Donosimo i recepte za okruglice od kiselog zelja, jufku od masne kokoši, ćoravi i vrtlarski paprikaš, popečke, prežganu juhu te onu od kukuruza i slanine, a saznat ćete i kako napraviti bugarski krumpir
10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
Izdvojili smo deset tradicionalnih recepata za jela koja se u našim krajevima jedu i danas pa imate priliku usporediti svoje recepte sa onima naših baka. Radi se o knjizi 'Knjiga za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari.
Bila je namijenjena mladim ženama kako bi postale 'uzorne domaćice'. Osim recepata u njoj se nalazi mnoštvo savjeta za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima...
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Između ostalog tu je i savjet kada treba jesti:
'Nauka kaže ovako: ne jedi dok se želudac nije ispraznio. Tko jede na pun želudac, taj će ga prije ili kasnije pretovariti. Preopterećen želudac neće moći izdržati toliki teret i tako nastaju katari želuca, proširenje i drugi poremećaji. Zato je potreban red u hrani - red u hrani, zdravlje brani. Razuman čovjek uzima hranu u redovitim obrocima.'
Recepte donosimo riječima kako su napisani u knjizi.
1. Okruglice od kiselog zelja
Uzmi oko 1/2 kile brašna, 3 jaja, malo masti i soli, dodaj koliko treba vode i zamijesi tijesto. U ovo tijesto dodaj 4 velike žlice sitno isjeckane slanine - najbolje je da se slanina isiječe u sasvim male kockice - a zatim dodaj pola kile sitno isjeckanog kiselog zelja. Kada je sve jednolično umiješano, zapraši ruke brašnom i načini okruglice.
U lonac stavi dosta vode, posoli je, a kada zavri pusti u nju okruglice koje se kuhaju dok ne isplivaju na površinu. Okruglice se mogu preliti vrelom masti sa zaprženim mrvicama.
2. Vrtlarski paprikaš
Sastojci: 1/2 svinjetine (od trbuha, rebara ili glave), 5 velikih žlica masti, 3 glavice luka, 1 glavica kelja, 1/4 litre vrganja na listiće izrezanih, 5 korijena peršina, 1/4 litre izrezanih mahuna, 10 krumpira, 1 mala glavica zelja, 2 velike žlice soli, 1 litra vode
Postupak:
U šerpenji prži luk svijetložuto. Povrće očisti, izreži na listiće ili rezance, posoli, metni na luk, a na povrće metni meso. Dolij vodu, pokrij posudu i pirjaj dva sata vrlo polagano. Nemoj maknuti poklopac. Katkada možeš potresti posudu, a da je ne otkriješ.
3. Jufka
Sastojci: 1 masna kokoš, 3 litre hladne vode, 2 velike žlice soli, 1 tanjur krpica (načinjenih nekoliko dana prije)
Postupak:
Pristavi kokoš u hladnu slanu vodu i kuhaj je dok ne bude jako mekana. Izvadi je iz juhe, metni na tepsiju, a okolo metni krpice od tijesta, koje si nekoliko dana prije pravila i potpuno posušila. Zatim dolij svu juhu, peci je u pećnici dok ne bude kokoš prhko ispečena, a krpice ne upiju svu juhu.
4. Sarma od kiselog zelja
Sastojci:
3 glavice kiselog zelja
Nadjev za sarmu: 1/2 kg isjeckane govedine, 1/2 kg isjeckane svinjetine, 4 velike žlice u sitne kocke izrezane suhe slanine, 2 velike žlice masti, 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći), 1 cijelo jaje, 1 velika žlica soli, 1/2 velike žlice papra, 6 velikih žlica riže
Zapržak: 5 velikih žlica masti, 3 velike žlice brašna, 1 velika žlica paprike, 2 do 3 litre juhe od suhog mesa ili vode 1 litra izrezanog kiselog zelja, 2 velike žlice soli
Postupak:
Sve što je navedeno pod 'Nadjev za sarmu' treba u zdjeli dobro izmiješati. Od svake glavice zelja listovi se skinu i malo porežu rebra, da budu tanja, a da se ne ozlijedi list. Metni list kiselog zelja na dlan, a na list jednu žlicu ovog nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži bilu, primi i zamotaj nadjev. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi svijetli zapržak, zalij ga vodom ili juhom, dodaj izrezano zelje, posoli, prokuhaj, složi sarme na vrh zelja, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je zelje prekiselo, metni 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš sirutke, dodaj je umjesto vode.
