Krastavac, baš kao dinja i lubenica brže će upiti vodu pa ih nemojte dugo namakati, a citruse poput limuna i naranči s korom u vodi držite najviše dva sata jer bi voda poprimiti gorkast okus
Napravite svoju vodu s okusom - donosimo vam pet ideja kako
Ljudi koji većinu tekućine osiguravaju unosom vode, zdravije se hrane, pokazala je studija u kojoj je sudjelovalo 12.000 ljudi. Ispostavilo se da ti ljudi biraju hranu bogatu vlaknima poput zelenog lisnatog povrća i voća, te slatkiše jedu vrlo rijetko. Studija kojom se pratila veza između unosa vode i vitkosti, pokazala je da pijenje dvije čaše vode prije jela potiče mršavljenje kod ljudi koji su na dijeti.
POGLEDAJTE VIDEO 7 znakova da ne pijete dosta vode:
Pokretanje videa...
Naime, ljudi koji su tri puta dnevno prije obroka pili po dvije čaše vode izgubili su prosječno oko 2,5 kilograma više u usporedbi s ostalim ispitanicima.
Također, iznimno je važna za pravilan rad mozga, pa utječe i na naše raspoloženje - čak i blaga dehidracija uzrokuje glavobolju, umor i otežava koncentraciju. Dehidracija se javlja već nakon gubitka od samo 1 do 2 posto ukupnog sadržaja vode istovremeno kad se počne javljati i osjećaj žeđi. Zato je potrebno piti redovito jer čim osjetite žeđ, to je prvi znak da ste dehidrirali.
Općenita preporuka je da bismo trebali piti od 1,5 do 2 litre vode na dan. Ako ste od onih koji baš i ne vole piti vodu, napravite svoju verziju vode s okusom. Dodajući joj kriške limuna, tijelu ćete osigurati doze vitamina C, ubacite li malo đumbira, potaknut ćete detoksikaciju te topljenje masnih naslaga, a ako svojoj vodi dodate začine poput metvice potaknut ćete rad probave.
Priprema se tako da se voće reže na manje komade i dodaje u vodu sobne temperature pa hladi. A što se dulje voće, povrće i začini namaču - okus je bolji. Ipak, kod nekih vrsta voća i povrća vrijede druga pravila - krastavac, baš kao dinja i lubenica brže će upiti vodu pa ih nemojte dugo namakati, a citruse poput limuna i naranči s korom u vodi držite najviše dva sata jer bi voda poprimiti gorkast okus.
Paprene bobice: U bokal ulijte dvije litre izvorske vode i dodajte od 4 do 6 opranih grančica paprene metvice, 1/4 šalice malina i 1/4 šalice kupina. Ostavite od dva do tri sata u hladnjaku i uživajte u bobičastim okusima.
Bosiljak i jagode: U bokal ulijte pet šalica vode. Dodajte 1/2 šalice narezanih zaleđenih jagoda, 5 listova bosiljka i 1 limun narezan na tanke kriške. Po želji dodajte 1 šalicu leda i ostavite u hladnjaku dva sata.
Mango voda: U 5 šalica vode dodajte 1 očišćeni i na kockice narezani mango, 1 šalicu malina i 5 cm korijena đumbira koji ste ogulili i narezali na tanko. Dodajte šalicu leda po želji i ostavite dva sata u hladnjaku.
Ljetni klasik: U pet šalica vode dodajte 1 šalicu opranih borovnica, 1 oprani i tanko rezani limun te četiri grančice opranog, svježeg ružmarina. Ostavite dva sata u hladnjaku i uživajte. Prema želji, možete dodatno rashladiti kockicama leda.
Moćni krastavac: Dvije litre vode obogatite jednim nasjeckanim krastavcem. Osvježavajući napitak potiče mršavljenje.