Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Isprobajte recept za domaće buhtle koje će nestati u tren oka

Isprobajte recept za domaće buhtle koje će nestati u tren oka

Sastojci prije pripreme neka budu sobne temperature, a mlijeko toplo. Ovaj recept odličan je i za početnike koji se nisu još susreli s dizanim tijestom, ali i gastro majstore

Buhtle s čokoladom ili domaćim džemom u trenutku će dom ispuniti slatkim mirisom i sjećanjima na djetinjstvo. Buhtle su nam jedna od omiljenih slastica od dizanog tijesta, ne samo zato što su neodoljivo fine, nego ih je lako i pripremiti, piše Miss7 Gastro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi Zadranin Josip Tadić stvara jestiva umjetnička djela 01:06

Odlične su i za početnike koji se nisu još susreli s dizanim tijestom, ali i gastro majstore koji će buhtle pripremiti kao od šale. Najprije pripazite da su sve namirnice za buhtle sobne temperature, jedino mlijeko treba biti toplo kako bi lakše aktiviralo kvasac. Kad je u pitanju kvasac, uvijek je bolja opcija svježi, ali za buhtle će biti dobar i suhi. Aktivirajte ga u mlijeku i s malo šećera te dodajte glavnoj smjesi.

Jabuke u šlafroku kao bakine
Jabuke u šlafroku kao bakine

Dio mlijeka možete zamijeniti vrhnjem kako bi tijesto za buhtle bilo još mekše, a znat ćete da je savršeno zamiješano kad se prestane lijepiti za ruke. Tijesto u isto vrijeme treba biti meko, ali i elastično te glatko. Pripaziti treba i da ga ne biste predugo mijesili jer će se tad teže udvostručiti volumenom i biti kompaktnije. Buhtle napunite čokoladom ili džemom. Tradicionalno se buhtle pune domaćim džemom od šljiva, a odlične su i ako ih upotpunite džemom od marelice. Možete izabrati i čokoladno punjenje.

Recept za buhtle

Sastojci:

400 g brašna, 140 ml mlijeka, 80 g maslaca (40 + 40), 60 g šećera, 25 g svježeg kvasca ili jedan suhi, 2 jaja, vrećica vanilin šećera, 1 limun (korica), 1/2 žličice soli, džem ili čokoladni namaz po želji

10 super recepata s bundevom: Slaže se s kozicama, cimetom...
10 super recepata s bundevom: Slaže se s kozicama, cimetom...

Priprema:

Najprije pomiješajte toplo mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira 10-ak minuta. U veću posudu dodajte sve suhe sastojke - brašno, sol, šećer, koricu limuna i vanilin šećer. Promiješajte te zatim dodajte jaja, aktivirani kvasac i 40 g rastopljenog maslaca. Dobro umijesite glatko tijesto. Glatko i jednolično tijesto zatim stavite u nauljenu posudu. Pokrijte ga krpom i stavite u topli kutak doma te pričekajte da se udvostruči volumenom. Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izvažite. Gramažu tijesta podijelite s 12, toliko će svaka kuglica tijesta biti teška. Svaku od 12 kuglica pojedinačno rukama spljoštite i u sredinu stavite žlicu punjenja po izboru. Savijte krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisnite. Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje, s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno stavite na dno. Posložene buhtle ostavite da se dignu 20 minuta, a zatim ih premažite ostatkom otopljenog maslaca. Buhtle pecite oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok ne poprime zlatno-žutu boju. Jednom gotove, buhtle pustite neka se malo ohlade pa ih posipajte šećerom u prahu. Iako su najfinije za konzumaciju kad su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade. (missGastro)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Gordon Ramsay upozorava: Ovo nikad ne naručujte u restoranu
MOGU VAM PODVALITI

Gordon Ramsay upozorava: Ovo nikad ne naručujte u restoranu

Ako itko zna što se događa iza zatvorenih vrata kuhinja u restoranima, onda je to Gordon Ramsay. Zato bi bilo dobro poslušati ga kad je u pitanju jedno jelo koje nikako ne preporučuje