Obavijesti

Sport

Komentari 29

Životna priča Damira Martina: Kao dijete je prošao kroz logor, odlazi kao legendarni olimpijac

Životna priča Damira Martina: Kao dijete je prošao kroz logor, odlazi kao legendarni olimpijac
7

Damir Martin jedan je od najuspješnijih sportaša u hrvatskoj povijesti. Osvojio je tri olimpijske medalje, tri svjetske medalje i pet europskih. A kao dijete je prošao kroz muke rata

VIDEO

Prvoj trojci koji su ušli u finale skidam kapu, oni su drugi svijet. Jesu mlađi, ali neću se na to izvlačiti, izjavio je hrvatski veslač Damir Martin (36) nakon što je završio na šestom mjestu u polufinalnoj utrci u samcu. Nakon prvog dijela utrke Martin je držao drugo mjesto, ali je kroz cilj prošao kao posljednji s 23 sekunde (6:58.23) zaostatka za najbržim Oliverom Zeidlerom (6.35.77).

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Martin je nakon utrke u intervjuu za HRT sugerirao kako se bliži kraj karijere. Iako je istaknuo kako će konačnu odluku donijeti nakon Olimpijskih igara i odmora u Hrvatskoj, Martin tvrdi kako je dao sve od sebe u polufinalnoj utrci, a da to nije bilo dovoljno za prolaz. I to mu je teško palo i zato je razmišlja o kraju karijere.

A karijera mu je zaista legendarna, osvojio je čak tri olimpijska odličja (srebro u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016, bronca u Tokiju), tu su još dva svjetska zlata (2010. i 2013.) i bronca (2011.) i čak pet europskih medalja, od čega su dvije zlatne (2015. i 2016.) i tri srebrne (2010., 2012. i 2017.).

Jedan od najuspješnijih hrvatskih sportaša

Nema dvojbe, riječ je o jednom od najuspješnijih sportaša u hrvatskoj povijesti. Ali Martinov put do svjetskih odličja nije bio lagan, već je popločen napornim radom, trudom i žrtvom.

Martin je kao trogodišnjak 1991. godine prošao s majkom i bratom kroz vrlo težak ratni put. Rođeni Vukovarac imao je tri godine kada su počeli srpski napadi, otac Boris bio je branitelj, a mali Damir je s bratom Stanislavom i majkom Dubravkom završio u sabirnim logorima.

Tokio: Damir Martin plasirao se u finalnu utrku samaca

- Sedam dana nisam znao ništa o njima. Ni jesu li uopće preživjeli. Sva sreća da nisu saznali da sam hrvatski borac jer ih vjerojatno više ne bih vidio - ispričao je Damirov tata Boris u ranijem intervjuu za 24sata.

Austrijanci su pomogli njegovoj obitelji tijekom rata

Tada je Damir s bratom i majkom završio u vukovarskom Veleprometu, pa u Rumi i Novom Sadu, a nakon ispitivanja pustili su ih natrag u Hrvatsku.

Damir Martin ostao bez finala samca pa najavio: 'Mislim da je moja veslačka priča završena'
Damir Martin ostao bez finala samca pa najavio: 'Mislim da je moja veslačka priča  završena'

- Pokupili su nas u bolnici i bacili na kamion. Na deset kilometara od Vukovara nalazilo se kino, struja i voda. Mi smo ta tri mjeseca živjeli u podrumu bez vode i hrane. Djeci sam mogla dati samo D vitamine. Ja sam u ta tri mjeseca izgubila 16 kilograma - jednom se prilikom prisjetila mama Dubravka

Rowing - Men's Single Sculls - Medal Ceremony

Damir je s majkom i bratom došao u austrijski Tristach preko Crvenoga križa, a zatim u Garmisch, gdje je ponovno susreo oca Borisa. Martin je kao mali zato učio njemački jezik, a 1996. vratio se u Hrvatsku.

