Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Volite li više francusku ili rusku salatu? Razlika u sastojcima je mala, ali lakoća i tekstura nisu

Volite li više francusku ili rusku salatu? Razlika u sastojcima je mala, ali lakoća i tekstura nisu

Nema razloga zašto se najukusnije blagdanske hladne salate ne bi jele cijele godine. Lagano se pripremaju, mogu stajati u hladnjaku, a zasitne su i slažu se uz mnoga glavna jela

Ruska salata radi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, a može se staviti i pileće meso.

POGLEDAJTE VIDEO: Pogledajte na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje namirnica

Pokretanje videa...

00:55

Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke. 

Osnovni sastojci za obje salate:

500 g graška

500 g krumpira

500 g majoneze

500 g mrkve

250 g kiselih krastavaca

100-200 g kiselog vrhnja

1 žlica senfa

3 - 5 jaja

sol

papar

Francuska salata dodatni sastojci:

1 - 2 jabuke

limun

jogurt (po želji)

Ruska salata dodatni sastojci:

200 g na komadiće narezane kuhane šunke ili pilećeg filea

100 g kukuruza šećerca

jabuka, kruška ili obje voćke

100 g polutvrdog sira (po želji)

100 g tjestenine

Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici
Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

Priprema:

Povrće očistite, narežite na kockice i kuhajte u vodi 10-ak minuta. Pred kraj dodajte grašak i na kockice narezane voćke te prokuhajte još 5 - 7 minuta. U drugoj zdjeli skuhajte tvrdo kuhana jaja, očistite ih i pustite da se počnu hladiti.

U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, senf i vrhnje i dodajte im djelomično ohlađene skuhane sastojke te sve zajedno promiješajte. Dodajte na kockice narezane kisele krastavce i narezana tvrdo kuhana jaja. Začine (sol, papar i limunov sok) pomalo dodajte kako ne bi s ničim pretjerali. 

Sarma bez mesa - lagano i fino
Sarma bez mesa - lagano i fino

Ruska salata se radi na isti način kao i francuska. Nakon što su kuhani sastojci pomiješani s majonezom, senfom, solju i paprom, dodaju se komadići šunke, kukuruza i tjestenine te se dobro promiješa. Na kraju se nareže polutvrdi sir i on doda u salatu. 

Prije konzumacije salata bi trebala odstajati barem 4 sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi. Količine sastojaka su okvirne te ih svatko može regulirati prema želji.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...