Želite sačuvati taj okus kupine, šljive ili marelice? Skuhajte slasni džem, napravite slatko ili kompot. Delicije mogu potrajati mjesecima, a uz naše recepte naučite kako ih pripremiti
Zimnica s okusom ljeta: Sir od dunja, arancini, pekmez, sirup
Zimnica podrazumijeva spremanje slatke i slane hrane, a završetak ljeta odlično je vrijeme za pripremu slatkih delicija.
POGLEDAJTE VIDEO: Ljekovite ljetne namirnice
Pokretanje videa...
Mnogi će se ograničiti na pekmeze i džemove zaboravljajući da postoje i druge metode dugoročnog čuvanja hrane u obliku zimnice. Donosimo recepte koji će probuditi vašu maštu i potaknuti vas na stvaranje čarolije u kuhinji.
Jednostavni džem od slatkih marelica
Sastojci:
1 kg marelica, 1 kg šećera
Priprema:
Marelice operite, očistite od koštica i izrežite oštećene dijelove plodova. Pomiješajte ih sa šećerom i ostavite da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok.
Potom stavite na štednjak i kuhajte na jakoj vatri od 10 do 15 minuta stalno miješajući. Pri kraju kuhanja uklonite višak pjene. Gotovi džem ulijevajte u vruće i sterilizirane staklenke. Potom ih odmah dobro zatvorite i vratite u toplu ugašenu pećnicu te ondje ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene, spremajte ih na tamno i hladno mjesto.
Aromatičan pekmez od šljiva uz malo ruma
Sastojci:
2,5 kg zrelih šljiva, 25 dag šećera, pola žličice mljevenih klinčića, korica limuna, pola žličice cimeta, 2 dcl ruma
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica. U lonac složite red šljiva, red šećera, te kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad je većina tekućine isparila i smjesa postala gušća, dodajte cimet, klinčiće i limun. Pred kraj kuhanja dodajte rum te nastavite kuhati dok smjesa ne postane tamna i gusta.
Ukupno vrijeme kuhanja je od četiri do pet sati, uz stalno miješanje kako smjesa ne bi zagorjela. Kad ste skuhali pekmez, vrućeg ga prelijte u sterilizirane tople staklenke, zatvorite poklopcem te ih zatim vratite u toplu pećnicu kako bi se ondje ohladile. Prije svakog ulijevanja u sljedeću staklenku dobro promiješajte smjesu kako bi gustoća ostala ravnomjerna i jednaka u svim staklenkama.
Kompot od jabuka
Sastojci:
2 kg jabuka, 35 dag šećera, 0,5 l bijelog vina, 9 klinčića, 9 mahuna vanilije, 9 štapića cimeta i 9 komadića limunove korice
Priprema:
Jabuke izrezati na kocke. Prokuhati šećer, vino i vodu. Jabuke staviti u staklenke, dodati začine i preliti sirupom. Staklenke zatvoriti i stavite na lim za pečenje u koji ste nalili vodu. Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva i lim staviti na najnižu rešetku. Kad se u staklenkama pojave mjehurići, počinje kuhanje. Ostaviti staklenke u isključenoj pećnici pola sata i ohladiti.
Slatki sirup od kupina za okus ljeta usred zime
Sastojci:
1 kg kupina, 1 kg šećera
Priprema:
Kupine operite, zgnječite i stavite u veliku staklenku. Dodajte 200 g šećera i ostavite poklopljenu staklenku na hladnijem mjestu tijekom sljedeća dva do tri dana, dok kupine ne provriju. Potom ih procijedite kroz gazu i dodajte 800 g šećera, dobro promiješajte i stavite u posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira.
Vrući sirup izlijte u sterilizirane boce i začepite plutenim čepovima koje ste prethodno prokuhali. Ako želite sirup s manje šećera, započnite izradu po ovom receptu, no nakon što ste procijedili kupine, dodajte samo 300 g šećera i zagrijavajte sok miješajući te ga kuhajte pet minuta prije ulijevanja u boce i spremanja.
Slatko od svježih smokvi
Sastojci:
2 kg smokvi, 2 kg šećera, 2 dcl vode, 1 limun
Priprema:
U lonac staviti vodu i šećer te limun narezan na kolutove i zakuhati. Kad se smjesa zgusne kao sirup, dodati smokve koje ste oprali i probušili na nekoliko mjesta vilicom kako ne bi pukle tijekom kuhanja te dobro upile sirup. Kuhajte oko sat vremena dok kora ne omekša. Prekrijte lonac suhom kuhinjskom krpom i ostavite do sljedećeg dana, a potom prelijte u sterilizirane teglice. Čuvati na suhom i tamnome mjestu.
Sir od dunja, odnosno kitnkez ili konjtonata
Sastojci:
3 kg zrelih dunja, 3 - 4 jabuke, šećer, 1 -2 limuna te kristalni šećer za ukras na kraju
Priprema:
Očistite i prepolovite dunje, a manje ostavite cijele. Voće prelijte vodom tako da ga u cijelosti prekrije i kuhajte dok se ne raspadne. Iz lonca uklonite tvrde dijelove, a ostatak propasirajte. Izvažite smjesu pa joj dodajte istu količinu šećera i limunov sok te nastavite kuhati dok se ne stvrdne i ne odljepljuje s kuhače.
Dugoljasti lim obložite aluminijskom folijom te rasporedite smjesu i ostavite stajati 24 sata na toplom. Sir potom uvaljajte u šećer i ostavite još nekoliko dana da se suši na sobnoj temperaturi.
Domaći arancini ili slasni limuncini
Sastojci:
140 g korice limuna ili naranče narezane na trakice, 400 g šećera, 500 ml vode
Priprema:
Trakice naranče ili limuna kuhati pet minuta na srednjoj vatri, izliti vodu i još dvaput ponoviti postupak. Potom uliti 500 ml vode i 400 g šećera, kad zakipi dodati arancine i kuhati 20 minuta. Na pek papir posuti šećer, uvaljati arancine i pustiti najmanje dva sata da se suše. Spremiti u kutiju na suho mjesto.