Obavijesti

News

Komentari 10

Habijan: Lobiranje je uobičajena praksa, nije isto što i korupcija

Habijan: Lobiranje je uobičajena praksa, nije isto što i korupcija

Postavili smo i samu definiciju riječi lobiranje, naznačili tko su lobisti, tko su korisnici, potpisali smo uvođenje registra lobista, sankcije za nepoštivanje normativnog okvira, istaknuo je ministar Habijan

VIDEO

Novi Zakon o lobiranju, prema Vladi, predstavlja korak naprijed u borbi protiv korupcije, dok dio oporbe smatra da je riječ o ispunjavanju međunarodnih zahtjeva bez stvarnih promjena. U emisiji U mreži Prvog, ministar Damir Habijan, zastupnica Dalija Orešković i lobist Natko Vlahović raspravljali su o njegovim potencijalima i ograničenjima.

Habijan je kazao kako od početka neovisnosti Hrvatske nismo imali normirano područje lobiranja i tako je, kako kaže, bačena sjena na uslugu koja je stvorila u javnosti privid da se pod tim uslugama podrazumijevaju radnje koje su protuzakonite ili koruptivne.

Novi zakon o lobiranju bit će još jedan ukras u zemlji janjetine
Novi zakon o lobiranju bit će još jedan ukras u zemlji janjetine

- Cilj Zakona o lobiranju je da se demistificira ova usluga i da bi se svela u normativni okvir. Lobiranje je djelatnost koja je u cijelom svijetu prihvatljiva, normalna i uobičajena. Postavili smo i samu definiciju riječi lobiranje, naznačili tko su lobisti, tko su korisnici, potpisali smo uvođenje registra lobista, sankcije za nepoštivanje normativnog okvira, istaknuo je.

Orešković smatra kako je potreban registar lobističkih aktivnosti, stoga što javnost mora imati uvid u to tko je lobirao kod koga i u koju svrhu i to u realnom vremenu zbog transparentnosti.

Zakon koji se dugo čekao: Nova pravila lobiranja od 1. listopada
Zakon koji se dugo čekao: Nova pravila lobiranja od 1. listopada

Dodala je kako bi ovaj Zakon trebao koristiti samim lobistima, a država je odredila da će im o trošku građana ustrojiti registar da se vidi tko je certificirani lobist, a tko nije. Smatra da bi to lobisti trebali napraviti o svom trošku.

Habijan je odbacio tvrdnju da HDZ ima presudu za koruptivno kazneno djelo.Habijan je kazao da dok se radio Zakon, surađivalo se i s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Ono je, kako kaže, apsolutno spremno za posao vođenja Registra lobista.

- Povjerenstvo će voditi Registar upotrebljavajući postojeće alate koje ima, kada govorimo o informatičkim rješenjima. U 2. kvartalu 2025. godine bit će uspostavljen pravi elektronički Registar, rekao je ministar.

Što se tiče godišnjeg izvješća lobista, u njemu među ostalim moraju izvijestiti i o logiranim osobama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO