Obavijesti

Tech

Komentari 3

Isprobali smo Huawei Watch GT5 Pro: Fantastičan modni dodatak pazi na vaše zdravlje

Isprobali smo Huawei Watch GT5 Pro: Fantastičan modni dodatak pazi na vaše zdravlje
7

Titanij, čelik, keramika... vrhunski materijali značajka su i nove GT5 serije Huaweijevih satova, koji sada još preciznije bilježi vaše aktivnosti, ali i zdravlje uz pomoć mjerenja EKG-a, praćenja tijekom sna

VIDEO

Huawei je nedavno predstavio GT5 seriju satova, a s njom je stigla i Pro linija, kojom nastavljaju prošlogodišnju modnu filozofiju s vrhunskim materijalima i izgledom te naprednim tehnologijama.

Dizajn i izrada

Jedna od prvih stvari koja upada u oči kod Huawei Watch GT5 Pro je njegov elegantan dizajn. Nastavljaju dizajnersku filozofiju s prošlogodišnjih modela, a sada je osmerokutni dizajn još više izražen. Rubovi su oštriji i sat ima svoj stil. Osobno više preferiram okrugla, kućišta, ali testirani u sivo/crnoj varijanti izgleda iznimno atraktivno. Iako, od svih modela iz GT5 serije, najbolji dojam mi je ostavio Watch GT5 u plavoj varijanti koji je drugačiji od ostalih. Tu su još i varijante od čelika u GT5 modelima te kao pravi komad nakita, GT5 Pro od 42 mm s bijelom keramikom, očito namijenjen ženama. Testirani model imao je kućište od legure titanija i na ruci djeluje iznimno moćno i ozbiljno. Ovakva crna varijanta prilično je univerzalna, ali sa gomilom ‘maski’ možete mu dodati ekstra karakter.

24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak
24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak

Na testiranom modelu dizajnirali su “neprekinuti” spoj originalnog remena s kućištem, odnosno remen se lagano širi i stapa s kućištem. Huawei je tu ugradio i odličan novi mehanizam za brzo otpuštanje remena kako bi ga jednostavno promijenili, ako želite drugačiji stil. Lako možete staviti i neki zamjenski standardni 22 mm remen, ali zbog samog spoja remena i kućišta neće izgledati tako elegantno, iako će sigurno uskoro biti i gomila adekvatno dizajniranih zamjenskih narukvica. Testirani sat od titanija težak je 53 grama (bez remena) i pet grama je teži od čelične varijante na GT5, ali bez obzira na aktivnost, sat ne djeluje zamorno ili teško dok ga nosite, a čak je i u redu dok spavate s njim na ruci.

Huawei lansirao novu seriju Watch GT satova: Dostupni u prodaji uz atraktivan poklon
Huawei lansirao novu seriju Watch GT satova: Dostupni u prodaji uz atraktivan poklon

S desne strane nalazi se kotačić koji vam omogućuje navigaciju i zumiranje među aplikacije, a ispod je tipka za pokretanje vježbanja ili neke druge radnje, poput aktiviranja EKG-a. Kako se radi o Pro modelu, mislim da bi bilo odlično da je Huawei na njemu dodao još jednu tipku s lijeve strane za neku drugu radnju, ali i kako bi ga snažnije razlikovali od običnih GT uređaja. 

Dokaz kvaliteti izrade je i njegova izdržljivost, odnosno otpornost do 5 ATM, no Huawei ističe da sat podržava slobodno ronjenje na dubinama do 40 metara (IP69K)

Ekran

Zaslon od 1,43 inča AMOLED tehnologije prikazuje sliku rezolucije 466x466 piksela (326ppi)  i pruža živopisne boje i odličnu čitljivost na otvorenom i na sunčanom vremenu. Sat automatski kalibrira svjetlinu, no to je opcija koju možete isključiti, ako želite da uvijek prikazuje najsjajniju moguću sliku. Zvučnik ugrađen u sat nalazi se na desnoj strani i može poslužiti da slušate glazbu preko njega, no češće ćete se ipak javljati na pozive sa telefona i to radi dovoljno dobro, odnosno jasno.

Softver i korisničko iskustvo

GT5 Pro koristi HarmonyOS, Huaweijev vlastiti operativni sustav, koji se sa mobitelom uparuje kroz Huawei Health aplikaciju, a nju možete koristiti normalno na iOS ili Android uređajima (kroz App Gallery). Imate li Samsung mobitel, Huawei Health ćete naći i na Galaxy Store trgovini. Sama instalacija je brza i jednostavna, a nakon što satu date potrebne dozvole spremni ste za korištenje.

OS na satu je sada dobio blage dorade u samom sučelju, dojam mi je da neke stvari djeluju preglednije i jasnije, a i animacije su uglađenije. No najbolji dodatak je tipkovnica. To napokon znači da na poruke u WhatsAppu ili drugim aplikacijama ne morate odgovarati samo sa predefiniranim odgovorima, već i napisati konkretnu poruku. Istina, tipkovnica je minijaturna, ali ako ste u situaciji gdje vam nije jednostavno tipkati na mobitelu, poslužit će. Sučelje je dobilo opciju i za snimanje zaslona, a tu je i odlična navigacija na satu kroz Petal maps. 

Podaci otkrili: Huawei na tronu nosivih gadgeta, a doznajemo što će sve otkriti u Barceloni
Podaci otkrili: Huawei na tronu nosivih gadgeta, a doznajemo što će sve otkriti u Barceloni

I dalje je tu prilično malo dodatnih aplikacija, no njihov broj se povećava, iako tijekom svog korištenja sata nisam imao osjećaj da mi nešto nedostaje. Sve notifikacije i aktivnosti uredno prati, mogu upravljati glazbom i javiti se na telefon, to su, barem meni, neke i najznačajnije stavke. 

Huawei Health aplikacija i praćenje aktivnosti njegova je jaka snaga i glavne novosti su novi TruSense sustav koji omogućuje preciznije praćenje zdravlja i kondicije, a Huawei je u sat ugradio i novi sustav pozicioniranja koji su nazvali po suncokretima. Poanta je u tome da sada mogu prepoznati točan nagib ruke, ovisno o aktivnostima ili sportu kojim se bavite, a to im omogućuje puno preciznije prepoznavanje rute i iscrtavanje udaljenosti. Ovo su podaci koji će vjerojatno imati dugoročniji pozitivni učinak na vašem vježbanju. U sat sada možete ubaciti rute, a novo je i podrška za više od 15.000 golf terena diljem svijeta, ako je to vaš tip aktivnosti. Dat će vam 3D prikaz terena, mjeriti udaljenost do rupe i nuditi gomilu drugih važnih podataka, poput visine terena, brzine vjetra… Za druge aktivnosti, tu je više od 100 raznih modova vježbanja, a novost je i Huawei Health+. Radi se o pretplatnom modelu s premium tečajevima, poput vježbi s Pamelom Reif, ali i svjesnom meditacijom, vježbama disanja ili glazbom koja pomaže pri spavanju. 

Sama Health aplikacija jasno i pregledno pokazuje te podatke, no bilo bi puno korisnije kad bi na tom prvom ekranu dobili nekakav jasniji pokazatelj tih mjerenja, odnosno neki dublji kontekst, a ne samo prikaz aktualnog podatka.

Trajanje baterije

Jedan od najsnažnijih aduta Huaweijevih GT satova impresivno je trajanje baterije. Ovaj sat smo testirali proteklih dana, od predstavljanja u Barceloni i još mu se baterija nije ispraznila. GT5 Pro može izdržati do 14 dana na jednom punjenju, a ovisno o tome kako koristite sat, to se može spustiti i na nekih pet dana, ako imate stalno uključen ekran (AOD).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Optika, savršen Wi-Fi, ali i niz nevidljivih rješenja: Ovako je A1 opremio novi kamp na Pagu
FUTURISTIČKI ODMOR

Optika, savršen Wi-Fi, ali i niz nevidljivih rješenja: Ovako je A1 opremio novi kamp na Pagu

ICT Tim u A1 kompaniji ove godine bi trebao premašiti 100 ljudi, a rješenja koja su razvili za Avalona Aminess kamp na Pagu dosad su najveći projekt u Hrvatskoj

FOTO Japanski Shinkansen slavi 60. rođendan. Superbrzi vlak ne kasni, nije imao nijednu žrtvu
JURI KAO METAK

FOTO Japanski Shinkansen slavi 60. rođendan. Superbrzi vlak ne kasni, nije imao nijednu žrtvu

Brzi vlakovi Shinkansen počeli su prometovati između Tokija i Osake 1. listopada 1964. i tako najavili novo doba putovanja željeznicom u Japanu
Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi
TREBA IMATI PLAN

Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi

Iako se metabolizam usporava, a emocionalna glad može uzrokovati kaos zbog hormonalnih promjena, prilagodba prehrane i fizičke aktivnosti može nam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine