Obavijesti

News

Komentari 0

IDS: Borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju zapravo odgovorni

IDS: Borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju zapravo odgovorni

IDS u priopćenju ponavlja svoje stajalište da se time što je Ivan Turudić na čelu DORH-a "dodatno narušava povjerenje građana u temeljne institucije pravosuđa"

VIDEO

Iz IDS-a su u srijedu priopćili vezano za današnju saborsku rasprave o izvješću glavnog državnog odvjetnika o radu DORH-a za 2023., kako 'borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju odgovorni' i da hrvatski građani zaslužuju neovisno i nepristrano pravosuđe.

IDS-ova oba saborska zastupnika danas nisu prisutna na sjednici Hrvatskog sabora gdje glavni državni odvjetnik Ivan Turudić podnosi izvješće o radu državnih odvjetništava RH u 2023. pa su na tu temu objavili priopćenje. 

Naglasivši kako u borbi protiv korupcije DORH predstavlja važnu instituciju, kao i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji mu je na čelu, u IDS-u kažu kako bi 'upravo oni trebali biti predvodnici u borbi protiv korupcije, a ne predmet špekulacija o istoj'.

Odbor za pravosuđe primio je na znanje izvješće glavnog državnog odvjetnika Turudića
Odbor za pravosuđe primio je na znanje izvješće glavnog državnog odvjetnika Turudića

"Lex AP, curenje informacija iz istraga, nepoštivanje saborskih institucija, pokretanje tužbi protiv novinara, uz najduži štrajk službenika u novijoj hrvatskoj povijesti, samo je dio problema u hrvatskom pravosuđu kojeg je DORH važan dio", navodi IDS.

Dodaju kako prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska već deset godina stagnira, bez pomaka na bolje. 

Prema tim podacima, kažu iz IDS-a, otpornost hrvatskog pravosuđa na korupciju ostaje nepromijenjena, dok druge članice EU napreduju.

IDS u priopćenju ponavlja svoje stajalište da se time što je Ivan Turudić na čelu DORH-a "dodatno narušava povjerenje građana u temeljne institucije pravosuđa".

Habijan: Lobiranje je uobičajena praksa, nije isto što i korupcija
Habijan: Lobiranje je uobičajena praksa, nije isto što i korupcija

Podsjećaju kako je bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica 2021. rekao da je početna točka promjena u pravosuđu vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav.

"Postavljanjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika, koji već godinama nosi teret ozbiljnih sumnji u svoju objektivnost i nepristranost", tvrde u IDS-u, "Vlada je učinila upravo suprotno". 

Dodaju da se Zakonima moraju osnažiti antikorupcijske norme, dok institucijama treba ponuditi ljude koji svojim radom, osobnim i profesionalnim integritetom te odlukama mogu osnažiti povjerenje građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO