Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom

Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom
1

Poigrajte se okusom kave dok pripremate neko jelo, budite kreativni i otkrit ćete nešto prefino za pojesti, nešto u čemu će uživati svi okusni pupoljci u vašim ustima i poželjet ćete još

Jeste li ikada kušali pačja prsa sa suhim šljivama i espressom ili ribu u umaku od kave? Ako niste, sada imate priliku ugodno iznenaditi svoje nepce jer vam donosimo nekoliko odličnih recepata u koje, sve od reda, ide i kava. Od finih slatkih delicija do slanih jela i jedinstvenih napitaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Keksi s kavom i bademima

Sastojci:

  • 2 žlice jake kave
  • 15 dag margarina
  • 15 dag šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 30 dag brašna
  • 6 dag badema u listićima
  • naribana korica od polovice limuna
Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse
Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse

Priprema:

Izradite omekšani margarin sa šećerom, kavom i limunovom koricom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesom napunite špricu za oblikovanje kolača - oblik zvijezde i pravite kekse direktno na zamašćenom protvanu. Neka razmak između keksića bude oko pet centimetara.

Ukrasite ih listićima badema i pecite 12 do 15 minuta na temperaturi od 180º C. Gotove kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade pa poslužite.

Glazirane jabuke s espressom

Sastojci:

  • 4 cijele oguljene kisele jabuke
  • 1/4 čaše soka jabuke
  • 1/4 šalice meda
  • 3 žlice maslaca
  • 1/4 šalice espressa
  • 3 žlice gustog tučenog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom to ubacite u  pećnicu zagrijanu na 180º C i pecite 50 minuta.

Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.

Pizza od starog kruha: Odlična ideja za brzinsku finu večeru
Pizza od starog kruha: Odlična ideja za brzinsku finu večeru

Fratar s endivijom i umakom od kave

Sastojci:

  • 4 odreska ribe fratar
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 stručak lista celera
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1/2 dl bijelog vina
  • 1 glavica salate endivije
  • 1 mala žlica granula instant kave
  • 70 gr maslaca
  • 10 dag kozica

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa stavite u tavu i prelijte maslinovim uljem. Dodajte oprane odreske ribe, zalijte bijelim vinom i vodom - tako da začinsko bilje prekrije pa kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Ribu izvadite, a umak nastavite kuhati dok se količina ne prepolovi. Potom u to dodajte instant kavu otopljenu u malo vode. Posolite i popaprite. 

Odreske fratra pirjajte s obje strane u 50 grama otopljenog maslaca, a kada poprimi zlatasto-žutu boju, zapecite još pet minuta u pećnici na 175° C u ostatku masnoće. Kozice prokuhajte dvije minute u proključaloj slanoj vodi, osušite na krpi i kratko prepržite na ostatku maslaca.

Odreske servirajte prelivene umakom od povrća i kave. Ukrasite prilogom od 3 do 4 lista endivije te na svaki list stavite nekoliko prženih kozica.

Pačja prsa sa suhim šljivama i espressom

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 sitno skosana luka
  • 4 komada očišćenih pačjih prsa
  • 2 male žlice majčine dušice
  • 1 čaša vina porto
  • 1/2 šalice espresso kave
  • 1/2 čaše soka od šljive
  • 12 cijelih suhih šljiva bez koštica
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršinovog lista
  • sol
  • svježe samljeveni papar

Priprema:

Otopite maslac s maslinovim uljem i na tome pirjajte luk oko pet minuta, dok ne postane mekan i zlatno žut. Na to dodajte pačja prsa i nastavite pirjati dok meso sa svake strane ne poprimi svjetlo smeđu boju. Maknite s vatre i stavite u stranu.

U drugoj posudi pomiješajte sve preostale sastojke osim peršina pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Sadržaj istresite u posudu s pačjim prsima i lagano pirjajte 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.

