Buka u pozadini, tlak u kabini i suh zrak koji udišemo tijekom leta umanjuju nam osjet slatkog i slanog za čak 30 posto, pa se zato čini da hrana koju jedemo ima drugačiji okus u avionu nego na tlu
Zašto hrana ima drugačiji okus u avionu - mijenja nam se osjet
Jeste li ikad pogledali kolica s pićima u zrakoplovu i uočili da sadrže mnogo soka od rajčice? On nije toliko uobičajen kao sok od jabuke ili naranče, a ipak ga puno ljudi pije tijekom leta, piše Businessinsider.
POGLEDAJTE VIDEO: Ogromni avion pretvorio je u hostel
Pokretanje videa...
Naime, osjet okusa se u zraku mijenja, a za to postoje biološki razlozi. Ako uzmete zalogaj neke hrane prije leta, vjerojatno znate kakvog je okusa. No kad ste u zraku, osjet okusa nije isti kao na tlu. Više faktora utječu na tu činjenicu te zajednički stvaraju ozračje u kojem vam je smanjen osjet mirisa, a on čini i velik dio u određivanju okusa.
Prisjetite se kad ste posljednji put imali prehladu. Sjećate li se kako ništa niste mogli namirisati, a hrana je bila bez okusa samo zato što vam je nos bio začepljen? Kad vam je osjet mirisa oslabljen, percepcija hrane se mijenja. Tako je i tijekom leta vaš nos sličan nosu koji imate kad ste prehlađeni, no uz manje sluzi.
Počnimo s kabinom u kojoj je zrak iznimno suh, više nego u nekim pustinjama. Suha kabina isušuje nosne kanaliće što znači da okusni pupoljci gube mogućnost osjeta. No to je samo dio priče,. Niski tlak u kabini također smanjuje razinu kisika u krvi, što znači da su svi vaši olfaktorni receptori, dakle dio živčanog sustava odgovoran za miris, manje osjetljivi i smanjuju vašu sposobnost njušenja.
No na osjetila ne utječe samo okoliš. Ne pomaže ni buka motora. Studija iz 2010. je istraživala utjecaj buke na okus tako što su ispitanike smjestili izvan simulatora kabine i u simulator kabine zrakoplova. Otkrili su da se osjet za slatku i slanu hranu smanjio za 30 posto dok su boravili u kabini.
A taj smanjeni osjet okusa zrakoplovnim ugostiteljima stvara velike probleme. Dodatno, kako pojava ne utječe na sve okuse podjednako, pa curry ili limunska trava u zraku postaju intenzivniji, dok cimet, đumbir ili češnjak blijede. Neki zato namjerno koriste prirodno snažne arome poput koncentrata i biljnih ulja kako bi smanjili potrebu za dodatnom soli u jelima.
A kakve veze sa svim tim ima sok od rajčice? On ima okus kojeg mnogi nazivaju "umami". To je jedna od pet kategorija okusa uz slatko, kiselo, slano i gorko. Studija iz 2015. je pokazala da je uz umami okusni fenomen u zrakoplovu onemogućen jer se umami ojačava u zraku.
Stoga, sljedeći put kad budete letjeli, kušajte sok od rajčice. I nemojte se uzrujati ako jelo nema okus kakvom ste se nadali. Kuhari se trude nadoknaditi nešto što se odvija pred vašim nosom, a o tome niste imali pojma.