Kemijski proces učinit će medvjedića većim, ali će mu, nažalost uništiti i razvodniti okus
Od malog napravi veliki gumeni bombon
Odrasli uvijek govore da se ne smije igrati s hranom, no kako ćemo onda išta naučiti. Ovaj pokus uči nas osmozi. Zbog nje se gumeni medvjedići mogu poduplati stavite li ih u običnu vodu. Pokušajte ih ostaviti nekoliko sati, pogledajte što se dogodilo, a onda ih ostavite još dva do tri dana. Medvjedići će upiti vodu, koja će ispuniti šupljine, i oni će narasti. Nažalost, time im se gubi aroma pa neće biti baš ukusni. Gumeni bomboni svoj život počinju kao topla tekuća smjesa šećera, arome, želatine i vode. Kako se smjesa hladi, a voda izvlači, oni se stvrdnu i postanu gumeni. No ne izvuče se sva voda jer bi bomboni bili tvrdi i nimalo “žvakavi”. Kad ih se stavi u vodu (otapalo), zbog osmoze se molekule vode gibaju u medvjediću, jer je u njima manja koncentracija vode, kako bi se izjednačile. Ne brinite ako vam osmoza nije potpuno jasna. Učit ćete o njoj na kemiji kad budete stariji. Do tada promatrajte što se događa.
Ne reagiraju svi isto
Različite vrste gumenih bombona drugačije će se ponašati kad ih stavite u vodu. Pokušajte ovaj pokus izvesti i s kiselim crvićima, trešnjama te drugim oblicima. Nema u svima jednako šećera, dodataka i iste vrste želatine, pa ako s jednima pokus ne uspije, pokušajte ponovno s drugima. Neuspjeli pokus uvijek možete pojesti.