- Znam za to više po pričama, a ne po sjećanju. Čini mi se kao da sam gledao neki film, a ne proživio sve to. Ali još sam u kontaktu s Austrijancima koji su nas primili. Oni su naši spasitelji. Znamo koliko su nam tada pomogli, nećemo to nikad zaboraviti. I danas se čujemo s njima, čestitamo si rođendane, Božić i Uskrs - rekao je Damir.

Martinu je veslanje u krvi

Veslanje je za Martina bio logičan izbor. Djed je bio veslač, a tata Boris je bio svjetski veteranski prvak u dvojcu, četvercu i osmercu...

Damir Martin korak bliže novoj medalji: 'Štedio sam se u finišu'
Damir Martin korak bliže novoj medalji: 'Štedio sam se u finišu'

Što će biti nakon veslanja? Martin se oko toga ne brine. Obitelj mu je na prvom mjestu, stoga se nada mirnom životu nakon što okonča sportsku karijeru.

- Ja sam počeo veslati 2004. godine. Kažu da nakon pet-šest godina moraš promijeniti posao da ostaneš motiviran. Obitelj mi je jako važna, veselio bih me neki posao da u petak popodne  izađem gdje god, ostavim službeni telefon i odem za vikend negdje s obitelji - rekao je nakon polufinalne utrke u Parizu.

Što nakon veslanja?

Nema puno dilema, želi ostati uključen u sport.

- A volio bih sigurno raditi u sportu. Želim pomagati jer sam prošao sustav od kadeta, juniora, mlađih juniora, mlađih seniora, seniora, svjetskih prvenstava, europskih prvenstava, olimpijskih igara. Sigurno sustavu mogu pomoći sa svojim iskustvom - dodao je.

Tucak 'opleo' po hrani u Parizu, Damir Martin: Laže, donio sam mu pizzu i brinem se za njega
Tucak 'opleo' po hrani u Parizu, Damir Martin: Laže, donio sam mu pizzu i brinem se za njega

Martin se na Staru godinu 2018. vjenčao s Ivanom Cvetnić. U lipnju ove godine objavili su sretnu vijest i najavili prinovu, još jednu djevojčicu nakon što su 2021. dočekali prvu kćer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

Gattuso uoči Šibenika izbacio Pukštasa iz momčadi! Evo zašto
NOVI POTEZ TALIJANA

Gattuso uoči Šibenika izbacio Pukštasa iz momčadi! Evo zašto

Trener Splićana jednokratno je odlučio kazniti Pukštasa, kao što je to učinio ranije sa Sahitijem, Perišićem, Diallom, Dajakuom... Mladog Amerikanca nema u zapisniku protiv Šibenika

VIDEO Hajduk - Šibenik 4-0: Dragulj dao strašan gol, Rakitić prvijenac. Splićani preuzeli vrh
RAPSODIJA NA POLJUDU

VIDEO Hajduk - Šibenik 4-0: Dragulj dao strašan gol, Rakitić prvijenac. Splićani preuzeli vrh

U golijadu su se uključili i Kalik vrlo atraktivnim golom te Livaja, prvi strijelac lige sa sedam pogodaka. Hajduk je pred 21538 gledatelja preuzeo vodeću poziciju HNL-a, a Rijeka i Dinamo mu gledaju u leđa
Varaždin - Dinamo 0-1: 'Modri' se namučili za pobjedu, prvi gol Kolumbijca za važna tri boda
POBJEDA 'MODRIH'

Varaždin - Dinamo 0-1: 'Modri' se namučili za pobjedu, prvi gol Kolumbijca za važna tri boda

Jedini gol na utakmici pred 7313 gledatelja u Varaždinu zabio je Juan Cordoba u 35. minuti utakmice. Asistirao mu je Martin Baturina, koji se lijepo izborio za prostor, a Kolumbijac je pospremio glavom za prvijenac