Smanjenje soli u prehrani snizit će krvni tlak i kod zdravih, ali još više kod rizičnih skupina, kroničnih starijih bolesnika koji pate od visokog krvnog tlaka
Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih
Srčane bolesti najveći su ubojica u svijetu, a vodeći uzrok je visoki krvni tlak koji je potaknut povećanom koncentracijom nutrijenata, odnosno soli u hrani.
Visoki krvni tlak također je vodeći uzrok moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. Bez obzira što možda ne pretjerujete sa soljenjem hrane, velika je vjerojatnost da svakodnevno unosite višak soli iz gotovih namirnica koje kupite.
![](https://img.24sata.hr/mDwPX7QD8t_0CCLKsBKCiRuS82w=/622x0/smart/media/images/2018-20/tlakasi_dreamstime_xl_100462952.jpg)
Nova studija pokazala je da manji unos soli smanjuje krvni tlak i kod ljudi koji ne pripadaju rizičnoj skupini.
Smanjenje soli u hrani snižava krvni tlak kod zdravih, a kod rizičnih skupina taj je pad tlaka bio još značajniji, piše CNN.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...
![](https://img.24sata.hr/Nw8OY9s_Ml2XAhVXmGym2lUpfds=/880x587/smart/media/images/2020-07/screenshot-2020-02-17-at-12-52-31.png)