5. Prežgana juha
Sastojci: 6 velikih žlica masti, 8 velikih žlica brašna, 1 mala žlica kumina, 2 litre kipuće vode, 1 litra hladne vode, 3 velike žlice soli
Postupak:
Načini tamnosmeđi zapržak, dodaj kumin i 2 puta promiješaj. Onda dodaj hladnu vodu, dobro promiješaj da ne bude grudica, zatim dodaj posoljenu kipuću vodu i dobro prokuhaj 1/2 sata. Možeš ukuhati tanko izrezanu srijemsku kobasicu i dodati prženi domaći kruh namazan češnjakom.
Prženi kruh sa češnjakom: Kruh se izreže na tanke odreske. Svaki odrezak namaže češnjakom, izreže na kockice i stavi na tepsiju. Zatim se doda 2 do 3 velike žlice masti i peče u pećnici, dok ne budu kockice krhke i rumene.
6. Kukuruzna juha sa slaninom
Sastojci: 1/2 litre oguljenog u sitne kocke izrezanog sirovog krumpira, 1 i 1/2 litre hladne vode (ili juha od suhog mesa ili kožica i kosti od suhog mesa), 5 velikih žlica slanine na sitne kocke izrezane i malo prepržene, 1 i 1/2 litre kiselog mlijeka, 5 velikih žlica kukuruznog brašna, 2 velike žlice soli
Postupak:
Krumpir pristavi u hladnoj vodi i kuhaj ga da bude mekan. Možeš mu dodati i preostale kožice od slanine. Onda dodaj prženu slaninu zajedno sa mašću. Kukuruzno brašno dobro prokrkljaj (razmuti) sa kiselim mlijekom, dodaj ga juhi, posoli, dobro promiješaj i kuhaj još 1/2 sata.
7. Bugarski krumpir
Sastojci: 4 litre oguljenog i raščetvorenog krumpira, 2 litre vruće vode, 2 velike žlice soli, 6 velikih žlica masti, 6 režnjića zgnječenog češnjaka, 2 velike žlice sitno isjeckanog zelenog peršina
Postupak:
Krumpir skuhaj mekano u slanoj vodi, ocijedi ga i metni na vruću mast. Zgnječi ga i miješaj da je dobro pirjan. Onda dodaj sitno zgnječeni češnjak, papar, i zeleni peršin, dobro promiješaj i odmah posluži.
8. Ćoravi paprikaš
Sastojci: 10 velikih žlica masti, 4 velike glavice na listiće izrezanog luka, 1 velika žlica crvene paprike, 3 litre na 4 do 6 dijelova razrezanog krumpira, 2 velike žlice soli, 2 litre kipuće vode
Postupak:
Luk se prži na masti dok ne požuti, onda se doda paprika i krumpir, posoli, dobro miješa i prži 1/4 sata. Zatim se dolije voda i kuha polagano na umjerenoj vatri, dok krumpir ne bude mekan, Krumpir se ne smije raskašiti, već mora ostati čitav. Po ukusu možeš dodati koju zelenu papriku i vrhnje.
9. Fileki (tripice) s rajčicama
Sastojci: 2 kg fileka, 4 velike žlice slanine (suhe), 4 velike žlice ulja, 1 glavica sitno izrezanog luka, 2 do 3 ražnjića češnjaka, 4 velike žlice mrvica od kruha, 1 velika žlica isjeckanog zelenog peršina, 2 litre čorbe od rajčica, 2 velike žlice soli
Postupak:
Fileki se posipaju kukuruznim brašnom i dobro gnječe i ribaju, zatim se vrlo temeljito operu. Nakon toga se odstrane sve tamne pjege, izrežu na velike komade i pristave u hladnu vodu kojoj se doda - velika žlica octa. Kad voda dobro zakipi, baci se i dolije svježa hladna voda. To se opetuje 4 puta.
Zatim se u petoj vodi kuhaju fileki dok ne budu tako mekani da ih se prsima može rastrgati. Tada ih se izvadi i izreže na tanke rezance. Slanina se rastopi, doda ulje i luk. Kad je luk malo požutio, dodaju se mrvice i prži dok luk ne požuti. Onda se doda češnjak i peršin, 3 puta dobro promiješa, dolije juha od rajčica, fileki, sol i još se 1/4 sata dobro prokuha. Doda se slani krumpir ili kukuruzni žganci (palenta).
10. Polpete
Sastojci: 1 kg sjeckane govedine, 1 glavica isjeckanog luka, 3 velike žlice masti, 1 velika žlica soli, 1 jaje, 2 u mlijeku razmočene, iscijeđene žemičke, 1/2 velike žlice papra
Postupak:
Isjeckano meso i sve ostalo miješa se u zdjeli najmanje 1/2 sata. Na dasku se metne nešto brašna. Od mješavine mesa načine se valjušci, koji se ispeku na vrućoj masti, da budu sa obadvije strane rumeni. Dodati se mogu razne vrste variva ili salate, ili se može politi umakom od rajčica. Meso može biti i miješano: svinjetina i govedina ili prsa od tovljene guske.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...