za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. Bila je namijenjena mladim ženama kako bi postale 'uzorne domaćice'. Osim recepata u njoj se nalazi mnoštvo savjeta za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima...

Izdvojili smo deset tradicionalnih recepata za kolače koji se u našim krajevima jedu i danas pa imate priliku usporediti svoje recepte sa onima naših baka ili kušati čime su se to ljudi sladili u ta davna vremena. Recepte donosimo riječima kojima su bili napisani.

1. Prhki kolačići

Sastojci:

za tijesto:

  • 1/2 litre finog brašna
  • 2 dl maslaca
  • 3 žumanca, tvrdo kuhana
  • 14 kocki šećera (istucanog) ili 3 žlice sitnog šećera
  • limunive korice (nastrugane) od 1/2 limuna
  • sok od limuna

za posipanje:

  • malo oraha
  • bjelanjak
  • malo kristalnog šećera

Postupak:

Maslac, koji mora biti jako hladan, i brašno fino se zajedno izmrve. Onda se doda sve ostalo i brzo zamijesi glatko tijesto, koje se 1/2 prsta debelo izvalja, raznim malim oblicima izreže, namaže bjelancem, posipa sitnim orasima i kristalnim šećerom, položi u tepsiju i peče u pećnici kod dobre vatre, dok budu kolačići svijetlo rumeni. Ovo tijesto može se dan prije prirediti, ostaviti na hladnom mjestu, a drugi dan peći.

10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...

2. Fina pita s jabukama

Sastojci:

za tijesto:

  • 8 velikih žlica maslaca
  • 3 dl brašna
  • 3 velike žlice šećera
  • 3 velike žlice vrhnja
  • 1 velika žlica ruma
  • malo soli
  • korica od limuna

za nadjev:

  • 4 jabuke narezane na listiće
  • 4 velike žlice šećera
  • 2 velike žlice grožđica
  • 1 velika žlica ruma
  • 3 velike žlice oraha
  • 1/2 male žlice cimeta

Postupak:

Tijesto: maslac se izmrvi sa brašnom, zamijesi sa ostalim i ostavi na hladnom da stoji 1 sat. Onda se razdijeli na 2 dijela, izvalja, stavi u tepsiju i puni nadjevom. 

Nadjev: podjednako se razdijeli po tijestu, prekrije drugim izvaljanim listom, nabode viljuškom, namaže jajetom i stavi peći u pećnicu, dok svijetlo ne porumeni.

3. Torta od oraha

Sastojci:

  • 8 žumanaca
  • snijeg od bjelanca
  • 8 vrhom punih velikih žlica sitnog šećera
  • 3/4 litre ribanih oraha
  • 3 male žlice sitnih mrvica, namočenih u dvije male žlice ruma
  • 1/4 male žlice cimeta
  • 1/4 male žlice sitnih klinčića

Postupak:

Miješaj žumance i šećer 1/2 sata. Onda dodaj sve drugo, polagano miješaj, a zatim sve ulij u kalup od torte ili okruglu šerpenju, koju si prije toga namazala maslacem i posula brašnom. Peci u pećnici ili krušnoj peći 3/4 sata. Onda izvadi tortu iz kalupa, metni na sito i ostavi je tako do drugog dana.

Zatim je dva puta po širini prereži, namaži pekmezom, opet je sastavi i odozgo namaži pekmezom, posipaj samljevenim orasima i sitnim šećerom. Takva torta može se praviti i sa sitnim rogačima, a može se puniti kremom i pomazati caklinom.

Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom
Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom

4. Nabujak od žemičaka

Žemičke, kifle ili mliječni kruh izreže se na tanke pločice, namoči u mlijeko i slaže u dobro namazanu i posipanu tepsiju.Svaki se red posipa grožđicama, a može se dodati oraha, zatim prelije zaslađenim vrhnjem u koje se razmuti nekoliko jaja. Tako se slaže u tepsiju, dok nije puna.

Na gornji sloj stavi se dosta maslaca rastrganog u grudice i peče 1/2 sata u pećnici ili kuha u pari. Gotovo se prelije mliječnim ili vinskim preljevom ili voćnim sokom.

