Kušali smo pjenušce iz Slavonije, Istre, Primorja, Dalmacije i Plešivice kraj Jastrebarskog. Naš žiri je kao najboljeg odabrao pjenušac napravljen od graševine
Domaći, čarobni i ukusni: Koji hrvatski pjenušac odabrati?
Napravi vino, klasično u bačvi, pa ga napuni u bocu i pusti da još jednom provrije. Ostavi mjesecima, čak i godinama da zrije na vinskim kvascima. Potom ga pažljivo otvori. Ako je dio mjehurića iscurio, dotoči vinom ili likerom koji će dati slatkoću i arome, pa pusti da još odleži u podrumu. To je, ukratko i pojednostavljeno, klasična šampanjska metoda proizvodnje pjenušaca. Proces može trajati godinu dana, ali za one bolje traje tri, četiri, a kod najboljih šampanjaca čak i sedam ili više godina. Zato su skupi i zato im treba pristupati s poštovanjem.
Nikako ih ne mućkati i prolijevati nakon što čep izleti iz boce brzinom koja, ako je pjenušac zagrijan, može doseći i 100 kilometara na sat. Pjenušac se otvara nježno, da čep ostane u ruci, a mjehurići se sačuvaju i perlanjem ukrase čašu. Šest hrvatskih pjenušaca kušao je žiri 24sata sastavljen od ljudi koji se profesionalno ne bave vinima, ali u njima redovito uživaju. Izabrana su prirodna pjenušava vina iz svih krajeva Hrvatske koja se mogu kupiti u većim trgovačkim centrima ili internetskoj vinoteci Vrutka, dakle dostupna su svima.
Maximo Kutjevo: Pjenušac samo od graševine
Slastan, pun, jako dobrog i osvježavajućeg mirisa. Tako je kušač opisao pjenušac Maximo napravljen samo od graševine. Kutjevačke, naravno. Živo perlanje uzbuđuje nepce, uravnotežen, za svečane trenutke, dodao je drugi. Za posebne prigode, složila se i kušačica koju se posebno dojmila fina aroma jabuke. S četiri četvorke i peticom ovaj je pjenušac uvjerljivi pobjednik. Cijena: 79,98 kn. Ocjena: 4,2
Grabovac Proložac: Chardonnay, sivi pinot i sauvignon
Dobar okus ostaje u ustima, komentirala je kušačica prvi dalmatinski pjenušac napravljen kraj Imotskog otkad je Hrvatska neovisna. Tri su francuske sorte u Prološcu dale pravu bazu pa je jedan zadovoljni kušač kratko rekao kako je riječ o pravom pjenušcu, živahnom i snažnih aroma. Nije oduševio kušačicu koja mu je dala dvojku, ali dobio je i četiri četvorke. Cijena: 104,98 kn. Ocjena: 3,6
Poj Plešivica: Chardonnay, dva pinota i rizling
Miriši zamamno. Rado bih ga pio uz sir, rekli su o pjenušcu od francuskih sorti chardonnay, bijeli i sivi pinot te rajnskog rizlinga. Fin i nježan miris, mjehurići koji se ne osjećaju jako. Poput mirnog vina, dodala je kušačica. Miris blag, u ustima ostaje okus težine, rekao je kušač koji je pjenušcu podruma Mladina dao dvicu, a ostali su ga ocijenili s trojkom. Cijena: 48,98 kn. Ocjena: 2,8
Valomet Vrbnik: S Krka je, jasno da je od žlahtine
Dalo bi se nazdraviti, našalila se kušačica opisujući pjenušac od žlahtine iz Vrbnika na Krku te dodala da je fin, reskog mirisa i okusa. Zavodljiv miris, zove na gutljaj, dodala je njezina kolegica, a kolegi je on pravi izbor baš za novogodišnje veselice. Riječ je o istom vinu koje zrije i na dnu mora, no ovo je iz podruma pa je puno jeftinije. Pjenušac je dobio četiri trojke i dvojku. Cijena: 74,98 kn. Ocjena: 2,8
Misal Istra: Od čistog chardonnaya
Porečka vinarija Misal dr. Đordana Peršurića specijalizirana je za pjenušce. Ima ih šest, od raznih sorti, a ovaj je samo od chardonnaya. Kod njega su se ocjenjivači prilično razišli te mu dodijelili dvije četvorke i tri dvojke. Puna usta okusa, rekao je zadovoljniji kušač o ovom pjenušavom vinu, a manje zadovoljniji dodao kako se u okusu čudno miješaju kiseline. Cijena: 149,98 kn. Ocjena: 2,8
Classic Plešivica: Chardonnay baza, stare sorte začin
Solidno perlanje, ali aroma je slabo definirana i brzo nestaje, zamjerio je ocjenjivač pjenušcu Classic Brut nature plešivičke obitelji Tomac. Zreli pjenušac za koji je bazno vino sazrijevalo godinu dana, a na kvascima je u boci ležao još 30 mjeseci nije oduševio kušače. Ponajprije zbog izraženijih kiselina koje se, inače, kod pjenušavih vina posebno cijene. Trojka i četiri dvojke. Cijena: 138,98 kn. Ocjena: 2,2
* Test ‘naslijepo’ u ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u vino koji nisu znali čiji pjenušac kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno. Kupljeni su 3. prosinca u zagrebačkom Vrutku