Nema razloga zašto se najukusnije blagdanske hladne salate ne bi jele cijele godine. Lagano se pripremaju, mogu stajati u hladnjaku, a zasitne su i slažu se uz mnoga glavna jela
Volite li više francusku ili rusku salatu? Razlika u sastojcima je mala, ali lakoća i tekstura nisu
Ruska salata radi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, a može se staviti i pileće meso.
POGLEDAJTE VIDEO: Pogledajte na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje namirnica
Pokretanje videa...
Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke.
Osnovni sastojci za obje salate:
500 g graška
500 g krumpira
500 g majoneze
500 g mrkve
250 g kiselih krastavaca
100-200 g kiselog vrhnja
1 žlica senfa
3 - 5 jaja
sol
papar
Francuska salata dodatni sastojci:
1 - 2 jabuke
limun
jogurt (po želji)
Ruska salata dodatni sastojci:
200 g na komadiće narezane kuhane šunke ili pilećeg filea
100 g kukuruza šećerca
jabuka, kruška ili obje voćke
100 g polutvrdog sira (po želji)
100 g tjestenine
Priprema:
Povrće očistite, narežite na kockice i kuhajte u vodi 10-ak minuta. Pred kraj dodajte grašak i na kockice narezane voćke te prokuhajte još 5 - 7 minuta. U drugoj zdjeli skuhajte tvrdo kuhana jaja, očistite ih i pustite da se počnu hladiti.
U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, senf i vrhnje i dodajte im djelomično ohlađene skuhane sastojke te sve zajedno promiješajte. Dodajte na kockice narezane kisele krastavce i narezana tvrdo kuhana jaja. Začine (sol, papar i limunov sok) pomalo dodajte kako ne bi s ničim pretjerali.
Ruska salata se radi na isti način kao i francuska. Nakon što su kuhani sastojci pomiješani s majonezom, senfom, solju i paprom, dodaju se komadići šunke, kukuruza i tjestenine te se dobro promiješa. Na kraju se nareže polutvrdi sir i on doda u salatu.
Prije konzumacije salata bi trebala odstajati barem 4 sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi. Količine sastojaka su okvirne te ih svatko može regulirati prema želji.