Obavijesti

News

Komentari 11

Vojni zapovjednik izvukao 15 tisuća eura, podređenima zapovijedao da mu grade kuću

Vojni zapovjednik izvukao 15 tisuća eura, podređenima zapovijedao da mu grade kuću

Podređenima je nalagao da upisuju u evidenciju kao da je i on radio na uništavanju ubojnih sredstava, zbog čega vojnici dobivaju dodatak na plaću. Tjerao ih je i da izvode građevinske radove i prevoze materijal

VIDEO

42 - godišnji časnih Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je bio zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, naći će se na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zagrebu. 

-  Optužnicom se okrivljenik tereti da je, u razdoblju od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. u Doljanima, u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama da u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava upisuju da je i on obavljao te poslove i da je time ostvario pravo na dodatak na plaću, iako to nije bila istina. Potom je okrivljenik navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska - stoji u priopćenju. 

Ali to nije sve, 42 - godišnjak je podređenim vojnicima naređivao da obavljaju građevinske radove na njegovoj kući, prevoze građevinski materijal i za sve to koriste vojne strojeve i gorivo.

- Nadalje je okrivljenik, u istom svojstvu, od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 795 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 10.311,15 eura. Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 10.700,68 eura - kažu iz Uskoka.

Tu navodno nije bio kraj njegovom korištenju državnih resursa. 

- Nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi prodao je otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 eura i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku - zaključuje Uskok. 

Protiv njega su podigli optužnicu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.