Izvadite komade mesa, izrežite na tanke ploške i rasporedite na zagrijane tanjure. Pospite peršinom i servirajte sa toplim umakom. 

Kozačka kava

Sastojci:

  • 1,5 dl crnog vina
  • žlica šećera
  • 2 žličice kave
  • 2 komadića cimetove korice
  • 2 čašice votke

Priprema:

Staviti na štednjak 1,5 dl vode sa šećerom i cimetom, a kada proključa, dodajte kavu. Na kraju dodajte vino i dobro zagrijte. Ulijte kroz cjedilo u zagrijane vatrostalne čaše i dolijte votku. Ovaj napitak zagrijat će vas tijekom hladnih dana.

*Prvih pet recepta preuzeto je sa portala kava.hr

Japanske palačinke: Takve još niste kušali, a fantastične su
Japanske palačinke: Takve još niste kušali, a fantastične su

Cheesecake s kavom

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica instant kave
  • 1 žlica vode
  • 200 g mljevenih keksa
  • 200 g mliječne čokolade
  • 500 g krem sira
  • 400 g kondenziranog mlijeka
  • 250 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte kavu i vodu, smrvite kekse pa dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte pa ulijte u kalup koji ste ranije premazali maslacem. Stavite u hladnjak i držite na hladnom oko pola sata.

Potom otopite čokoladu i ostavite da odstoji pet minuta. Za to vrijeme pomiješate sir, kondenzirano mlijeko i vrhnje dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte čokoladu i kavu.

Izvadite kalup sa podlogom iz hladnjaka i na to stavite kremu. Kao dekoraciju dodajte tučeno vrhnje, njime premažite kolač, a na kraju sve dodatno ukrasite čokoladnim mrvicama, piše gastro.hr.

Pečena svinjetina u umaku od kave

Priprema: Pomiješajte malu šalicu jake kuhane kave, 80 g maslaca, žlicu senfa, žlicu limunova soka i žlicu šećera pa stavite na laganu vatru da se maslac otopi i sastojci povežu.

Jednim dijelom umaka premažite svinjsku pečenku i pecite oko dva do tri sata na 160 stupnjeva, a ostatak poslužite uz gotovo pečenje.

Fileti ribe s aromatičnom koricom

Priprema: Filete ribe posolite i popaprite. Pripremite marinadu od sitno mljevene kave, origana, češnjaka, paprike, đumbira, sjemenki gorušice, smeđeg šećera i čilija. Namažite svaki filet debelim slojem marinade i to po strani gdje nema kože. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Filete posložite u tavu na ugrijano ulje, na stranu gdje je marinada i pecite nekoliko minuta kako bi se stvorila lijepa korica. Zatim filet okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko minuta, prenosi brzoifino.hr

512043528

Odlično se slaže sa puno začina

Kava se fantastično slaže i nadopunjava sa vanilijom, cimetom, curryjem, kardamomom, klinčićem, pimentom, muškatnim oraščićem, đumbirom, paprom, češnjakom i sa soli.

Kava tijekom pripreme jela potiče karameliziranje, pomaže u stvaranju arome i daje jelu lagani okus prženog. Ako kavu dodate bilju i začinima, djelovat će kao pojačivač okusa. Odlično se slaže sa mesom na žaru jer i njemu prirodno pojačava okus, poboljšava i mnoge marinade kao i umake.

Vrhunski chefovi znaju dodati malo kave u umak bolognese, kažu da daje fantastičnu aromu jer pojačava slatkasti okus rajčice u njemu.

Stoga, poigrajte se okusom kave dok pripremate neko jelo, budite kreativni i možda otkrijete nešto fantastično za pojesti, nešto u čemu će uživati svi okusni pupoljci u vašim ustima, i poželjet ćete još.

Burek od krumpira i junetine: Jelo koje nikoga ne razočarava
Burek od krumpira i junetine: Jelo koje nikoga ne razočarava

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18