Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ukusne steakove dobit ćete tek kada oni 'odstoje' šest tjedana

Ukusne steakove dobit ćete tek kada oni 'odstoje' šest tjedana
1

Ovi odresci pripremljeni su u kontroliranim uvjetima prema složenoj metodi suhog dozrijevanja koje traje najmanje šest tjedana. Chef Marin Medak savjetuje kako i mi možemo pripremiti savršene odreske

U restoranu RougeMarin, održana je prva u nizu PIK Vrbovec 'Steak me out' večeri, gdje je chef Marin Medak za brojne goste pripremao odreske od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi - Rib eye, T-bone i Tomahawk, koje je pripremao prema metodi suhog zrenja. Marin je pred gostima pripremao i tatarski biftek, a održan je i edukativni dio ove večeri na temu mesnih rasjeka i pozicija mesa.

Chef Marin Medak je detaljnije objasnio karakteristike ovih odrezaka.

- Dry age steakovi dobiveni su od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi. Ovi odresci pripremljeni su u kontroliranim uvjetima prema složenoj metodi suhog dozrijevanja koje traje najmanje šest tjedana. Zahvaljujući tom procesu, postiže se specifična crvena boja te iznimna sočnost, karakteristična aroma i mekoća mesa - rekao je Medak.

Zdravi kolač koji se ne peče: Od zobi, kikirikija, čokolade, meda
Zdravi kolač koji se ne peče: Od zobi, kikirikija, čokolade, meda

Ovi vrhunski komadi junetine dolaze s domaćih farmi s kojima PIK surađuje već dugi niz godina, a njihova je kvaliteta prepoznata i u svijetu. 

Proces uzgoja, prerade, obrade i posluživanja odležanog mesa od izuzetne je važnosti. Dry age steakovi prolaze proces dozrijevanja od 21 do 60 dana. U tom procesu 30% mesa kalira zbog gubitka vode.

Dozrijevanje se odvija u kontroliranim uvjetima (bez mogućnosti razvoja bakterija), na temperaturi do +4⁰C, prirodnim putem bez posebnih dodataka, u vlastitim enzimima mesa. Poseban proces meso čini izrazito mekanim uz punoću okusa, a prepoznat ćete ga po specifičnoj crvenoj boji.

Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih
Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih

Temperatura pečenja varira od 49 stupnjeva (rare / 6 min) do 70 stupnjeva (well done / 12 minuta). Medium (8 minuta) je najčešći način pečenja, a ako se ohrabrite rare će vam omogućiti puni okus domaćeg, visokokvalitetnog mesa. Naravno, steakove nikad ne solite prije pečenja.

Savjeti chefa Medaka za pripremu odreska:

  • Odreske možete narezati s ili bez kosti, ako ih režete s kosti, odrezak bi trebao biti iste debljine kao i kost
  • Ako uklanjate kosti, odreske narežite na debljinu od 2 do 2,5 centimetra
  • Nemojte uklanjati masnoću s odreska jer mu ona daje sočnost
  • Odreske premažite maslinovim uljem pa ih pecite na toploj (ne vrućoj) tavi oko pet minuta sa svake strane
  • Tijekom pečenja, meso okrećite hvataljkom, a ne vilicom
  • Pred kraj pečenja, meso zalijte maslinovim uljem i na njega stavite začinski maslac i prekrijte ga aluminijskom folijom.
  • Umjesto prekrivanja folijom, odrezak možete do kraja ispeći u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva na 5 minuta, zajedno s tavom (pazite da tava nema dijelove koji mogu izgorjeti u pećnici)
  • Kako bi sačuvali sokove u mesu, ispečeni odrezak režite ukoso

Najavljena su još dva datuma 'Steak me out' večeri u RougeMarinu -19.03. i 23.04., kako bi svi ljubitelji imali priliku kušati ovu premium poslasticu koja se nalazi na rijetkim jelovnicima hrvatskih restorana.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...