5. Palačinke

Sastojci:

  • 2 cijela jaja
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 mala žlica ulja
  • 1 mala žlica soli
  • 1 litra brašna
  • 1 i 1/2 litre mlijeka

Postupak:

Sve se pomiješa i dobro istuče. U tavi se ugrije mast i ulije kutljača tijesta, koje ispečemo s obje strane. Pečene se mogu puniti nadjevom od sira ili premažu pekmezom i zamotaju kao savijača ili se slože kao rubac. Napunjene slažu se u tepsiju ili zdjelu, preliju vrhnjem i na nekoliko časaka metnu u pećnicu.

Ovo tijesto, samo bez šećera, može se upotrijebiti kao dodatak juhama. Meso, povrće i kruh mogu se umočiti u ovo tijesto i na masti pržiti.

6. Fanjci (ružice)

Sastojci:

  • 4 žumanca
  • 3 velike žlice vrhnja
  • 2 velike žlice sitnog šećera
  • 3 velike žlice bijelog vina
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/2 litre finog brašna

Postupak:

Sve se, osim brašna, dobro izmiješa, a onda se zamijesi s brašnom i ostavi da stoji 1/2 sata. Zatim se tanko izvalja, izreže kotačićem ili raznim oblicima, ispreplete i peče na vrućoj masti. Pečene se posipa šećerom i cimetom.

7. Buhtli ili saće

Sastojci: 1 litra finog brašna 3 dl mlijeka 3 velike žlice masti ili maslaca 3 velike žlice šećera 1 mala žlica soli 2 jajeta 2 dkg germe rastopljene u 1/2 dl mlijeka

Postupak:

Načini tijesto u zdjeli i tuci ga, dok se ne odlupi od ruke. Onda stavi tijesto na dasku posipanu brašnom, izvaljaj ga na prst debelo, izreži ga na četverokute, metni u sredinu svakog 1/4 male žlice pekmeza ili drugog nadjeva, zavij sa svih strana i naslaži redom u pomazanu tepsiju.

Namaži ih sa strane, da se jedan uz drugi ne prilijepe i pusti ih još 1 sat na toplom mjestu. Onda ih peci u pećnici 3/4 sata kod umjerene vatre. Kada se ispeku, izvadi ih na dasku, rastavi ih oprezno, složi na zdjelu i posipaj ih sitnim šećerom.

Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse
Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse

8. Bavarski uštipci

Načini tijesto kao za buhtle. Kad se uzdiglo, izvaljaj ga na 1/2 prsta debelo, izreži okruglim oblikom i pusti dizati. Prije nego li se metnu u mast, prstom se udubi sredina i tom stranom položi u mast, a kad porumene, okreni ih da pocrvene i s druge strane. Kad su pečeni, puni se udubina pekmezom i pošećeri.

9. Makovnica

Sastojci:

  • 2 dl samljevenog maka
  • 4 dl kukuruznog brašna
  • 2 dl kristalnog šećera
  • 1/2 litre mlijeka
  • 1 velika žlica sode bikarbone ili 1 omot pecilnog praha

Postupak:

Sve skupa brzo izmiješati, a onda uliti u tepsiju koju smo prije toga zamastili i posipali kukuruznim brašnom. Peći 1/2 sata kraj dobre vatre. Hladno narezati.

10. Paprenjaci

Sastojci:

  • 1 i 1/4 litre brašna
  • 1 šalica masti (2 i 1/2 dl)
  • 3/4 litre samljevenih oraha
  • 2 i 1/2 dl sitnog šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanca
  • 2 do 3 velike žlice meda
  • soli, sitnog papra, klinčića i cimeta (od svakoga 1/2 male žlice)

Postupak: 

Sve zajedno promiješaj, na dasci zamijesi glatko tijesto i pusti ga 1 sat stajati na hladnom mjestu. Onda ga razvaljaj na prst debelo, napravi razne oblike kalupa za paprenjake, položi ih u tepsiju, namaži svaki kolačić rastučenim jajetom i peci kod dobre vatre.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Pokretanje videa...

01:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...