Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom
Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu
Danas znamo iznenađujuće malo o tome kako su ljudi kuhali u davna vremena. Nasreću, nekoliko ukusnih recepata uspjelo je ostati zabilježeno, a upravo je to slučaj s Pullum Numidicumom (numidijskom piletinom), a riječ je o ukusnom i autentičnom rimskom receptu. Piletina je bila glavna namirnica rimske kuhinje, a jedan od najstarijih recepata antičke kuhinje upravo je ovo jelo od piletine s okusom papra i asafoetide. Inače, začin asafoetida bio je među starim Rimljanima toliko popularan da je njegova slika čak završila i na novčiću koji je bio izrazito vrijedan te su ga u antičko doba Rimljani pohranjivali u svoju državnu riznicu.
Iako taj začin i nije toliko čest u današnjim modernim kuhinjama, uspjeli smo ga pronaći za ovaj rimski recept, ali kao zamjenu možete koristiti i ružmarin. Vrijeme je da upoznate jedan od najstarijih recepata za piletinu!
Recept za Pullum Numidicum
Za numidijsku piletinu potrebno vam je:
• Jedno cijelo Međimursko pile (1,5 kilograma)
• Mljeveni papar
• začin asafoetida
Sastojci za umak:
• ½ žličice papra
• ½ žličice sjemenki kumina
• ½ žličice sjemenki korijandera
• Prstohvat začina asafoetida
• Prstohvat ružmarina
• 7 datulja
• Mljeveni lješnjaci
• Žlica crvenog vinskog octa
• 200 mililitara pilećeg temeljca
• Žlica meda
• 2 žličice maslinova ulja
• 2 žličice pšeničnog brašna (po potrebi za zgušnjavanje umaka)
Priprema:
Nakon što pripremite sve suhe i mokre sastojke, razrežite Međimursko pile. Dodajte piletinu u posudu i kuhajte 30 minuta. Izvadite piletinu te je procijedite, a potom je posložite u lim za pečenje. Začinite piletinu paprom i začinom asafoetida, stavite u pećnicu na 180°C i pecite 40 minuta ili dok ne bude pečeno.
U međuvremenu, dok je piletina u pećnici, počnite pripremati umak. U mužaru pomiješajte crni papar, kumin, sjemenke korijandera, asafoetidu i ružmarin. Dodajte nasjeckane datulje i lješnjake i sve stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte vinski ocat i med te ponovno izblendajte. Ubacite u umak i pileći temeljac te maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu u lonac da se kuha i po potrebi dodajte pšenično brašno za zgušnjavanje umaka.
Prilog uz Pullum Numidicum
Uz ovaj recept za piletinu možete poslužiti prilog po želji, a mi smo se odlučili za bob s kuminom (Conchicla Cum faba) i zapečeni krumpir s ružmarinom.
Sastojci za Conchicla Cum faba i pečeni krumpir s ružmarinom.
• 800 grama zamrznutog boba
• 1 kilogram krumpira
• Prstohvat sjemenki kumina
• Prstohvat sjemenki korijandera
• 100 mililitara pilećeg temeljca
• 80 mililitara bijelog vina
• Prstohvat crnog papra i soli
• Maslinovo ulje
• Svježi ružmarin
Priprema:
Kuhajte bob 7 minuta i zatim ga procijedite. U mužar stavite kumin, korijander i papar pa dodajte pileći temeljac i vino. Smjesu vratite u lonac s bobom i kuhajte još minutu na laganoj vatri dok se ne sjedine svi okusi. Za pripremu zapečenoga krumpira s ružmarinom prvo očistite krumpir i stavite ga kuhati 10 minuta u slanu vodu. Tako skuhani krumpir posložite u lim za pečenje i začinite ga svježim ružmarinom, paprom i prelijte ga maslinovim uljem. Krumpir pecite 20 minuta.
Kad je piletina pečena, posložite je na pladanj, prelijte prethodno napravljenim umakom i servirajte s krumpirom i bobom. S obzirom na to da smo za jelo koristili cijelo Međimursko pile, ovo je recept za 4 porcije, a koristite li više mesa, samo udvostručite ostale sastojke.
Uz ove slasne antičke okuse uživajte u svakom zalogaju i želimo vam dobar tek!